ANSVSA a omorât toate păsările din focarul de gripă aviară din Maramureș/ Alte nouă ferme din zona de protecție sunt atent supravegheate
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat că a eutanasiat toate păsările de la ferma SC KARIN SRL din Seini (Maramureș) unde a fost depistat virusul gripei aviare. Totodată, au fost impuse măsuri speciale de protecție și monitorizare în regiune printre care impunerea unei zone speciale de protecție, în interiorul căreia se află nouă ferme zootehnice.
”Păsările au fost eutanasiate și incinerate împreună cu ouăle reţinute oficial, cu resturile de furaje, cu așternutul și cu tot ce a putut constitui o sursă de infecţie. Ulterior se vor efectua dezinfecţii pentru inactivarea virusului.
În jurul focarului s-a delimitat o zonă de protecţie şi de supraveghere, astfel încat pe o rază de minim 10 km s-au luat măsuri de restricție severe de circulație a persoanelor, a animalelor și a mijloacelor de transport. În zona de protecţie se află alte 9 exploataţii comerciale (8 de păsări şi una de suine), care sunt monitorizate permanent prin inspecţii clinice şi recoltări de probe”, se arată într-un comunicat al ANSVSA.
Astfel, au fost restricționate toate drumurile de acces către cele nouă ferme, iar în județele Arad, Bihor și Satu Mare s-au format echipe mixte ale ANSVSA și poliției pentru a face controale pe drumurile pe care sunt transportate păsări vii, carne de pasăre și ouă între România şi Polonia, Slovacia, Ungaria şi alte state membre în care evoluează gripa aviară.
Monitorizarea a fost extinsă și asupra păsărilor sălbatice din zonă, acestea din urmă fiind, potrivit studiilor de specialitate, sursa naturală a virusului gripal aviar.
”Reamintim crescătorilor de păsări măsurile care trebuie respectate pentru a preveni apariția și răspândirea viusului gripei aviare:
– păsările domestice trebuie ținute separat și în adăposturi acoperite, fără acces la lacuri și bălți;
– furajele trebuie ținute în spații închise acoperite și în timpul depozitării trebuie asigurat să nu aibă acces alte specii de animale;
– așternutul trebuie să fie depozitat în spații închise acoperite sau acoperite să nu aibă contact cu păsările sălbatice;
– obligativitatea de a anunța imediat medicul veterinar din localitate în caz de îmbolnăvire sau mortalitate la păsări”, mai precizează sursa citată.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank