
ANPC a verificat 75 de blocuri alimentare de la spitale din țară / A găsit abateri la 55 dintre ele / Ustensile neigienizate, lipsa gramajelor pe produsele decongelate/ La trei spitale nu a fost permis accesul echipelor de control
Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au verificat 75 de blocuri alimentare din unități medicale din țară și au descoperit abateri la 55 dintre acestea. Printre problemele identificate de echipele de control au fost lipsa gramajelor declarate pe produsele decongelate sau cu date expirate, ustensile neconforme și neigienizate, nerespectarea reglementărilor legate de temperatură și igienă în spațiile frigorifice. Comisarii ANPC au dat amenzi de aproape 500.000 de lei. De asemenea, la trei unități medicale nu a fost permis accesul echipelor ANPC, transmite News.ro.
Reprezentanții ANPC au transmis, luni, că în ultimele zile au fost făcute controale în toate județele și sectoarele Capitalei pentru a verifica respectarea normelor legale în unitățile de alimentație publică și cele din incinta unităților sanitare.
În cadrul acestei acțiuni au fost verificate până în prezent 75 de unități de alimentație publică din incinta unităților sanitare, dintre care 55 au înregistrat abateri, și 111 chioșcuri/magazine din incinta sau apropierea unităților sanitare, dintre care 109 prezentau abateri.
În urma acestor verificări, 1.345 de kilograme de produse, în valoare totală de 25.475 de lei, au fost retrase definitiv.
Comisarii ANPC au dat 55 de amenzi, în valoare totală de 485.000 lei, și au dispus măsuri de remediere a deficiențelor în cazul unui număr semnificativ de unități, atât din incinta unităților sanitare, cât și a chioscurilor din apropierea acestora.
Principalele abateri constatate: nerespectarea condițiilor prescrise pentru legume și fructe, cu modificări organoleptice; nerespectarea procedurilor de lucru, utilizarea ustensilelor neconforme și neigienizate corespunzător, precum tăvi ciobite și tigăi deteriorate; lipsa gramajelor declarate pe produsele decongelate sau cu date expirate; lipsa autorizațiilor UAT, documentației DDL depășite, precum și a prețurilor afișate; nerespectarea reglementărilor legate de temperatură și igienă în spațiile frigorifice; lipsa informării consumatorilor cu privire la ingredientele alergenice, valorile nutriționale și alte informații esențiale; produse depozitate pe paviment și fără etichete corespunzătoare.
În cadrul acțiunii de control au existat și situații în care accesul la unități nu a fost permis.
Astfel, la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș, managerul unității a refuzat accesul comisarilor ANPC în blocul alimentar al cantinei, invocând un ordin telefonic primit de la Ministerul Sănătății.
De asemenea, la Spitalul Județean ”Sf. Ioan cel Nou” din Suceava nu a fost permis accesul, fiind invocată lipsa unui ordin ANPC, în realitate ordinul fiind emis de către președintele instituției.
Totodată, la Spitalul Județean Dâmbovița, blocul alimentar nu a putut fi verificat deoarece managerul a solicitat prezența unei echipe de la Direcția de Sănătate Publică (DSP), însă ANPC nu a primit un răspuns la solicitarea de colaborare trimisă către DSP Dâmbovița.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii