Antena 3, tribună lui Teodosie pentru o predică despre pace și sacrificiu în Vinerea Mare, după ce acesta și-a reconfirmat admirația pentru ”ctitorul Putin”, fiind criticat dur de BOR/ Adrian Ursu, nicio vorbă despre ororile din Ucraina/ Teodosie: ”Ca să ajungem la Dumnezeu a fost nevoie de moarte”
Postul de televiziune Antena 3 i-a dat tribună lui Teodosie, în Vinerea Mare, pentru o predică despre pace și sacrificiu, după ce în urmă cu două zile acesta și-a reconfirmat admirația pentru ”ctitorul Putin”, fiind criticat dur de BOR pentru declarațiile sale.
Adrian Ursu nu i-a adresat nicio întrebare lui Teodosie pe tot parcursul intervenției sale consistente în timpul emisiunii referitor la poziția sa pro-putinistă, nici nu a vorbit despre ororile din Ucraina și faptul că ucrainenii nu pot sărbători Paștele în biserică, multe lăcașe de cult fiind bombardate de ruși. Însă Teodosie a vorbit pe larg despre ”iubire”, ”sacrificiu”, ”pace”.
Imediat după încheierea dialogului cu Teodosie, Ursu a început să vorbească despre masacrele din Bucea și război. Pe durata intervenției lui Teodosie, nici Ursu, Oana Stănciulescu și niciunul dintre cei patru invitați (printre care și Bogdan Teodorescu, expert în comunicare, sau Victor Alistar, reprezentantul societății civile în CSM), nu au adresat vreo întrebare lui Teodosie cu privire la poziția sa pro-Putin.
- ”Cu rugăciuni stăruitoare Bunului Dumnezeu pentru tot binele. Ne pregătim să intrăm în Sfânta Biserică. Este o zi de jertfă, este ziua Prohodului Domnului, de aceea noi avem această icoană purtată în procesiune cu punerea în mormânt a Domnului. Vom intra în biserică și toți creștinii vor trece pe sub această icoană cu punerea în mormânt a Domnului”, și-a început Teodosie discursul.
Adrian Ursu l-a întrebat pe Teodosie dacă rugăciunile ”sunt aducătoare de pace” și dacă ”pot să aducă alinare în astfel de zile în care nu mai știi ce e bun, drept, curat” fără să menționeze vreun cuvânt despre războiul din Ucraina, masacrele comise de ruși, violuri sau tortură.
Teodosie a ținut o prelegere despre ”pace”, ”biruință”, ”dragoste”, spunând că ”pentru a ajunge la Dumnezeu a fost nevoie de moarte”:
- ”Trei cuvinte sunt folositoare. Iată, am vorbit de pace, cu acest salut i-a întâmpinat Mântuitorul: Pace vouă, îndrăzniți, eu am biruit Iadul și nu vă temeți. Când suntem cu Dumnezeu suntem în siguranță, nimic nu ne poate birui, că Dumnezeu nu este biruit de nimeni și nimic. Dumnezeu e cel ce împlinește viața noastră. Fără Dumnezeu suntem orfani, fără Înviere nu avem Lumină. Dar ca să ajungem la Dumnezeu a fost nevoie de Răstignire, de moarte. Toate acestea însă erau cele care prevesteau biruința. Hristos a suportat acestea din dragoste pentru noi ca să ne răscumpere de robia păcatului și a morții și pentru toate generațiile a suportat de la strămoși până la sfârșitul veacurilor. Iată, și noi suntem beneficiari acum să ne îmbrățișeze Hristos cu puterea sa de pe cruce și din mormânt să răsară iertarea”.
Adrian Ursu a încheiat dialogul cu Teodosie spunând că ”ne vom gândi la cuvintele rostite” de Teodosie căruia i-a urat ”putere în slujire” de două ori încheind cu vorbe despre suferința Vinerei Mari și speranța de duminică, când este celebrată Învierea.
- ”O să ne gândim la aceste cuvinte pe care le-ați rostit în această seară, cu Dumnezeu suntem în siguranță (…) Dumnezeu să vă dea putere în slujirea pe care o faceți. Sfintele Paște să ne găsească pe toți în liniște, împăcare și cu speranță. Să aveți putere și sărbători liniștite și să ducem și suferința unei astfel de zile și speranța de duminică”, au fost cuvintele de la revedere ale lui Ursu pentru Teodosie.
Context
Teodosie a fost întrebat, în urmă cu două zile, despre opiniile sale cu privire la Vladimir Putin şi dacă îşi menţine afirmaţia conform căreia „nu este atât de negru cum îl prezintă lumea”. Teodosie a răspuns că „nu este judecător, doar Dumnezeu este judecător” și a adăugat că toate ctitoriile făcute de Putin au rămas, „nu le-a mitraliat”, „nu a făcut nimic cu ele”.
- “Ce a adus, a rămas. A luat ctitoriile, le-a mitraliat? Nu a făcut nimic cu ele. Sunt aceleaşi. Nu trebuie să am eu o părere”, a afirmat ÎPS Teodosie.
- “Şi de ce să n-o spun, domnul Putin, care este atât de vehiculat în zilele acestea şi e văzut atât de negru, nu e negru cum îl prezintă toată lumea. Am spus-o şi o spun, fără frică şi fără nicio ezitare: este cel mai mare ctitor la Sfântul Munte şi la Ierusalim”, a fost prima declarație a lui Teodosie, făcută la o emisiune a radioului Arhiepiscopiei pe care o conduce. ÎPS Teodosie a adăugat: ”Şi în ţara sa, şi Putin şi Medvedev sunt ctitori şi am fost pe urmele lor în excursie şi m-am minunat câte jertfe au facut şi noi îi judecăm ca pe nişte răufăcatori”.
Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, i-a răspuns lui Teodosie, amintindu-i că ”fiecare dintre noi se onorează sau se compromite moral în cel mai relevant mod cu putință prin poziționarea față de răul hidos, față de crima odioasă, față de nedreptatea strigătoare la cer și mai ales față de Adevăr”.
- ”Perseverarea tomitană în opțiunea oarbă moral, favorabilă barbariei travestite în ctitor creștin, dar și întrebarea zguduitor de cinică, „Ce, a mitraliat ctitoriile?”, sunt aproape amuțitoare. Ca și cum zidurile unor construcții, fie ele și biserici, nu viețile unor oameni nevinovați ar conta cu adevărat ! (…) Recidivând, unii se compromit spectaculos și ireversibil. Inversiunea morală e insuportabilă în registrul creștin și denunțată ferm în Evanghelii. „Fericiți făcătorii de pace…”, nu promotorii „războiului dintre noi””, a scris Bănescu.
În ultimii ani, Teodosie a fost criticat dur de Biserica Ortodoxă Română, cele mai recente episoade fiind în timpul pandemiei COVID-19, când Teodosie împărtășea populația cu aceeași linguriță, sfida purtarea măștii sau atunci când a repetat slujba de Înviere, după ridicarea restricțiilor în prezența unei audiențe mai mari și a televiziunilor.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
39 comentarii