Antisemitismul a explodat, potrivit unui raport, ceea ce provoacă temeri pentru viitorul „vieții evreiești” în Occident
În 2023, Franța a înregistrat cea mai mare creștere a incidentelor antisemite înregistrate dintre toate țările cu statistici fiabile, potrivit datelor publicate într-un nou raport care avertizează că tendințele actuale ar putea amenința însăși „capacitatea de a duce o viață evreiască în Occident”, relatează Times of Israel.
Publicat duminică de Universitatea din Tel Aviv și Liga Anti-Defăimare (ADL), raportul a arătat o cvasi-triplare a incidentelor din Franța, de la 436 în 2022 la 1.676 anul trecut. De asemenea, raportul a evidențiat antisemitismul din campusurile americane, pe care șeful ADL l-a numit aspectul „cel mai alarmant” al valului de ură față de evrei în Statele Unite.
Dintre incidentele antisemite de anul trecut din Franța, numărătoarea a arătat că 74% au avut loc după 7 octombrie, când teroriștii invadatori ai Hamas au ucis aproximativ 1.200 de persoane în Israel și au răpit alte 253, declanșând o campanie militară încă în curs de desfășurare de către Israel în Gaza și schimburi zilnice de focuri cu Hezbollah de-a lungul graniței cu Libanul.
În Statele Unite, numărul a crescut de peste două ori, de la 3.697 de incidente în 2022 la 7.523 anul trecut, 52% din totalul din 2023 având loc după 7 octombrie. În Canada, creșterea a fost de la 65 la 132; în Marea Britanie, de la 1.662 la 4.103; în Germania, de la 2.639 la 3.614, iar în Italia, de la 241 la 454.
În ceea ce privește numărul de incidente pe cap de locuitor, evreii francezi, care, potrivit raportului, sunt în număr de aproximativ 440.000, au fost de trei ori mai vulnerabili la un atac antisemit decât evreii din SUA, a căror populație este estimată în raport la 6 milioane.
„Pentru cei ale căror puncte de vedere servesc unui scop ideologic și instrumentalist antievreiesc și antisionist, 7 octombrie a fost o ocazie de aur pentru a avansa mai departe perspectivele lor marginale pline de ură și rasiste în discursul conservator principal, folosindu-se de acesta pentru a ataca rivalii, a mobiliza susținători și a atrage noi adepți”, au scris autorii capitolului american al raportului, intitulat „Antisemitism Worldwide Report for 2023”.
Autorii capitolului despre Franța l-au intervievat pe Jonas Jacquelin, rabinul sinagogii din strada Copernic, prima sinagogă reformată din Franța. El nu poartă kippa pe stradă, în parte pentru că a fost educat să nu o poarte și în parte pentru că nu vrea să provoace atacuri antisemite, au scris autorii.
„Anul nu este 1938, nici măcar 1933”, a scris într-un comunicat de presă profesorul Uriya Shavit, șeful Centrului pentru Studiul Evreilor Europeni Contemporani și al Institutului Irwin Cotler. „Cu toate acestea, dacă tendințele actuale continuă, cortina va coborî asupra capacității de a duce o viață de evreu în Occident – de a purta o stea a lui David, de a frecventa sinagogi și centre comunitare, de a trimite copiii la școli evreiești, de a frecventa un club evreiesc în campus sau de a vorbi ebraică.”
Raportul de 148 de pagini cuprinde un eseu dedicat antisemitismului în campusurile din SUA, unde ADL a înregistrat 913 incidente în 2023, adică 12% din totalul anual pentru întreaga țară.
„Antisemitismul pare să fi prins astăzi rădăcini ferme în universități”, a scris autorul eseului respectiv, Dr. Sara Yael Hirschhorn.
În campusurile din SUA, studenții anti-Israel și pro-palestinieni au organizat demonstrații care au inclus ocuparea clădirilor campusului și alte perturbări și au dus la ciocniri cu poliția, care a arestat sute de studenți protestatari. O confruntare la Universitatea Columbia din New York între poliție și studenții care ocupau terenul campusului s-a încheiat săptămâna trecută cu noi arestări.
„Studenții evrei și pro-Israel au fost agresați fizic, hărțuiți verbal, hărțuiți online și, în general, au fost făcuți să se simtă în nesiguranță în campus, în timp ce frățiile evreiești, casele Hillel și Chabad și chiar camerele de cămin au fost vandalizate”, a adăugat Hirschhorn.
Aproape 75% dintre studenții din universitățile americane au declarat că au experimentat sau au fost martori la o anumită formă de antisemitism de la începutul anului universitar, notează raportul ADL.
„Toate acestea s-au întâmplat în timp ce conducerea mediului academic a tăcut, în special în cele mai elitiste universități americane”, a scris Hirschhorn. Ea a legat această realitate, așa cum a descris-o, de studiile etnice și de discursurile care îi denigrează pe evrei și pe Israel ca fiind colonialiști sau opresivi; cadrele predominante de diversitate, echitate și incluziune (DEI) care nu reușesc să țină cont de antisemitism; și finanțarea din Qatar și alte fonduri din Orientul Mijlociu.
„Prin prisma afilierilor lor, campusurile sponsorizate de regimuri despotice și antisioniste sunt uneori parteneri tăcuți ai abuzurilor galopante ale drepturilor omului și ai agendelor iliberale”, a scris Hirschhorn.
În eseul său din raport, Jonathan Greenblatt, directorul executiv al ADL, a numit proliferarea antisemitismului în campusurile universitare din SUA drept aspectul „cel mai alarmant” al valului național de ură față de evrei după 7 octombrie.
„Am văzut cazuri în care studenții evrei s-au baricadat într-o bibliotecă pentru că o mulțime pro-palestiniană se afla afară. Am auzit povești despre studenți care se tem să traverseze noaptea campusurile lor de teamă să nu fie atacați sau care participă la cinele de Shabbat la Hillel-urile lor cu gărzi înarmate postate la uși”, a scris Greenblatt.
Acestea și alte evenimente din campusurile americane, a adăugat el, înseamnă că „comunitatea evreiască se confruntă cu o criză nemaiîntâlnită de generații”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank