ANRE din Republica Moldova a aprobat majorarea preţurilor pentru furnizarea de energie electrică cu 79% şi a tarifelor de distribuţie cu 19% pentru filialele sale din Moldova. Compania a finalizat şi construirea unei centrale fotovoltaice de 10 MW lângă localitatea Cismichioi din Republica Moldova
Premier Energy PLC anunţă că filialele sale responsabile de furnizarea şi distribuţia energiei electrice în Republica Moldova au primit aprobarea din partea Agenţiei Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) pentru majorarea preţurilor reglementate pentru furnizarea de energie electrică cu o medie de aproximativ 79% (în funcţie de nivelul de tensiune) şi a tarifelor pentru distribuţia energiei electrice cu o medie de aproximativ 19% (de asemenea, în funcţie de nivelul de tensiune). În plus, filiala sa Navitas din Republica Moldova a finalizat dezvoltarea şi construirea unei centrale fotovoltaice de 10 MW în apropierea localităţii Cismichioi, Republica Moldova, transmite News.ro.
Premier Energy PLC este unul dintre cei mai mari jucători din domeniul energiei regenerabile din România şi Republica Moldova. Societatea desfăşoară activităţi de tip holding, deţine în mod direct şi indirect participaţii în diferite companii din România şi Republica Moldova.
”Conducerea Premier Energy PLC informează piaţa în legătură cu faptul că filialele companiei responsabile de furnizarea şi distribuţia energiei electrice în Republica Moldova au primit aprobarea ANRE pentru majorarea preţurilor reglementate pentru furnizarea de energie electrică cu o medie de aproximativ 79% (în funcţie de nivelul de tensiune) şi a tarifelor pentru distribuţia energiei electrice cu o medie de aproximativ 19% (de asemenea, în funcţie de nivelul de tensiune)”, arată compania.
Noile preţuri şi tarife vor intra în vigoare la publicarea acestora în Monitorul Oficial, care este preconizată în jurul datei de 10 ianuarie 2025.
”Preţul de achiziţie a energiei electrice de către compania de stat ENERGOCOM, responsabilă de procurarea energiei electrice în Republica Moldova, a crescut substanţial în ultimele săptămâni, ca urmare a scăderii semnificative a livrărilor de gaze naturale către Republica Moldova (pentru consumul din regiunea Transnistria) din partea Gazprom, culminând cu oprirea totală a livrărilor de gaze naturale începând cu 1 ianuarie 2025”, mai arată compania.
Ca urmare a suspendării livrărilor de gaze naturale către regiunea Transnistria, centrala electrică MGRES a încetat să mai producă energie pentru consumul din Republica Moldova (malul drept al râului Nistru). Pentru a acoperi deficitul de energie, ENERGOCOM a încheiat contracte bilaterale (PPA) cu producători de energie electrică din România şi achiziţionează energie de pe piaţa spot de energie din România (OPCOM), ceea ce a dus la creşterea preţurilor de achiziţie.
”Ca urmare a acestor costuri mai ridicate de achiziţie a energiei electrice şi până la implementarea completă a noilor preţuri menţionate mai sus, filiala companiei din Republica Moldova responsabilă cu furnizarea de energie electrică a înregistrat devieri tarifare negative mai mari decât cele anticipate (generând profituri semnificativ mai mici decât cele care ar fi trebuit realizate conform reglementărilor), încheind anul 2024 cu o deviere tarifară negativă semnificativă. Acest lucru este în contrast cu situaţia din 2023, când filiala a încheiat anul cu o deviere tarifară pozitivă semnificativă (generând profituri mai mari decât cele care ar fi trebuit realizate conform reglementărilor). Combinaţia acestor factori a condus la o deviere tarifară negativă mult mai mare decât cea anticipată în luna decembrie 2024, ceea ce a însemnat că profitul filialei a fost semnificativ sub aşteptări (şi, de fapt, negativ) conform cadrului reglementar aplicabil pentru această lună. Conducerea doreşte să sublinieze că filiala sa responsabilă cu furnizarea de energie electrică din Republica Moldova funcţionează într-un mediu complet reglementat. De asemenea, este important de menţionat că, deşi rămâne expusă la volatilitatea preţurilor de achiziţie, noile preţuri aprobate pentru anul 2025 includ ajustarea pentru devierile tarifare negative menţionate anterior”, mai informează compania.
De asemenea, conducerea Premier Energy PLC anunţă că filiala sa, Navitas, din Republica Moldova a finalizat dezvoltarea şi construirea unei centrale fotovoltaice de 10 MW în apropierea localităţii Cismichioi, Republica Moldova, la un cost total de aproximativ 380.000 de euro per MW de capacitate.
Centrala a devenit complet operaţională la sfârşitul lunii decembrie, aducând capacitatea totală de producţie de energie electrică din surse fotovoltaice a companiei în Republica Moldova la sfârşitul anului 2024 la 28 MW. Pe parcursul anului 2024, compania a dezvoltat şi construit 24 MW de capacitate de producţie fotovoltaică în Republica Moldova, contribuind astfel la creşterea capacităţii interne de producţie de energie electrică la nivelul acestei pieţe.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii