G4Media.ro

ANRE anunță că nu mai este necesar actul de proprietate la încheierea…

Sursa foto: Pixabay

ANRE anunță că nu mai este necesar actul de proprietate la încheierea contractelor de energie, este suficientă o declaraţie pe propria răspundere

Autoritatea de Reglementare în Energie (ANRE) a simplificat procedura de încheiere a contractelor de furnizare a energiei electrice şi a înlocuit obligativitatea prezentării actului de proprietate cu o declaraţie pe propria răspundere, potrivit unui comunicat remis, miercuri, Agerpres

ANRE a aprobat, în şedinţa Comitetului de reglementare de miercuri, Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 82/2021 pentru modificarea şi completarea Regulamentului de furnizare a energiei electrice la clienţii finali, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 235/2019.

Principalele schimbări şi măsuri prevăzute în Regulamentul de furnizare a energiei electrice la clienţii finali se referă la flexibilizarea procesului de încheiere a contractelor de furnizare a energiei electrice de către clienţii finali prin eliminarea prezentării/depunerii la furnizor de către client a actelor de spaţiu la încheierea contractului de furnizare a energiei electrice şi introducerea declaraţiilor pe proprie răspundere cu privire la dreptul de folosinţă a spaţiului.

Astfel, încheierea contractului de furnizare a energiei electrice se realizează pe baza: acordului solicitantului exprimat în scris, aferent cererii de încheiere a contractului, sau telefonic, conform dispoziţiilor legale în vigoare; copiei actului de identitate/certificatului de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului al solicitantului; declaraţiei pe proprie răspundere a solicitantului privind deţinerea unui drept locativ, cu precizarea calităţii sale (proprietar/coproprietar, unic moştenitor, comoştenitor, soţ, chiriaş, beneficiar rentă viageră etc); privind faptul că nu există litigii locative cu privire la spaţiul pentru care se solicită încheierea contractului, iar în cazul în care se dovedeşte contrariul, exprimarea acordului pentru rezilierea contractului, cu posibilitatea actualizării declaraţiei, dacă este cazul, atât prin mijloace de comunicare la distanţă, cât şi prin acord tacit.

Altă schimbare se referă la detalierea conţinutului ofertei-tip şi a conţinutului ofertei din contractul de furnizare a energiei electrice în ceea ce priveşte elementele de preţ incluse, aşa cum se precizează şi în anexa nr.1 din Directiva (UE) 2019/944 a Parlamentului European şi a Consiliului din 5 iunie 2019 privind normele comune pentru piaţa internă de energie electrică şi de modificare a Directivei 2012/27/UE.

O ofertă-tip de furnizare publicată de furnizor pe pagina proprie de internet şi la punctul unic de contact nu poate fi modificată în perioada de valabilitate a acesteia, iar clientul final poate încheia contractul de furnizare a energiei electrice în baza ofertei-tip, dacă data transmiterii de către clientul final a cererii de încheiere a contractului în baza ofertei-tip este în perioada de valabilitate a ofertei-tip şi sunt îndeplinite condiţiile prevăzute în aceasta, după caz.

Totodată, convenţia de consum încheiată de către furnizor cu clientul final devine obligatorie, datele de consum înscrise în aceasta vor fi utilizate şi pentru facturarea serviciilor de distribuţie în cazul în care nu este citit/autocitit indexul echipamentului de măsurare; datele de consum transmise furnizorului de către operatorul de distribuţie se stabilesc de către operatorul de distribuţie, după caz, pe baza consumului de energie electrică înregistrat la locul de consum în perioada similară a anului precedent sau a consumului de energie electrică determinat ţinând cont de cele mai recente citiri efectuate de operatorul de distribuţie; profilului de consum specific, determinat de operatorul de distribuţie pentru categoria respectivă de client final în cazul în care pentru locul de consum nu există istoric de consum.

Operatorii de distribuţie au obligaţia de a asigura accesul gratuit fiecărui client final şi al furnizorului acestuia la informaţiile din baza de date prin accesarea paginilor web ale acestora, astfel încât fiecare client final de energie electrică să îşi poată accesa propriul istoric de consum.

Sursa foto: Pixabay

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Oricum, al domnului Iohannis era fals.

  2. facut in ultima clipa ca sa ne prinda de la 1 cu 25%…daca stateai intr-un loc fara cadastru recent sau erai mostenitorul unei case fara autorizatii necadastrabila erai prizonierul furnizorului actual pe viata! am incercat sa schimb furnizorul dar m-am lovit de aceasta problema, din 3 furnizori contactati doar furnizorul la care eram in reglementat a acceptat imediat contractul in piata libera cu actul parintilor decedati si certificatul de mostenitor!

  3. Nu vad de ce este posibil si ca un chirias sa faca asta.

    • De ce sa n-o faca? Ar trebui ca din momentul in care are cheia sa fie responsabil pt curentul, iar din momentul in care preda cheia proprietarul preia costul.

    • Ca să nu fii tu, proprietar, responsabil de eventualele facturi neplătite de chiriaș. Locatarul își asumă răspunderea pentru utilități, el fiind și beneficiarul lor real. Așa funcționează în toată lumea. Când locatarul pleacă, se închide serviciul sau se transferă la următorul. Oricum e în interesul lui să închidă serviciul la timp, că obligațiile financiare sunt pe numele lui.

    • Sunt multe care noi românii nu le înțelegem. Așa se procedează în toate țările civilizate. Beneficiezi de curent la adresa unde locuiești că proprietar sau prieten al proprietarului sau chiriaș sau ce ești. Curent, gaz, canalizare, apa, tv sunt necesare pt a supraviețui. La deschiderea contului, furnizorul poate cere o garanție. In unele cazuri or să spună că nu au avut o relație cu tine și nu știu cât de bun platnic ești în alte cazuri că ai avut facturi restante in trecut. Una peste alta or să rămână cu multe facturi restante. Până acum cu ajutorul guvernanților au scăpat cu multe și au făcut multi bani in tara asta a noastră unde nu înțelegem multe lucruri