G4Media.ro

Anul 2023 a fost cel mai fierbinte înregistrat vreodată în lume, confirmă…

Photo by GREG BAKER / AFP

Anul 2023 a fost cel mai fierbinte înregistrat vreodată în lume, confirmă cercetătorii/ Iar 2024 l-ar putea depăși

Anul 2023 a fost confirmat ca fiind cel mai călduros din istorie, ca urmare a schimbărilor climatice cauzate de om și stimulat de fenomenul meteorologic natural El Niño, notează BBC.

Anul trecut a fost cu aproximativ 1,48 grade Celsius mai cald decât media pe termen lung înainte ca oamenii să înceapă să ardă cantități mari de combustibili fosili, potrivit serviciului climatic al UE.

Aproape în fiecare zi din iulie s-a înregistrat o nouă temperatură maximă a aerului la nivel global pentru această perioadă a anului, arată analiza BBC.

incalzire globala
sursa foto: Captură BBC

Temperaturile de la suprafața mării au depășit, de asemenea, maximele anterioare.

Aceste recorduri globale aduc lumea mai aproape de depășirea unor borne climatice internaționale cheie.

„Ceea ce m-a frapat nu a fost doar faptul că [2023] a fost un record, ci și cantitatea cu care a depășit recordurile anterioare”, notează Andrew Dessler, profesor de științe atmosferice la Texas A&M University.

În peste 200 de zile s-a înregistrat un nou record de temperatură zilnică la nivel global pentru această perioadă a anului, potrivit analizei BBC a datelor Copernicus Climate Change Service.

Această creștere recentă a temperaturilor este legată în principal de trecerea rapidă la condițiile El Niño, care a avut loc pe lângă încălzirea pe termen lung cauzată de om.

El Niño este un eveniment natural în care apele de suprafață mai calde din Oceanul Pacific de Est eliberează căldură suplimentară în atmosferă.

Dar temperaturile aerului au fost crescute neobișnuit de devreme în această fază El Niño – efectele depline nu au fost așteptate până la începutul anului 2024, după ce El Niño a atins puterea maximă, mai notează BBC.

De asemenea, anul 2024 ar putea fi mai cald decât 2023 – deoarece o parte din căldura record de la suprafața oceanului va scăpa în atmosferă – deși comportamentul „ciudat” al actualului El Niño înseamnă că este greu de stabilit, spune Dr. Hausfather.

Acesta ridică posibilitatea ca anul 2024 să depășească pentru prima dată pragul cheie de încălzire de 1,5 garde Celsius pe parcursul întregului an calendaristic, potrivit UK Met Office.

Aproape 200 de țări au convenit la Paris, în 2015, să încerce să limiteze încălzirea la acest nivel, pentru a evita cele mai grave efecte ale încălzirii globale.

Acesta se referă la medii pe termen lung pe 20 sau 30 de ani, astfel că o depășire pe parcursul unui an în 2024 nu ar însemna că acordul de la Paris a fost încălcat.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Din milioanele de poze de pe internet..