G4Media.ro

ANRP a câştigat în primă instanţă procesul cu samsarul de drepturi litigioase…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

ANRP a câştigat în primă instanţă procesul cu samsarul de drepturi litigioase Valentin Vișoiu pentru recuperarea sumei de aproape 76 de milioane de euro

Tribunalul Bucureşti a admis cererea Autorității Naționale de Restituire a Proprietăților de anulare a titlului de despăgubire în valoare de peste 375 de milioane de lei (aproape 76 de milioane de euro, la cursul de zi) acordat în 2008 samsarilor de drepturi litigioase Valentin Vişoiu, Gheorghe-Adrian Manole şi Florin Şerban Barbu, potrivit deciziei instanţei. Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

Admite, ca întemeiată, cererea de chemare în judecată formulată de către reclamanta Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor în contradictoriu cu pârâtul Vişoiu Valentin, cu pârâtul Manole Gheorghe – Adrian, cu pârâtul Barbu Florin Şerban, cu pârâtul Nicolşescu Theodor – Cătălin şi cu pârâtul Hanu Alexandru Florin.

Constată nulitatea Deciziei reprezentând titlu de despăgubire nr. 4764/FF/25.09.2008 a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor (C.C.S.D) emisă în favoarea pârâţilor Vişoiu Valentin (pentru cota de 71%), Manole Gheorghe Adrian (pentru cota de 12%) şi Barbu Florin Şerban (pentru cota de 17%) şi pentru un cuantum total de 375.050.942 de lei Ron, şi, pe cale de consecinţă, constată şi nulitatea Titlului de conversie nr. 942/29.09.2008 emis în favoarea pârâtului Barbu Florin Şerban, a Titlului de conversie nr. 943/29.09.2008 emis în favoarea pârâtului Manole Gheorghe Adrian şi a Titlului de conversie nr. 944/29.09.2008 emis în favoarea pârâtului Vişoiu Valentin.

Dispune repunerea părţilor în situaţia anterioară emiterii actelor, şi, astfel :

Obligă pârâtul Vişoiu Valentin la restituirea către reclamantă a cotei de 71%, respectiv a valorii de 266.286.168, 82 lei Ron, pârâtul Manole Gheorghe Adrian la restituirea către reclamantă a cotei de 12%, respectiv a valorii de 45.006.113,04 lei Ron, precum şi pârâtul Barbu Florin Şerban la restituirea către reclamantă a cotei de 17%, respectiv a valorii de 63.758.660,14 lei Ron, valori/sume stabilite, dar şi necontestate în dosarul administrativ nr. 13653/FFCC/2008.

Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare, ce se depune la Tribunalul Bucureşti”, este decizia Tribunalului.

Acțiunea Autorității Naționale de Restituire a Proprietăților îi vizează și pe fostul secretar de stat în Ministerul Justiției și ex-vicepreședinte ANRP, Theodor Cătălin Nicolescu, aflat în pușcărie, fiind condamnat la 8 ani de închisoare și pe expertul evaluator, Alexandru-Florin Hanu, condamnat la 3 ani de detenție efectivă, ambii pentru luare de mită în dosarul ANRP în care a fost achitat fostul șef al ANI, Horia Georgescu.

Pe 8 octombrie 2019, Înalta Curte i-a condamnat definitiv pe Nicolescu și Hanu și i-a achitat definitiv pe Horia Georgescu și ceilalți membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP. Instanța a lăsat nesoluţionată latura civilă a procesului privind prejudiciul uriaș de aproape 76 de milioane de euro.

Cine e Valentin Vișoiu. Omul de afaceri din Pitești se află pe locul 2 în topul actualizat 2020 al samsarilor de drepturi litigioase care au primit peste jumătate de miliard de euro despăgubire de la ANRP.

Vișoiu a încasat și urmează să primească de la ANRP peste 82 de milioane de euro. 78 de milioane de euro (suma aflată în litigiul penal și acum cel civil) au fost primite în bani în perioada 2007 – 2011 și alte 4,5 milioane de euro urmează să le primească tot în bani în perioada 2019 – 2023.

Patronul firmei Conarg, Valentin Vişoiu a cumpărat cu 2,7 milioane de euro drepturile litigioase asupra unui teren de peste 20 de hectare din sectorul 3 al Capitalei. Apoi, terenul a fost evaluat la peste 377 de milioane de lei, adică peste 78 de milioane de euro.

Deși este unul dintre cei mai mari samsari de drepturi litigioase, Vișoiu nu a fost urmărit penal sau trimis în judecată de DNA în vreunul dintre dosarele ANRP și nici nu are aplicat sechestru pe avere. DNA a anchetat despăgubirile primite de Valentin Vișoiu, partenerul său de afaceri, Florin Șerban Barbu, și Gheorghe Adrian Manole, dar nu i-a inculpat pe cei 3, ci doar pe membrii Comisiei de la ANRP care le-au acordat despăgubirile, printre care și fostul șef ANI, Horia Georgescu sau Theodor-Cătălin Nicolescu, fost secretar de stat în MJ.

Vișoiu a fost deferit Justiției însă în dosarul Publitrans al fostului primar PSD al Piteștiului, Tudor Pendiuc. În februarie anul trecut, Vișoiu a fost condamnat la 7 ani și 8 luni de detenție. Decizia nu este însă definitivă.

Potrivit revistei Capital, Valentin Vişoiu a ridicat mai multe complexuri rezidenţiale în Bucureşti, printre care Domenii Apartments (proiect cu Dan Șucu), Răsărit de Soare sau Quadra Place. Este unul dintre acţionarii Hotelului Ramada din Piteşti și are o avere estimată la peste 50 de milioane euro. Într-un interviu acordat EVZ, în 2017, avocatul Rareș Dan, fiul fostului general SRI Dan Gheorghe, a admis că a luat un împrumut de 560.000 de lei de la Valentin Vişoiu.

Omul de afaceri Florin Șerban Barbu se află pe locul 11 în topul samsarilor de drepturi litigioase, cu 16,9 milioane de euro. Cea mai parte parte a sumei, aproape 15,8 milioane de euro, a primit-o în acțiuni, în 2008. Restul urmează să le primească până în 2023. Barbu este partener cu Valentin Vișoiu în firma Conarg din Pitești. În noiembrie 2014, Barbu a fost arestat în dosarul lui Vișoiu și Pendiuc, dar ulterior nu a mai fost trimis în judecată.

Pe locul 13 în top este Gheorghe Adrian Manole, cu 9,3 milioane de euro. A primit despăgubirea în acțiuni, în 2008.

Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR. 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Cum de s-au dat asemenea sume astronomice de ANRP LA ACELEASI PERSOANE?

  2. mai faceti voi din rahat bici

  3. Nu conteaza, se „indreapta” la ICCJ. Si daca nu, se inventeaza exceptia de neconstitutionalitate aferenta.

  4. CE ROL ARE justitia IN ACEST COMERT ?

    FAPTELE SUNT ASA:
    PROPRIETARULUI NU I SE RETROCEDEAZA PROPRIETATILE IN justitie. INCEARCA MULTI, FOARTE MULTI ANI.

    CUM VINDE DREPTURILE samsarilor CUM, DE INDATA, justitia DA VERDICTUL FAVORABIL PENTRU samsar !

    • Da, de indata, cum ii place Excelentei Sale, Dorneanu!

    • Scrie in articol „Într-un interviu acordat EVZ, în 2017, avocatul Rareș Dan, fiul fostului general SRI Dan Gheorghe, a admis că a luat un împrumut de 560.000 de lei de la Valentin Vişoiu.”

  5. ONORABILI MAGISTRAȚI AU DUS STATUL ÎN ACESTĂ POSTURĂ DE SLUGĂRNICIE FAȚĂ DE HOȚI