Anthony Fauci susține că ridicarea restricţiilor prea devreme a dus la intensificarea bruscă a epidemiei în SUA
Măsurile „premature” de eliminare a restricţiilor în Statele Unite, în contextul prezenţei mai multor versiuni de coronavirus, au provocat recenta intensificare a epidemiei în Statele Unite, a declarat duminică doctorul Anthony Fauci, directorul Institutului Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase (NIAID), citat de dpa, relatează Agerpres.
Creşterea numărului de cazuri era previzibilă şi nu este fără precedent, a afirmat Fauci la televiziunea CBS. „Am spus de multe ori (…) la revenirea de la un vârf accentuat, când se ajunge la un punct de la care începe plafonarea, odată ce rămânem pe platou, există pericolul real de creştere bruscă. Şi din nefericire asta începem să vedem”, a explicat el.
Numărul de cazuri noi de COVID-19 a scăzut de la aproximativ 50.000 pe zi după o creştere de sărbători, dar recent a urcat din nou la 60.000, a arătat medicul.
El a comparat situaţia din SUA cu cea din Europa, unde „mai multe ţări din Uniunea Europeană (…) au ajuns la un platou, după care au început să revină”.
Noile versiuni de virus, mai periculoase, explică doar parţial aceste evoluţii, a adăugat Fauci. „Ceea ce vedem este probabil din cauza unor lucruri cum ar fi venirea primăverii şi relaxarea metodelor de combatere pe care le-aţi observat. Cred că este prematur”, a spus el.
Şeful NIAID a avertizat că trebuie evitate călătoriile cu avionul, chiar dacă pasagerii poartă măşti. „Când ajungi la aeroport, cozile de la înregistrare, cozile la mâncare din restaurante, îmbarcarea aşa cum vedeţi, cum oamenii se adună uneori – acesta este genul de lucruri care cresc inevitabil riscul de infectare”, a spus el.
New York și New Jersey au revenit pe lista statelor americane cu cele mai mari rate de infecții cu coronavirus, la exact un an după ce au fost epicentrul global al pandemiei. În ciuda eforturilor de vaccinare a populației, niciunul din cele două state nu a văzut o reducere dramatică a infecțiilor: New Jersey a raportat aproximativ 647 de cazuri noi pentru fiecare 100.000 de rezidenți în ultimele 14 zile, în timp ce New York are în medie 548 de cazuri.
Experții se tem că statele americane se redeschid prea repede și locuitorii nu mai respectă cu strictețe regulile anti-COVID impuse de autorități, în condițiile în care variantele mai periculoase ale virusului continuă să se extindă cu repeziciune.
sursa foto: Pixabay
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
14 comentarii