Antisemitismul global a crescut cu 340% în doi ani, potrivit unui raport. Explozia s-a produs după atacul Hamas din 7 octombrie 2023
Studiul avertizează că tendința „reprezintă o amenințare reală la adresa fundamentelor democrației occidentale”, notează că termenul „sionism” a devenit o acoperire pentru expresiile antievreiești online, relatează Times of Israel.
Anul 2024 a fost un „an de vârf” pentru antisemitism, cu o creștere de 340% a numărului total de incidente antisemite la nivel mondial comparativ cu 2022, potrivit unui nou raport publicat de Organizația Sionistă Mondială și Agenția Evreiască pentru Israel.
Comparativ cu 2023, numărul de incidente antisemite aproape s-a dublat. Raportul a folosit anul 2022 ca punct de referință, deoarece a fost un an relativ normal, spre deosebire de 2023, când Hamas și-a lansat războiul cu Israelul la 7 octombrie.
Creșterea bruscă „reprezintă o amenințare reală la adresa fundamentelor democrației occidentale, unde noul discurs antisemit erodează valorile fundamentale ale societății democratice și creează fisuri în zidul pluralismului și al toleranței”, a declarat Raheli Baratz, șefa Departamentului pentru Combaterea Antisemitismului din cadrul Organizației Sioniste Mondiale și autor al raportului.
Raportul a fost prezentat președintelui Isaac Herzog înaintea Zilei internaționale de comemorare a Holocaustului, 27 ianuarie. Acesta vine la o săptămână după ce un sondaj realizat de Anti-Defamation League a constatat că aproape jumătate din totalul adulților din întreaga lume au opinii antisemite semnificative.
Raportul a defalcat datele în funcție de locația geografică.
În Statele Unite, s-a înregistrat o creștere cu 288% a incidentelor antisemite, cu un vârf în aprilie 2024. Incidentele au inclus o serie de acte de violență semnificative, cum ar fi uciderea doctorului Ben Harouni în California în martie, atacuri asupra sinagogilor și violențe în școli și universități.
În Canada, situația a fost și mai gravă, cu o creștere de 562% a incidentelor antisemite, dintre care un sfert au fost violente, se arată în raport.
Tendințele au fost la fel de îngrijorătoare în Europa. În Franța, s-a înregistrat o creștere de peste 350% a incidentelor antisemite, dintre care 28% au fost violente, potrivit raportului. În Regatul Unit, a existat o creștere de 450% a incidentelor antisemite, cu aproape 2.000 de incidente numai în prima jumătate a anului 2024.
În China, platformele social media au fost inundate cu conținut antisemit și teorii ale conspirației, inclusiv negarea Holocaustului. În Japonia și Taiwan, au avut loc proteste anti-Israel și gesturi naziste, ceea ce până acum nu era obișnuit în regiune.
În Brazilia, președintele Luiz Inácio Lula da Silva a comparat în februarie acțiunile Israelului în Gaza cu Holocaustul, declanșând un val de retorică antisemită pe rețelele sociale. În Chile, s-a înregistrat o creștere de 325% a incidentelor antisemite, în timp ce în Argentina s-a înregistrat o ușoară scădere.
Africa de Sud a înregistrat o creștere de 185% a incidentelor antisemite, inclusiv apeluri la boicotarea Israelului și propagandă anti-Israel. Raportul a menționat că numărul real de incidente antisemite este probabil mai mare decât cel raportat.
Australia a înregistrat o creștere bruscă de 387% a incidentelor antisemite, printre acestea numărându-se incendierea sinagogii, vandalizarea proprietăților și agresiuni fizice.
În țările din fostul bloc sovietic, cu precădere în Rusia, anul 2024 a fost marcat de o escaladare semnificativă a retoricii antievreiești și anti-Israel. Atacul din martie de la Primăria Crocus de lângă Moscova, în care au fost ucise 145 de persoane, a condus la o serie de teorii ale conspirației antisemite, în special pe rețelele sociale. O serie de atacuri violente în Daghestan în iunie, inclusiv incendierea unor sinagogi și biserici și uciderea a 22 de persoane, a fost însoțită de o amplă campanie de incitare online.
În lumea musulmană, Iranul continuă să sprijine organizații teroriste precum Hezbollah și Hamas și să nege dreptul Israelului de a exista. În schimb, țări precum Arabia Saudită, Maroc și Emiratele Arabe Unite adoptă abordări mai moderate la nivel guvernamental, deși opinia publică este adesea diferită.
Online, conținutul antisemit a crescut cu peste 300%, antisemitismul clasic reprezentând 38,5% din conținutul raportat, negarea Holocaustului reprezentând 21,1%, iar conținutul anti-Israel și anti-sionist reprezentând 15,4%.
Utilizarea din ce în ce mai frecventă a termenului „sionism” și a derivatelor sale ca eufemism în expresiile antisemite a determinat Meta să recunoască antisionismul ca formă de antisemitism în anumite contexte, se arată în raport.
„Aceasta nu este o coincidență – este o schimbare deliberată a limbajului menită să facă antisemitismul acceptabil din punct de vedere social”, a declarat Baratz.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.