G4Media.ro

Anne Applebaum: De ce diplomația Occidentului cu Rusia  tot continuă să dea…

Sursa Foto: Faceboo/ Anne Applebaum

Anne Applebaum: De ce diplomația Occidentului cu Rusia  tot continuă să dea greș / Când îi ascultă pe diplomații noștri, ei nu aud nimic care să le amenințe cu adevărat poziția, puterea, averea personală

O, cât o invidiez pe Liz Truss pentru ocazia pe care a avut-o! O, cât îi regret eșecul deplin de a o exploata! Pentru cei care nu au auzit vreodată de ea, Truss este nu tocmai priceputul secretar britanic de externe care a fost săptămâna aceasta la Moscova pentru a-i spune omologului ei rus, Serghei Lavrov, că țara lui nu ar trebui să invadeze Ucraina, scrie Anne Applebaum în The Atlantic.

Excursia respectivă nu a fost un succes. La o conferință de presă glacială, el a asemuit conversația cu ea cu „mutul” vorbind cu „surdul”; ulterior a lăsat să se scurgă în presă informația că ea a confundat unele regiuni rusești cu regiuni ucrainene, asta pentru a-i pune și un pic de sare pe rana generală.

Lavrov a mai procedat așa de multe ori. Anul trecut s-a comportat abject cu șeful diplomației UE, Josep Borrell. La conferințele internaționale e un personaj dezagreabil, iar cu jurnaliștii e grosolan. Însă comportamentul lui nu e accidental. Lavrov, ca și președintele Vladimir Putin, se folosește de agresivitate și sarcasm pentru a-și demonstra disprețul pentru interlocutor, pentru a prezenta negocierile drept inutile chiar înainte de a fi început și pentru a disemina spaima și apatia. Ideea este de a-i forța pe ceilalți diplomați să adopte o atitudine defensivă sau, dacă nu, să-i determine să capituleze din dezgust.

Dar faptul că Lavrov e mojic și dezagreabil nu e vreo știre nouă. La fel și cel că Putin le ține prelegeri conducătorilor străini, vorbindu-le ore în șir despre nemulțumirile sale personale și politice. Așa a procedat când s-a întâlnit prima oară cu Barack Obama, acum mai bine de un deceniu; fix același lucru l-a făcut și săptămâna trecută cu președintele francez Emmanuel Macron. Truss ar fi trebuit să știe toate aceste lucruri. Și, în loc să vină cu vorbe goale despre reguli și valori, ar fi putut să înceapă conferința de presă după cum urmează:

„Bună seara, doamnelor și domnilor jurnaliști! Sunt încântată să vă regăsesc după întâlnirea cu omologul meu rus, Serghei Lavrov. De data aceasta nu ne-am mai deranjat să discutăm tratate pe care el nu le va respecta și promisiuni pe care nu și le va ține. Noi i-am spus, în schimb, că o invazie în Ucraina va presupune costuri extrem, extrem de ridicate – mai ridicate decât și-ar fi putut el imagina vreodată. Intenționăm acum să anulăm complet importurile de gaze rusești – Europa își va găsi surse de aprovizionare cu energie în alte părți. Ne pregătim acum să sprijinim rezistența ucraineană, chiar și timp de un deceniu dacă va fi nevoie. Ne cvadruplăm ajutorul pentru opoziția din Rusia, cât și pentru presa rusă. Vrem să ne asigurăm că rușii vor începe să audă adevărul despre această invazie, și să-l audă cât mai răspicat cu putință. Și, dacă voi vreți să operați o schimbare de regim în Ucraina, ne apucăm și noi de lucru la o schimbare de regim în Rusia.”

Truss, ori Borrell înaintea ei, ar fi putut adăuga și o nuanță de insultă personală, chiar în stilul lui Lavrov, întrebându-se cu voce tare cum se face că Lavrov a reușit să plătească din salariul pe care-l are proprietățile imobiliare luxoase de care se folosește familia lui la Londra. Ar fi putut enumera numele multor altor funcționari publici ruși care și-au trimis copiii la școli din Paris ori Lugano. Ea ar fi putut anunța că acei copii, absolut toți, sunt acum în drum spre casă alături de părinții lor: S-a zis cu Școala Americană din Elveția! S-a zis cu apartamentele de lux din centrul Londrei! S-a zis cu iahturile din Mediterana!

Evident că Truss – la fel ca Borrell, la fel ca Macron, la fel ca Olaf Scholz, cancelarul german care va vizita Moscova săptămâna aceasta – n-ar spune niciodată așa ceva, nici măcar în privat. Tragic este că diplomații și conducătorii occidentali care încearcă în acest moment să prevină o invazie rusească în Ucraina încă mai cred că trăiesc într-o lume în care regulile contează, în care protocolul diplomatic e util, în care discursul politicos e prețuit. Cu toți cred că atunci când merg în Rusia vor discuta cu oameni ale căror opinii pot fi schimbate prin argumente ori dezbatere. Ei cred că elitei rusești îi pasă de lucruri precum „reputația”. Nu, nu-i pasă.

În realitate, când discutăm cu această nouă specie de autocrați, indiferent că sunt din Rusia, China, Venezuela ori Iran, avem de-a face cu ceva foarte diferit: oameni care nu sunt interesați de tratate și documente, oameni care nu respectă decât puterea pură. Rusia violează în acest moment Memorandumul de la Budapesta din 1994, care garantează securitatea Ucrainei. L-ați auzit vreodată pe Putin vorbind despre el? Bineînțeles că nu. Nici reputația de perfidie pe care o are nu-l preocupă deloc pe Putin: minciuna îi menține pe rivali mereu în gardă. Nici lui Lavrov nu-i pasă că e detestat, întrucât ura îi conferă o aură de putere.

De asemenea, și intențiile lor diferă de ale noastre. Obiectivul lui Putin nu este să facă din Rusia o țară înfloritoare, pașnică, prosperă, ci o țară în care el să poată să rămână la putere. Scopul lui Lavrov este să-și perpetueze poziția în lumea tenebroasă a elitei rusești și, desigur, să nu-și piardă banii. Ce înțelegem noi prin „interese” și ce înțeleg ei prin „interese” nu sunt unul și același lucru. Când ei îi ascultă pe diplomații noștri, ei nu aud nimic care să le amenințe cu adevărat poziția, puterea, averea personală.

În ciuda întregii noastre vorbării, nimeni nu a încercat vreodată la modul serios să elimine, iar nu doar să limiteze, spălarea banilor rusești în Occident ori influența politică sau financiară rusească în Vest. Nimeni nu a luat în serios ideea că Germania ar trebui acum să se dezbare de dependența energetică de Rusia, că Franța ar trebui să interzică partidele care acceptă bani din Rusia ori că Regatul Unit și SUA ar trebui să nu le mai permită oligarhilor ruși să cumpere proprietăți la Londra sau Miami. Și nimeni nu a sugerat că răspunsul adecvat la războiul informațional purtat de Putin împotriva sistemului nostru politic ar fi acela de a ne lansa propriul război informațional contra sistemului lui.

Acum ne aflăm în pragul unui conflict cu potențial catastrofal. Ambasadele americană, britanică și europene din Ucraina sunt evacuate; cetățenii au fost avertizați să părăsească țara. Însă acest moment teribil nu reprezintă numai un eșec al diplomației; reflectă și un eșec al imaginației occidentale, precum și refuzul unei întregi generații de diplomați, politicieni, jurnaliști și intelectuali de a înțelege în ce fel de stat urma Rusia să se transforme și de a se pregăti în consecință. Am refuzat să vedem ce sunt cu adevărat reprezentanții acestui stat. Am refuzat să vorbim cu ei într-un mod care poate că ar fi contat. Acum s-ar putea să fie prea târziu.

Sursa: The Atlantic/ Autor: Anne Applebaum/ Rador/ Traducere: Andrei Suba

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

24 comentarii

  1. Destul de corect.
    Din moment ce soarta si viitorul care ar implica cooperare cu NATO si EU nu e pe lista celor de la putere momentan in Rusia nu prea ai cum incerca sa cooperezi cu ei pe reguli si principii.
    Putin detesta si dispretuieste UE si NATO ca instrumente ale intruziunii in zona lui de putere.
    Da Putin ar dori sa reprezinte o alternativa la centrul de putere Washington sau Beijing dar ce model cultural poti impune daca nu blochezi contaminarea cu modelul occidental? ce alta cale decat cea aleasa de imparatii chinezi si tarii rusi adica inchiderea totala si blocat accesul celor de rand la ce are de oferit concurenta/modelul cultural pe care incerci sa il negi.

    • Când vor fi alungați ortodocși ruși din Israel și Grecia????
      Când se va renunța la limba rusă urâtă de la ONU?
      Când vor fi distribuite postere și materiale în limba rusă urâtă la cetățeni ruși care merg în Turcia, Egipt, țările arabe, Malaezia, Occident, cu lucrurile negative din Rusia???

  2. F. corect!

  3. Absolut corect! Dar ceea ce nu spune autoarea e ca Rusia se comporta asa, pentru ca profita nu atat de naivitatea interlocutorilor, cat de dependenta economica si financiara a Occidentului de Rusia. Si multi dintre politicienii vestici sunt pe statul de plata al rusilor! Altfel spus, banii rusilor fac legea! Cand vor prevala principiile, si nu interesele economice (personale sau ale unor state europene- in primul rand , Germania!) , vom vedea poate un discurs mai curajos! Pana atunci, retraim parca momentul Munchen, 30 septembrie 1938! Atitudinea impaciuitoare a Occidentului nu poate duce la nimic bun, cu acesti gangsteri ai politicii internationale, care nu cunosc si nu respecta decat un singur limbaj: limbajul fortei!

    • Rușii sunt rupți în fund, ce bani, ce dependenta financiara?! Cel mult nevoia de gaz care e și ea în cădere liberă, la fel ca producția de altfel

    • Toma,
      Imi trimiti adresa ta de e-mail?
      Cum partea economica nu conteaza pt tine, imi decontezi factura de gaz pe ianuarie?
      ….
      UE ar trebui sa-si vada interesul!
      Si interesul este: – Gaze, nu Baze!

  4. Cine si cum va reusi sa democratizeze Rusia? Nici o propaganda occidentala nu va reusi sa remodeleze mintile mujicilor deoarece acestia sunt indoctrinati de mici… Nu s-a reusit democratizarea tarilor arabe sau a altor tari. De fapt de ce ma refer la altii cand e de ajuns sa ma uit in jurul meu sau chiar in oglinda. E Romania o democratie? Vai de capul nostru…

    • Adevar grăieşti vere…
      Am ajuns la aceeasi concluzie si nu doar in legatura cu rusnacii… Nu poti modela nici macar caracterele ( nepotrivite ) ale membrilor de familie, daramite conceptia si educatia unui popor…

  5. La fel s-a intamplat si la Yalta, in februarie ’45, cand Stalin si Chruchill au impartit Europa in doua, invocand faptul ca dupa Razboi, nici o armata vestica n-ar fi putut face fata celei sovietice. La fel se intampla si acum, cand nu doar ca NATO nu este pregatita pentru un conflict lung cu Rusia, insa liderii occidentali se fac pres in fata lui Putin sau Lavrov. Atata timp cat Occidentul spala miliarde de dolari cu ajutorul Rusiei, nu te poti astepta la mai mult.

  6. La fel s-a intamplat si la Yalta, in februarie ’45, cand Stalin si Chruchill au impartit Europa in doua, invocand faptul ca dupa Razboi, nici o armata vestica n-ar fi putut face fata celei sovietice. La fel se intampla si acum, cand nu doar ca NATO nu este pregatita pentru un conflict lung cu Rusia, insa liderii occidentali se fac pres in fata lui Putin sau Lavrov. Atata timp cat Occidentul spala miliarde de dolari cu ajutorul Rusiei, nu te poti astepta la mai mult..

  7. Tovarasa neocona applebaum, de origine khazara din zona belarusului, face parte din oamenii care vor escaladarea, razboiul si distrugerea rusiei daca se poate.
    Au o ura din vechi timpuri din perioada tarista cand neamurile locuiau pe acolo iar dupa asasinarea tarului pe la sf sec 19 pt care au fost invinuite au fost alungate, ajungand in State.
    De cateva decade vreo 3, fac politica externa a sua in mare masura, curentul neocon dominand departamentul de stat. razboaie revolutii lovituri de stat primaveri arabe mai ales in zona celui mai important partener al sua.

  8. Foarte slabi pregatiti borell, liz…rusul s-a simtit ofensat de slaba cunoastere a interocutorului referitor la istorie, geografie si ce gafe au mai facut.
    Britanicii si rusii aveau cea mai buna scoala de diplomatie.
    Astazi altele sunt criteriile de promovare in unele zone…care e mai zelos ideologic e ales de multe ori, nu care e mai merituos.

  9. Doar pareri personale spuse pentru a denigra o alta persoana. Astfel de palavrageli si stiri scrise in america si traduse de acest site sunt agresive si daunatoare noua tuturor.

  10. Eu cred ca toate comentarile sunt facute de postaci G4, nu de oameni sanatosi la cap… Altfel, nu se explica partizanatul autorilor atot stiutori si pentru Tara daunatori… Vad tot si sau indicatii pretioase ce sa faca liderii altor Tari, dar nu Vad ce jale e in tara!… Sate parasite, frig in case si doar cu apa rece, datorii externe de o suta de miliarde euro, agresivitate peste tot, incepand cu scoli si terminand cu ultimul satuc, coruptie generalizata… Nu mai stim sa favem nimic in tara si roti se dau experti in relatii international si probleme de securitate

  11. Sa zicem, de exemplu, din meditatii. Sau din salariul de la Burysma.

  12. Se pare ca doar tarile baltice, polonia si romania(era baselu) au inteles cu cine au de-aface.
    Basescu, acum, ar trebui replicat. De departe cele mai bune si apasate comentarii publice despre putin si moscova. N-ai cum sa negi evidenta, exista nenumarate inregistrari. Si nu de ieri…

  13. Discuții inutile in care lumea încearcă să asculte Rusia care miorlăie de parcă cineva i-ar datora ceva.
    Ar trebui exclusă Rusia din sistemul de plati internaționale, din competițiile sportive, interzis la călătorii, interzis la dețineri in străinătate (cluburi de fotbal etc confiscate pe loc).
    Apoi așteptat sa vina Rusia la masa sa vedem ce vor EI sa ofere daca vor sa continue sa facă parte din această lumea care NU LE DATOREAZĂ NIMIC.

  14. Băi amicu tu ești sclavete al Europei bai trascendentule

  15. Bai ,Gigi Stan Laurel,tu compari unde s au bagat americanii si cu ce scop,fata de prietenii tai asasini rusi? Ce mi as dori sa te vad in in transee crapand de frig si ,facand pe tine de frica,langa soldatii ucrainenii,asteptand toanele lui Putin ! Sa te vad atnci atunci,mai e ciudat???

  16. O mâncătoare de c a c a t pe lista de plata a CI A ului care habar n-are despre ce mănâncă

    • La fel ca cel mai „deștept „ministrul de externe al Marii Britanii care confunda 2 regiuni ale Rusiei Rostov și Voronej cu Donețk și Lugansk din Ucrainasau țările baltice cu țările riverane Mării Negre și tot ea este supărată că n-am înțeles intrebarea

  17. Tanti, confundă marginea cratiței, cu granițele unor țări și felul de mâncare cu resursele unor țări,…Uite că mai există și alți bucătari, care preferă mâncare tradițională, și nu adunare generală servită de alții, într-un cuvânt refuzul globalizării și transformarea în pașalâc!

  18. Băi progres și Gigi Stan și Bran
    1.ce are zona khazara cu Belarus? Ce importantă are de unde provine o persoană? Mai ales că autoarea articolului pare mult mai educată decit voi.
    2. De mult nu am mai citit un articol atit de pertinent, de explicit și la obiect. În sfirsit cineva spune lucrurilor pe nume.
    3.Poate unii nu înțeleg nici acum că cu mirlanul trebuie să joci mirlaneste. Nu vii tu domnișoară de la pension și încerci să vorbești cu golanul așa frumos și manierat, ca te ia de fraiera din prima.
    4.Voi probabil că postați plătiți în ruble. Eu postez pe banii mei, nu la ordin, și din timpul meu liber pt. că încă mai cred că țara noastră așa cum este, merita susținută și apărată. Spre deosebire de voi eu i-am jurat credință.