G4Media.ro

Antony Blinken în Orientul Mijlociu, în plină izbucnire a violenţei israelo-palestiniene

sursa foto: Twitter/ Antony Blinken

Antony Blinken în Orientul Mijlociu, în plină izbucnire a violenţei israelo-palestiniene

  • O analiză a ziarului belgian Le Vif, tradusă de Rador

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a sosit la Cairo, prima etapă a turneului fulger în Orientul Mijlociu, în plină izbucnire a violenţei israelo-palestiniene, cu slabe speranţe de a folosi influenţa Statelor Unite pentru a încerca să liniştească tensiunile.

Înainte de a merge la Ierusalim şi la Ramallah luni şi marţi, dl Blinken se va întâlni cu preşedintele egiptean, Abdel Fattah al-Sissi, şi ministrul lui de externe, Sameh Choukri.

Conflictul israelo-palestinian riscă mult să domine discuţiile, Cairo jucând istoric un rol de intermediar pe lângă palestinieni, ca şi pe lângă israelieni.

Această călătorie, programată de multă vreme, are loc în momentul în care, în câteva zile, situaţia de securitate s-a degradat brusc.

Vineri şi sâmbătă, şapte persoane au fost ucise şi două rănite în Ierusalimul de Est, partea palestiniană a Oraşului sfânt ocupat şi anexat de Israel, din care una aproape de o sinagogă.

Tot vineri, armata israeliană a bombardat fâşia Gaza ca răspuns la tirurile de rachete venite din această enclavă pe care o meţine sub blocadă.

Şi asta, după raidul israelian cel mai sângeros de ani de zile, cu nouă palestinieni ucişi, la Jenin, în nordul Cisiordaniei ocupate.

De altfel, gărzile de securitate israeliene au ucis un palestinian lângă o colonie în Cisiordania ocupată, a arătat duminică ministerul Sănătăţii palestinian, armata israeliană afirmând că el era înarmat.

„Nicio schimbare”

În momentul acestei creşteri a violenţei, dl Blinken se va întâlni cu prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, şi cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, ca să ia urgent măsuri în vederea dezescaladării”, a asigurat vineri un purtător de cuvânt al departamentului de stat, Vedant Patel, după ce Washingtonul a condamnat atacul „înspăimântător” din Ierusalimul de Est.

Dar marja de manevră a secretarului de stat pare limitată dincolo de apelurile repetate la calm, atât pare conflictul israelo-palestinian să fie în impas.

Experţi intervievaţi de AFP nu se aşteptau de altfel la progrese notabile, Washingtonul urmând probabil să se mulţumească să-şi repete sprijinul pentru soluţia cu două state, israelian şi palestinian.

„Eu cred că cel mai bun lucru pe care îl vor putea obţine este ca lucrurile să se stabilizeze pentru a evita o repetare a situaţiei din mai 2021”, ultimul război dintre Israel şi grupările armate palestiniene în Gaza, asigură Aaron David Miller, fost negociator american şi expert la Fundaţia Carnegie pentru pace internaţională din Washington.

Ghaith Al-Omari, expert al Washington Institute, estimează că „această vizită nu semnalează nicio schimbare a poziţiei americane faţă de conflictul israelo-palestinian”, ci, prezice el, „conversaţia (cu Mahmoud Abbas) nu va fi agreabilă”.

Vizite în cascadă

Vizita dlui Blinken în Israel traduce voinţa Washingtonului de a reface repede legătura cu dl Netanyahu, aflat în fruntea guvernului celui mai de dreapta din istoria Israelului şi ale cărui relaţii cu administraţia democrată a preşedintelui Joe Biden au fost, notoriu, tensionate.

Dacă discuţiile se împiedică în special de nuclearul iranian, faptul că orice refacere a acordului din 2015 este actualmente în impas ar trebui să faciliteze dialogul.

Această vizită vine după cea a consilierului pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, care l-a asigurat pe prim-ministrul israelian de sprijinul Statelor Unite. „Nu am văzut niciodată atâtea vizite la un asemenea nivel sub orice administraţie ar fi fost”, subliniază Aaron David Miller. „Este fără precedent”, a adăugat el referindu-se la o posibilă venire a dlui Netanyahu la Casa Albă, din februarie.

„E cam ca şi când s-ar inunda zona”, întăreşte un alt expert, David Makovsky, de la Washington Institute, în vreme ce directorul CIA, William Burns, a mers recent în regiune, în special la Cairo.

În vizita sa, dl Blinken va insista pe „importanţa menţinerii statu quo-ului istoric” pe esplanada Moscheilor în Ierusalimul de Est, al treilea loc sfânt al islamului şi locul cel mai sacru al iudaismului unde palestinienii şi trupele israeliene se înfruntă regulat.

Vizitarea la începutul lui ianuarie a acestui loc sfânt de către figura extremei drepte israeliene şi nou ministru al securitătii naţionale, Itamar Ben Gvir, a suscitat un val de condamnări internaţionale.

Acordurile Abraham, procesul de normalizare între Israel şi mai multe ţări arabe, ar urma de asemeena să figureze pe agenda discuţiilor, dl Netanyahu având speranţa de a coopta în acest proces Arabia Saudită.

La Cairo, marele aliat regional al Washingtonului, dl Blinken ar urma să abordeze şi o serie de chestiuni regionale, printre care Libia şi Sudanul.

Egiptul, unul din principalii beneficiari ai ajutorului militar american, este totuşi regulat arătat cu degetul, în special de Statele Unite, pentru bilanţul, considerat „catastrofal” de către ONG-uri, al drepturilor omului.

sursa: LeVif (traducere: Rador/ Gabriela Sîrbu)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...