G4Media.ro

Ankara îl critică pe președintele Emmanuel Macron, pentru declarații care asociază Turcia…

foto: președinția Turciei

Ankara îl critică pe președintele Emmanuel Macron, pentru declarații care asociază Turcia cu Rusia și China în prezentarea Franței ca pe un inamic

„Este extrem de nefericit că președintele francez Emmanuel Macron a făcut declarații care au vizat Turcia, alături de alte câteva țări, în timpul vizitei sale în Algeria”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Tanju Bilgiç.

„Este inacceptabil ca președintele francez Macron, care are dificultăți în confruntarea cu trecutul său colonial în Africa, în special în Algeria, să încerce să se debaraseze de trecutul său colonial acuzând alte țări, inclusiv Turcia”, a spus el.

Aflat într-o vizită în fosta colonie a Franței cu scopul de a reface legăturile cu Alger, Macron a părut vineri să îi avertizeze pe tinerii algerieni și africani împotriva manipulării de către „rețele” influențate de Turcia, Rusia și China care prezintă Franța ca pe un „inamic”.

„Există o manipulare imensă”, a declarat Macron reporterilor. „Mulți activiști ai islamului politic au un inamic: Franța. Multe dintre rețelele care sunt împinse pe ascuns – … de Turcia… de Rusia… de China – au un inamic: Franța”.

„Dacă Franța presupune că există reacții împotriva sa pe continentul african, ea trebuie să caute sursa acestor reacții în trecutul său colonial și în eforturile sale de a continua să urmărească acest lucru cu diferite metode și trebuie să încerce să le repare. A pretinde că aceste reacții sunt cauzate de activitățile țărilor terțe, în loc să se confrunte și să rezolve problemele legate de propriul trecut, nu înseamnă doar a nega un fenomen sociologic și istoria, ci reflectă și mentalitatea distorsionată a unor politicieni. Sperăm că Franța va ajunge cât mai curând posibil la maturitatea de a-și înfrunta trecutul colonial fără a da vina pe alte țări, inclusiv pe Turciei”, a declarat diplomatul turc.

Vizita de trei zile a președintelui Macron în Algeria în această săptămână a avut ca scop să întoarcă o pagină după luni de tensiuni cu țara nord-africană, care la începutul acestui an a marcat șase decenii de independență după 132 de ani de dominație franceză.

De asemenea, aceasta are loc în contextul în care puterile europene se străduiesc să înlocuiască importurile de energie rusești după invazia Ucrainei – inclusiv cu livrări din Algeria, principalul exportator de gaze din Africa.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Până una alta, Turcia e membră NATO, de departe cea mai mare forță militară a alianței în est. Așa cum e Erdogan, certat cu democrația, a interzis navelor militare rusești să treacă prin Bosfor încă de la începutul războiului. Și a livrat Ucrainei drone foarte performante și alte echipamente militare.

    • Turcii au un stil aparte de a negocia, sunt dorecti, si negociaza prin atacuri, mediatice. Dintre toate tarile in tinpul asta de razboi, Turcia negociaza cel mai tare, mie imi place de ei ( Nu de Erdogan, Turcia putea sa fie departe daca nu era el ).

  2. Pai ar trebui sa vorbim si despre trecutul colonial/imperial al Turciei. Genocidul armean? Pt ca trecutul imperiului otoman e plin de episoade violente si moarte. Cat de ipocrit poti sa fii dle. Erdogan sa faci o astfel de declarati?

  3. „Nulitatea” respectiva conduce o tara mai bogata de aproape x2, decat Rusia si Turcia la un loc…

  4. Daca mai comparam si cat de dezvoltate sunt….dar nici nu exista termen de comparatie…

    Si inca ceva, cum poti spune de un om ca este o nulitate din moment ce el nici macar nu stie ca existi?!

  5. Turcul își joacă cărțile și cu UE și cu rușii!cu China e întrebarea cum stă!3 mari forțe apropiate geografic,trei ambiții diferite!