G4Media.ro

Anonimitatea pe Internet: periculoasă sau utilă?

Anonimitatea pe Internet: periculoasă sau utilă?

Președintele Bundestagului, Wolfgang Schäuble, ar dori ca folosirea numelui real pe Internet să fie obligatorie. Propunerea este criticată la scară largă în Germania. Există însă și argumente în favoarea ei?, se întreabă jurnalista Mirjam Benecke într-o analiză publicată pe portalul Deutsche Welle.

„Știe cineva o metodă bună de a tratare unei reacții alergice la nivelul pielii?”. Click. După câteva secunde, întrebarea utilizatorului „Knuddelmaus_74” devine virală pe Internet. În forumuri și pe rețelele sociale, utilizatorii pot discuta despre orice subiect, se pot certa sau face schimb de experiențe. Mulți dintre ei nu folosesc numele lor adevărat, ci așa-numite nicknames, adică pseudonime.

O mai veche dezbatere revine zilele acestea în centrul atenției în Germania. Ajută anonimitatea la diseminarea urii pe Internet? Întrebarea vine în contextul în care politicieni și jurnaliști au primit în ultima vreme amenințări anonime. Cea mai recentă victimă a fost șeful Poliției din Oldenburg, Johann Kühme.

Acesta criticase anterior pozițiile exprimate de liderii formațiunii anti-imigrație Alternativa pentru Germania. La scurt timp după aceasta, Kühme a primit pe mail o amenințare cu moartea. Expeditorul: anonim.

Într-un interviul acordat cotidianului Bild, Wolfgang Schäuble, președintele Bundestag, camera inferioară a Parlamentului german, a declarat că „anonimitatea conține întotdeauna tentația renunțării la inhibiții”.

Wolfgang Schäuble, președintele Bundestag-ului german
Wolfgang Schäuble, președintele Bundestag-ului german

Politicianul creștin-democrat este un susținător al utilizării identității reale pe Internet. Intrarea în vigoare a acestei reguli ar însemna că oricine dorește să se alăture unei dezbateri în spațiul virtual trebuie să își dezvăluie numele din buletin. În acest fel, crede președintele Bundestag, oamenii nu vor mai renunța la inhibiții, publicând comentarii pline de ură.

„Regulile și valorile care se aplică în lumea analogă trebuie să se aplice și în lumea digitală. Anonimatul nu se potrivește cu aceasta”, spune Schäuble. Asociația Germană a Orașelor s-a pronunțat la rândul ei în favoarea utilizării în mod obligatoriu a numelor reale pe rețelele de socializare.

Cazul Lübcke

Subiectul a revenit în atenție în iunie, după uciderea brutală a politicianului Walter Lübcke (CDU), adeptul unei politici liberale în domeniul migrației, găsit împușcat în cap pe terasa casei sale din landul Hessa.

După moartea sa, mai mulți utilizatori despre care se presupune că ar avea orientări de extremă dreaptă și-au exprimat satisfacția în legătură cu dispariția fizică a politicianului pe rețelele de socializare.

La acea vreme, discuția privind obligativitatea utilizării identității reale pe Internet a fost declanșată de șefa Uniunii Creștin-Democrate, Annegret Kramp-Karrenbauer. „Vreau să știu cine se află în spatele unor astfel de comentarii”, a spus lidera CDU la acea vreme.

Ideea potrivit căreia utilizatorii ar utiliza mai des un limbaj plin de ură la umbra unui pseudonim ridică semne de întrebare.

În 2016, o echipă de cercetători de la Universitatea din Zürich a publicat un studiu care a evaluat peste 500.000 de comentarii online publicate pe o platformă germană de petiții. Rezultatul: utilizatorii care și-au dat numele real au semnat comentarii agresive mai des decât utilizatorii cu pseudonim.

Criticii avertizează că anonimitatea asigură libera exprimare

„Obligativitatea de a folosi numele real este o prostie”, spune expertul în platforme social-media, Martin Fehrensen. Anonimatul asigură libertatea de exprimare pe Internet. „În viața de zi cu zi, nimeni nu își agață la piept o etichetă conținând numele său real, iar dreptul la anonimat se aplică inclusiv la demonstrații sau întruniri cetățenești”, a spus Fehrensen pentru DW.

Atât politicienii conservatori, cât și ecologiștii și liberalii critică la rândul lor obligativitatea divulgării numelui real pe rețelele de socializare.

„Există adesea motive întemeiate pentru care cineva ar dori să rămână anonim, de exemplu pentru a se proteja împotriva discriminării sau a atacurilor. Acest lucru se aplică atât scrisorilor trimise redacțiilor de ziare, cât și postărilor de pe Internet”, a declarat ministrul federal al Justiției, Christine Lambrecht (SPD) pentru agenția DPA.

Victimele, în pericol

Politiciana ecologistă Tabea Rößner a numit propunerea drept „nebunie absolută”. „Întrucât multe persoane hărțuiesc, diseminează ură folosindu-și profilul cu numele real avem motive să ne temem că, până la urmă, regula utilizării numelui adevărat va dăuna mai degrabă persoanelor care trebuie protejate de hărțuire”, a declarat Rößner pentru Handelsblatt.

„Obligația de a folosi un nume real este problematică și pentru că persoanele care răspândesc ura își pot identifica victimele mai ușor”, crede Martin Fehrensen.

Pe lângă teama de discriminare există și alte motive pentru care oamenii preferă să rămână anonimi pe Internet. Un exemplu ar fi cuplurile care doresc să aibă copii și caută sfaturi pe forumuri sau persoanele bolnave aflate în căutare de ajutor în comunitățile online.

Lui Fehrensen i se pare straniu că propunerea vine din partea lui Wolfgang Schäuble, președintele Bundestag.

„Schäuble a fost considerat mult timp cel mai mare adversar al utilizării rețelelor social-media în Bundestag”, a spus Fehrensen. „Faptul că schimbarea regulilor jocului este dorită de o persoană care nu se mișcă deloc în aceste spații digitale și care manifestă rezerve maxime față de ele, nu este decât o glumă proastă”, a mai precizat el.

Obligativitatea folosirii numelui adevărat pe Internet este respinsă la fel de categoric și de Alternativa pentru Germania.

În replică la o propunere similară formulată anul trecut de Manfred Weber (CSU), deputata Joana Cotar, purtătoarea de cuvânt a AfD în chestiuni privind domeniul digital, a argumentat la acea vreme că folosirea de pseudonime pe Internet este importantă pentru libertatea de exprimare și diversitatea de opinie.

„Cine mai solicită sfaturi online cu privire la religie, droguri, sănătate, chestiuni legate de bani, sex etc., dacă trebuie să se teamă că este citit de vecin sau de șef? Adesea, victimele violenței, în special femeile, nu îndrăznesc să scrie folosindu-și numele real, de teama că autorul agresiunii le va găsi”, a arătat Cotar.

Imagine de Gerd Altmann de la Pixabay 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Sigur ca politico-porcul ar dori sa-i stie pe aia care-l injura. Ce i-ar mai tiri infractorii astia politici pe „rauvoitori” prin tribunale, daca nu mai rau.
    Bineinteles ca anonimitatea e necesara. E chiar foarte benefica pentru atmosfera sociala.

  2. Ambele sunt adevarate, anonimitatea online este periculoasa dar si necesara intr-o societate libera. Pietele de droguri online, comentariile agresive, cyberbullying-ul, toate astea sunt pretul pe care o societate libera trebuie sa-l plateasca, din nefericire.

    • Si daca ar fi obligatoriu numele real pe Tor tot anonim s-ar face tranzactiile. Si daca nu s-ar putea face pe net s-ar face clasic. E treaba politiei sa tina lucrurile sub control acolo.
      Comentariile agresive se ignora sau primesc un raspuns corespunzator.
      Cu terorizarea unora mai slabi de inger de catre diversi idioti, da, asta e mai problematica (nu din cauza „terorizatorilor” ci din cauza sensibilitatii victimelor). Dar numele real nu poate rezolva problema. Cum verifici ca un nume e real? Ceri copie dupa buletin persoanei?
      Acum multi ani, cind nu existau telefoane mobile, un tembel d-asta o gasise pe nevasta-mea drept tinta: suna si spunea, cu o voce mai cavernoasa, „Ai sa mori”. O data, de doua ori, de trei.
      Nevasta-mea s-a speriat, mi-a zis toata dandanaua. A sunat telefonul, am raspuns eu si aud „Ai sa mori”. Zic, „Ba, ia mai du-te-n pizda ma-tii!” si s-a terminat cu telefoanele. Strict autentic.
      Ca o concluzie: da, anonimitatea pe net e necesara.

  3. Corect, IPul meu e anonim atâta timp cât nu deranjez pe cineva.
    Frica e in avantajul bulliștilor mai ales cand colaboreaza sau sunt mână-n mână cu cine trebuie.
    Crezi ca o instituție publică a statului ar accepta la nesfârșit sa aiba „imaginea” terfelita?
    Te uiți la cei de la Recorder și înțelegi ca de fapt trebuie sa te resemnezi

  4. Bineinteles ca sunt nemtii care gandesc asa. Dupa ce au pus steaua lui David pe toti evreii, acuma vor sa purtam etichete cu nume si prenume pe internet. Ce gandire nazista.

    • Ba tu esti nazist ! In gandire desigur.

    • Ai dreptate! . Wolfgang Schäuble este nascut in Swabia , la Freiburg langa Rin.
      Svabi catolici prolifici – are 4 copii. Care pentru Deutscland inseamna mult.
      Svabii din Deutschland nu au dat nici un maresal sau general important Armatei Deutschlandului in cele 2 Razboaie Mondiale, dar paznici pentru Lagarele de Concentrare au dat garla !.
      Detinutii aveau in Lagarele de Concentrare National Socialiste tatuat un numar pe mana !. Normal ca Wolfgang Schäuble vrea ca toata Populatia Uniunii Europene sa aiba ,,numere” si sa fie supravegheati. Un fel de Uniune Europeana – Lagar de Concentare !. Atat e nivelul de gandire in Swabia (Schwaben in limba Deutsch).
      Si vecinii bavarezi sunt cam de acesi teapa : (Himmler, Goering -catolici bavarezi) .
      Impeuna cu catolicul austriac Hitler indivizii astia au pus bazele National -Socialismului si apoi a tatutarii cu numere a mainilor detinutilor !
      Sudul Catolic al Deutschland-ului : De la stanga la dreapta: Swabia -Bavaria – Austria: Cea mai criminala si dementa combinatie de politicieni National – Socialisti de pe Linia asta
      a pornit !.

  5. A mai câștigat AFD câteva procente după declarația asta.

  6. „anonimitatea”?!!! poate „anonimatul”

  7. eu zic sa ne scriem numele pe frunte cu marker permanent. ba nu, sa ne facem tatuaje cu numele pe fatza, pe frunte, pe ceafa ca sa doarma politicienii linitstiti!
    la fel si accesul in magazine si la brutarie sa fie permis numai celor inscriptionati. ce bou!