G4Media.ro

ANSVSA: În România există 409 focare de pestă porcină africană/ Cele mai…

Sursa foto: Pexels

ANSVSA: În România există 409 focare de pestă porcină africană/ Cele mai multe cazuri pozitive la mistreți sunt în Teleorman

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunțat, vineri, că, potrivit situației actualizate privind pesta porcină africană, sunt active 409 de focare, din care 10 focare în exploatații care comercializeaza pe piata unica europeana și pe piața națională.

Astfel, potrivit unui comunicat de presă transmis de ANSVSA, „4 focare sunt în exploatații comerciale și 6 focare în exploatații comerciale de tip A”.

Numărul focarelor active este în scădere faţă de raportarea din 6 noiembrie a Autorității, când au fost consemnate 441 de focare.

În cursul anului 2020, au fost ucise 194.211 porcine.

„Valoarea totală a despăgubirilor acordate pentru proprietarii a căror animale au fost afectate de virusul pestei porcine africane, până la această dată, este în sumă de 204.109.981 lei. Plata despăgubirilor pentru animalele tăiate, ucise sau altfel afectate în vederea lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor se face la valoarea de piață, în termen de 90 de zile de la tăierea, uciderea sau afectarea în alt mod a animalelor, conform art. 2 lit. a) din Regulamentul (CE) nr. 349/2005 al Comisiei. Documentația aferentă acordării despăgubirilor se depune la direcția sanitară-veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană, respectiv a municipiului București, în termen de cel mult 30 de zile de la uciderea, tăierea sau afectarea porcinelor”, precizează sursa citată.

De la prima semnalare a prezenței virusului pestei porcine africane în România, pe 31 iulie, și până în prezent, au fost diagnosticate 4.181 de cazuri la mistreț. Cele mai multe cazuri sunt înregistrate în:

  • Județul Teleorman – 492 de mistreți găsiți morți și 49 de mistreți vânați;
  • Județul Giurgiu – 209 de mistreți găsiți morți și 100 de mistreți vânați;
  • Judeţul Satu-Mare – 201 de mistreți găsiți morți și 130 de mistreți vânați;
  • Județul Timiș – 164 de mistreți găsiți morți și 4 mistreți vânați;
  • Judeţul Ialomiţa – 162 de mistreți găsiți morți și 31 de mistreți vânați;
  • Județul Prahova – 147 de mistreți găsiți morți și 28 de mistreți vânați;
  • Judeţul Ilfov – 135 de mistreți găsiți morți și 43 de mistreți vânați;

În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreț se sting după cel puțin 2 ani de la apariția lor, precizează ANSVSA.

Potrivit Autorității, pesta porcină africană nu produce îmbolnăviri la oameni, „acest virus având, însă, impact dezastruos la nivel economic și social”.

Sursa foto: Pexels

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Gaia m-a gasit de mai demult.

    Cred ca e Gaia cea care comunica.

    Imi citeste mintea.

  2. 0772 pare ok

    uneori ma doare capul de la alte voci.

    0772 e finuta , placuta.

  3. Apare Dragnea Jr. în poză, nemachiat, șomer

  4. De ce carnea de import are gust de carton si E-uri?

  5. Cum adică există sute de focare? Nu ii mai eutanasiază pe toți? Acum că vine Crăciunul, îi sacrifică, vând carnea și încasează și subvenția de la stat! Păi e corect?

  6. Dupa daca trece la om si devine Porcvid… ma rog, asa a fost si in China, nimanui nu i-a pasat de aceste boli, de pesta le pasa doar ca ii afecteaza economic, dar mai nou vad ca s-a expirat treaba, era doar ceva electoral pentru Europene, daca va amintiti inainte de alegerile pentru PE toata ziua discutam de dezastrul din Romania… acum e totul ok.