Antony Blinken face apel la „calm” între israelieni și palestinieni
Secretarul de stat american Antony Blinken a lansat luni, la Cairo, un apel la „calm” și „dezescaladare” între israelieni și palestinieni, cu puțin timp înainte de a vizita Ierusalimul și Ramallah, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.
Vizita planificată de mult timp a luat o altă întorsătură odată cu o nouă spirală a violenței israeliano-palestiniene.
„Facem apel la toate părțile să se calmeze și să reducă tensiunile”, a declarat Blinken în cadrul unei conferințe de presă alături de omologul său egiptean Sameh Shukri, care a făcut apel la o „soluție justă” pentru conflictul israeliano-palestinian.
Egiptul, diplomația sa și mai ales serviciile sale de informații, sunt solicitate în mod regulat să intervină în problema palestiniană: prima țară arabă care a semnat pacea cu Israelul în 1979 și stat vecin al Fâșiei Gaza, aflată sub blocadă israeliană de peste 15 ani, Egiptul primește atât șefii guvernului israelian, cât și liderii diferitelor partide palestiniene.
Din nou, președinția egipteană a dat asigurări că „Egiptul a depus eforturi în ultimele zile pentru a încerca să controleze reapariția tensiunilor
Încă o dată, numărul morților, atât de partea palestiniană, cât și de partea israeliană, s-a înmulțit în ultimele zile: atacurile, împușcăturile, raidurile aeriene și măsurile punitive au continuat în ciuda apelurilor internaționale la „reținere”.
În urma atacurilor antiisraeliene, guvernul lui Benjamin Netanyahu, cel mai de dreapta din istoria Israelului, a anunțat măsuri de pedepsire a rudelor autorilor.
Duminică, forțele israeliene au sigilat casa familiei unui palestinian care a ucis vineri șase israelieni și o ucraineancă în Ierusalimul de Est, partea palestiniană a Orașului Sfânt ocupată de Israel, pentru a o distruge. Casa unui palestinian care a rănit doi israelieni, tată și fiu, sâmbătă, tot în Ierusalimul de Est, urma să fie de asemenea distrusă.
Gărzile israeliene au ucis duminică un palestinian în Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat de Israel din 1967. Luni, forțele israeliene au ucis un palestinian în Hebron, în Cisiordania, potrivit autorităților palestiniene.
Atacurile anti-israeliene au avut loc după ce cel mai ucigător raid israelian din ultimii ani în Cisiordania a ucis 10 palestinieni în Jenin, urmat de tiruri de rachete din Gaza spre Israel și de lovituri israeliene de retorsiune.
Violențele au generat temeri legate de o nouă spirală de violență, iar Blinken urmează să reitereze luni apelul SUA la reținere în fața lui Netanyahu și apoi a președintelui palestinian Mahmoud Abbas.
Barajul de pe Nil și drepturile omului
Statele Unite și Egiptul, unul dintre principalii beneficiari ai ajutorului militar american, sunt actori diplomatici importanți, dar experții spun că marja de manevră a lui Blinken este limitată.
Washingtonul a condamnat un atac „îngrozitor” în Ierusalimul de Est, iar Blinken îi va îndemna pe dl Netanyahu și pe Abbas să „ia măsuri urgente pentru dezescaladare”, potrivit Departamentului de Stat.
Dar, în privat, oficialii americani nu își ascund frustrarea față de escaladarea și impasul în care se află conflictul israeliano-palestinian.
În timp ce se așteaptă puține progrese pe frontul de dezescaladare, analiștii spun că Washingtonul încearcă să reconstruiască legăturile cu Netanyahu.
Oficialii americani au fost recent la Ierusalim, iar unii experți menționează o posibilă vizită a lui Netanyahu la Casa Albă în februarie.
Pe frontul diplomatic egiptean, Blinken l-a asigurat pe Shukri de sprijinul SUA pentru o soluție diplomatică la disputa dintre Egipt, Sudan și Etiopia cu privire la mega-barajul de pe Nil de la Addis Abeba.
Sprijinul SUA vine după o declarație surprinzătoare a liderului de facto al Sudanului, generalul pucist Abdel Fattah al-Burhane, care săptămâna trecută a declarat că „a fost de acord în toate punctele” cu Etiopia, părând să își retragă sprijinul pentru Egipt în problema barajului.
Blinken a vorbit, de asemenea, despre impasul politic din Sudan, unde civilii se străduiesc să revină la guvernare, și din Libia, unde a spus că dorește să vadă alegeri în curând.
Și a revenit la problema drepturilor omului în Egipt, o chestiune în privința căreia președintele Joe Biden a promis intransigență la începutul mandatului său.
Blinken a declarat că speră în eliberarea celor peste 60.000 de deținuți politici din țară și în deschiderea „dialogului național” promis de aproape un an de către guvern.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu