G4Media.ro

Antropocenul: Un lac din Canada pune în evidență în premieră impactul umanității…

Foto: Wikipedia

Antropocenul: Un lac din Canada pune în evidență în premieră impactul umanității asupra Pământului

În ultimii cinci ani, geologii au căutat pe tot globul semne ale impactului umanității asupra planetei, de la solzi de sardine într-un golf japonez până la amprente ale schimbărilor climatice în stalagmitele unei peșteri italiene, relatează The Times.

În aprilie, ei au votat în mod covârșitor pentru un lac canadian ca fiind cea mai bună dovadă care marchează începutul unei noi epoci, numită Antropocen.

Grupul de lucru Antropocen, format din 34 de geologi, a lucrat din 2009 pentru a stabili Antropocenul. Dar pentru a o transforma dintr-o idee într-o epocă adoptată în mod oficial, aveau nevoie de un singur sit pe care să îl supună atenției autorităților geologice.

Epocile trebuie să fie definite de un singur loc cu suficiente date geologice, cunoscut sub numele de „vârf de aur” sau „secțiune și punct de stratotip de graniță globală” (GSSP). De exemplu, sfârșitul perioadei cretacice, acum 66 de milioane de ani, este definit de un vârf auriu într-o stâncă din Tunisia, care conține semnătura iridiului provenit de la un asteroid care a declanșat o extincție în masă bruscă, mai cunoscută prin dispariția dinozaurilor.

Lacul Crawford din Ontario este special, a declarat profesoara Francine McCarthy, de la Universitatea Brock din Canada, deoarece „fundul lacului este complet izolat de restul planetei”. Calciul și carbonatul cad încet pe fundul lacului, unde formează straturi de calcit care acționează ca o probă anuală a impactului uman – inclusiv urme de plutoniu eliberat în urma testelor cu arme nucleare din anii 1950. Fiecare strat are o grosime și o culoare diferită.

Sedimentele de pe fundul apei conțin, de asemenea, urme de agricultură și exploatare forestieră care datează de secole, precum și particule provenite de la centralele electrice pe bază de combustibili fosili din anii 1950. Este important de menționat faptul că modul în care se acumulează sedimentele la Crawford înseamnă că ar trebui să dureze 30.000 de ani pentru ca lacul să se umple, ceea ce înseamnă că acesta va oferi o „arhivă a Pământului” mult timp în viitor.

În timp ce a fost aleasă locația pentru un loc de naștere oficial al Antropocenului, geologii nu au ales încă un an specific pentru momentul în care a început. Dr. Simon Turner de la University College London, secretar al grupului de lucru, a declarat că începutul anilor 1950 este cea mai probabilă perioadă. Acei ani sunt considerați de unii experți ca fiind momentul unei „mari accelerări”, când industrializarea a devenit mai intensă și activitățile umane s-au răspândit pe întreaga planetă.

„Grupul de lucru pentru Antropocen a adunat, în ultimii ani, multe dovezi care să demonstreze, dincolo de orice îndoială rezonabilă, că Antropocenul este real, impactul uman masiv de după 1950 împingând Pământul de la starea sa general stabilă din Holocen la o stare mai caldă, mai poluată, mai degradată din punct de vedere biologic, care încă evoluează rapid.” a spus profesorul Jan Zalasiewicz, profesor emerit de paleobiologie la Universitatea din Leicester.

Votul pentru Crawford Lake nu înseamnă că Antropocenul a sosit deja. Dovezile care susțin situl vor fi prezentate experților înainte de a trece la arbitrul suprem al declarării epocilor și a altor unități de timp geologice, Comisia Internațională de Stratigrafie (ICS). O decizie a acestui organism este așteptată anul viitor. Zalasiewicz a avertizat că „nu există nicio garanție că va fi acceptată”.

McCarthy a declarat că autoritatea care administrează lacul se pregătește pentru o creștere a numărului de vizitatori în cazul în care ICS va declara o nouă epocă. În cazul în care lacul marchează începutul Antropocenului, o placă de alamă care va semnala epoca va fi păstrată într-o unitate criogenică la Universitatea din Ottawa și nu în adâncurile lacului – pentru a evita ca oamenii să o fure ca amintire, așa cum s-a întâmplat cu alte vârfuri de aur.

Istoria de 4,5 miliarde de ani a Pământului este împărțită în epoci geologice, care se întind de obicei pe milioane de ani.

Oamenii de știință au anunțat dovezi că lumea a intrat probabil într-o nouă epocă, numită Antropocen.

Această epocă neoficială este folosită pentru a descrie modul în care oamenii au schimbat Pământul atât de mult încât impactul lor, de la schimbările climatice până la pierderea vieții sălbatice, va fi vizibil în înregistrările geologice, cum ar fi sedimentele și fosilele, timp de milenii. Conceptul nu a fost recunoscut oficial de către autoritățile geologice.

Dar a câștigat teren ca o concepție populară despre modul în care oamenii au schimbat lumea noastră și au fost publicate mii de lucrări științifice pe această temă.

Paul Crutzen, laureat al premiului Nobel pentru chimie, este adesea creditat cu popularizarea conceptului după ce a folosit termenul într-un eseu din 2000.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Începutul Antropocenului ar trebui sa fie 6 august 1945.