G4Media.ro

Antony Blinken, după întâlnirea cu șeful diplomației chineze: ”Am condamnat incursiunea balonului…

sursa foto: Captura YouTube

Antony Blinken, după întâlnirea cu șeful diplomației chineze: ”Am condamnat incursiunea balonului de supraveghere şi am subliniat că acest lucru nu trebuie să se mai întâmple niciodată/ Am avertizat China în privinţa furnizării de sprijin material Rusiei”

Secretarul de stat american Antony Blinken s-a întâlnit sâmbătă cu diplomatul chinez cu rangul cel mai înalt, Wang Yi, a anunţat Departamentul de Stat, transmite News.ro. Întrevederea vine în contextul tensiunilor dintre SUA şi China amplificate de doborârea unui balon chinezesc în spaţiul aerian american, incident ce a dus la anularea în ultimul moment a unei vizite pe care şeful diplomaţiei de la Washington o avea programată la Beijing.

„Tocmai m-am întâlnit cu diplomatul cu rangul cel mai înalt al Republicii Populare Chineze, Wang Yi. Am condamnat incursiunea balonului de supraveghere al RPC şi am subliniat că acest lucru nu trebuie să se mai întâmple niciodată. Am avertizat China în privinţa furnizării de sprijin material Rusiei. Am subliniat, de asemenea, importanţa menţinerii unor linii de comunicare deschise”, a scris pe Twitter secretarul american de stat, Antony Blinken.

Întrevederea, care a avut loc în marja Conferinţei de Securitate de la Munchen, este prima întâlnire faţă în faţă între oficiali americani şi chinezi de rang înalt, după ce preşedinţii Joe Biden şi Xi Jinping s-au întâlnit în noiembrie anul trecut la summitul G20 de la Bali.

Biden spune că nu trebuie să existe „un nou Război Rece” cu China şi dă asigurări că va gestiona în mod responsabil „competiţia” cu Beijingul.

UN BALON CU BUCLUC

Retorica dintre Washington şi Beijing s-a înăsprit însă în ultimele săptămâni. SUA au doborât, la 4 februarie, un presupus balon de supraveghere chinezesc în largul coastelor Carolinei de Sud, după ce acesta a traversat spaţiul aerian american. Repercusiunile diplomatice ale incidentului cu balonul nu au întârziat să apară, Washingtonul acuzând China că are un amplu program internaţional de supraveghere. Beijingul a negat aceste afirmaţii şi, la rândul său, a acuzat SUA, fără dovezi, că i-ar fi survolat teritoriul fără permisiune folosindu-se de baloane. China a susţinut că balonul său, pe care forţele americane l-au identificat şi apoi l-au doborât la începutul acestei luni, era un instrument civil de cercetare care a ieşit accidental de pe traseu.

Sâmbătă, anterior întâlnirii sale cu Blinken, Wang Yi criticase modul în care Statele Unite au gestionat incidentul, calificând răspunsul drept „absurd şi isteric” şi „100% un abuz de utilizare a forţei”.

Diplomatul-şef al Beijingului denunţă, la Conferinţa de Securitate de la Munchen, reacţia „isterică” a SUA în incidentul cu balonul: „Există multe baloane pe cer, din diferite ţări. Vreţi să le doborâţi pe fiecare dintre ele?”

Incidentul a avut, de asemenea, un impact imediat asupra a ceea ce se considera a fi o oportunitate pentru SUA şi China de a-şi stabiliza relaţiile. La începutul lunii februarie, Blinken şi-a amânat o vizită preconizată la Beijing, după ce balonul – care plutea deasupra SUA la vedere – a dominat titlurile din mass-media şi atenţia publicului. Vizita ar fi fost prima în China a unui secretar de stat american din 2018 încoace şi fusese stabilită în timpul întâlnirii faţă în faţă, relativ amiabile, dintre preşedintele american Joe Biden şi liderul chinez Xi Jinping la summitul Grupului celor 20 din noiembrie.

Joe Biden a declarat joi că va vorbi cu Xi despre balon, dar nu îşi va cere scuze pentru că l-a doborât. „Sper că vom ajunge la fondul problemei, dar nu îmi cer scuze pentru că am doborât acel balon”, a spus el.

Unii analişti au crezut că Beijingul, secătuit din punct de vedere economic de strategia sa, acum abandonată, de zero-Covid, şi-a îndulcit tonul în materie de afaceri externe şi şi-a intensificat diplomaţia cu guvernele occidentale în încercarea de a recâştiga terenul pierdut, comentează CNN. În timp ce aşteptările de progrese substanţiale erau totuşi scăzute, vizita lui Blinken ar fi trebuit să detensioneze relaţiile dintre SUA şi China şi să prevină riscul unui conflict deschis.

Miercuri, CNN a relatat că oficialii americani din domeniul serviciilor de informaţii evaluează posibilitatea ca balonul să nu fi fost totuşi manevrat în mod deliberat de către guvernul chinez spre partea continentală a SUA şi examinau dacă acesta a fost deviat de la curs din cauza vântului puternic. Orice informaţii care sugerează că traiectoria balonului spre SUA ar fi putut fi neintenţionată ar putea atenua tensiunile dintre cele două state, notează CNN.

CHINA, AŞTEPTATĂ SĂ FACĂ URMĂTOAREA MUTARE ÎN RELAŢIA CU RUSIA

Wang, care a fost numit luna trecută consilier principal al lui Xi pe probleme de politică externă, a vizitat deja Franţa şi Italia în această săptămână şi este aşteptat să viziteze Rusia după conferinţa de la Munchen. Turneul lui va fi un test al încercării Beijingului de a realiza un act de echilibru diplomatic între stimularea relaţiilor cu Occidentul şi menţinerea unor legături strânse cu Moscova.

Relaţia Chinei cu Europa a fost supusă unui stres semnificativ în urma războiului din Ucraina. Beijingul a refuzat să condamne în mod categoric invazia sau să susţină numeroase măsuri împotriva acesteia la Naţiunile Unite. De asemenea, China a continuat să se asocieze cu armata rusă în manevre militare de amploare, sporindu-şi în acelaşi timp comerţul şi achiziţiile de combustibil de la Moscova.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, vizita lui Wang la Moscova va reprezenta o oportunitate pentru China şi Rusia de a continua să-şi dezvolte parteneriatul strategic şi de a face „schimb de opinii” cu privire la „problemele internaţionale şi regionale fierbinţi de interes comun” – o sintagmă atotcuprinzătoare folosită adesea pentru a face aluzie la diverse subiecte, inclusiv la războiul din Ucraina.

Ministerul de Externe de la Beijing nu a precizat dacă Wang se va întâlni şi cu preşedintele rus Vladimir Putin.

„China este pregătită să profite de această vizită ca de o oportunitate şi să colaboreze cu Rusia pentru a promova o creştere constantă a relaţiilor bilaterale în direcţia identificată de cei doi şefi de stat, să apere drepturile şi interesele legitime ale ambelor părţi şi să joace un rol activ pentru pacea mondială”, a declarat purtătorul de cuvânt Wang Wenbin.

Pe de altă parte, vizita lui Wang ar putea prefigura o vizită de stat a lui Xi la Moscova în cursul acestui an. Putin i-a adresat o invitaţie lui Xi în timpul unei convorbiri obişnuite de sfârşit de an între cei doi lideri, dar Ministerul de Externe al Chinei nu a confirmat încă niciun plan în acest sens.

sursa: News.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...