G4Media.ro

APADOR-CH, despre adoptarea celor 25 de OUG: act de forţare a limitelor…

Sursa Foto: Captură Facebook

APADOR-CH, despre adoptarea celor 25 de OUG: act de forţare a limitelor democraţiei / Orban declara când era în opoziție că ”ordonanţele de urgenţă ar trebui interzise prin Constituţie” – înregistrare AUDIO

Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului din România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) critică adoptarea a 25 de ordonanțe de urgență în ședința de guvern de marți după-amiaza pe motiv că reprezintă ”o forţare a principiilor democratice prevăzute în Constituţie.”

APADOR-CH amintește că premierul Ludovic Orban declara pe data de 21 octombrie, pe când era în opoziție, că „ordonanţele de urgenţă ar trebui interzise prin Constituţie”. Dintr-o înregistrare rezultă că Orban mai declarase, la o întâlnire cu reprezentanții societății civile, că practica guvernării prin ordonanțe este ”profund nedemocratică”.

Redăm mai jos integral comunicatul APADOR CH

”APADOR-CH consideră că adoptarea a 25 de ordonanţe de urgenţă într-o singură şedinţă de guvern, la data de 4 februarie 2020, reprezintă o forţare a principiilor democratice prevăzute în Constituţie.

Acest act de forţare a limitelor democraţiei este şi ostentativ, ordonanţele de urgenţă fiind adoptate cu o seară înainte de şedinţa Parlamentului pentru dezbaterea şi votarea unei moţiuni de cenzură împotriva guvernului, şi ipocrit, întrucât guvernul care a adoptat cele 25 de ordonanţe de urgenţă este condus de un prim-ministru care, în urmă cu 3 luni (la data de 21 octombrie 2019), pe când se afla în opoziţie, a declarat public că „ordonanţele de urgenţă ar trebui interzise prin Constituţie”.

Este posibil ca unele ordonanţe de urgenţă adoptate să conţină prevederi rezonabile (de exemplu: măsuri destinate prevenirii şi combaterii coronavirusului, măsuri pentru o „masă caldă” oferită unor categorii de elevi, măsuri pentru transportul elevilor). Dar, este lipsit de onestitate ca printre acestea să fie „strecurate” alte ordonanţe prin care se aduc schimbări majore sistemului de sănătate, sistemului electoral sau în alte domenii importante.

Pentru adoptarea unei ordonanţe de urgenţă, guvernul trebuie să dovedească existenţa unei situaţii excepţionale („de urgenţă”), care să poată justifica substituirea Parlamentului, ca legiuitor, de către guvern.

În cazul celor 25 de ordonanţe de urgenţă, faptul că guvernul era aproape sigur că în ziua următoare adoptării, 5 februarie 2020, la moţiunea de cenzură, va fi demis (semnalele din presă erau cvasiunanime în acest sens) şi a profitat de cele câteva ore în care mai era în funcţie pentru a legifera aşa cum doreşte, nu constituie o împrejurare excepţională, care să justifice din punct de vedere constituţional adoptarea grăbită a 25 de ordonanţe de urgenţă.

APADOR-CH va sesiza Avocatul Poporului pentru atacarea la Curtea Constituţională a ordonanţelor de urgenţă adoptate la data de 4 februarie 2020, care nu îndeplinesc condiţiile constituţionale.”

Context

Avocatul Poporului, instituție condusă de Renate Weber, consideră că adoptarea într-o singură ședință de Guvern a unui număr de 25 de ordonanțe de urgență este nu doar fără precedent, ci o gravă abatere de la normele art. 115 din Constituție, Guvernul substituindu-se practic Parlamentului, potrivit unui comunicat al instituției.

”La momentul adoptării lor, unele acte normative erau deja în procedură parlamentară, urmând să fie votate de “unica autoritate legiuitoare a țării”, așa cum este definit Parlamentul de către Constituție. De asemenea, au lipsit avizele Consiliului Legislativ și ale Consiliului Economic și Social, deși există o obligație legală fermă privind existența acestora anterior adoptării unei ordonanțe de urgență”, mai arată Avocatul Poporului.

Avocatul Poporului își rezervă dreptul de a sesiza Curtea Constituțională cu excepții de neconstituționalitate privind acele ordonanțe de urgență care aduc atingere direct sau indirect drepturilor fundamentale și cele care încalcă decizii anterioare ale Curții Constituționale.

Citește și

Derapaj democratic. Ludovic Orban a stabilit recordul de ordonanțe de urgență într-o ședință/ Liberalii au atacat guvernul Dăncilă cu o moțiune în care cereau ”Fără OUG!” / Comisia de la Veneția a cerut limitarea drastică a utilizării OUG, iar liderul PNL a promis că respectă recomandările

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Cand esti la putere nu se pune

    • Apa d’or ăia sunt tot un fel de psdisti, doar ca nu recunosc public

    • ordonantele sunt bune, atata vreme cand nu sunt date de psd.

    • ,,Crimele sunt bune dacă nu sunt făcute de PSD” Cât de proști pot să fie proștii când sunt proști chiar dacă sunt prostiți de prostia lor.

  2. Ciocu’ mic, noi suntem la putere!

  3. RESPECT APADOR- CH
    Democratia este indispensabilă intr o societate libera.
    PNL nu merita sa guverneze România!

  4. da, ordonantele ar trebui interzise prin Constitutie. Pana cand vom avea o Constitutie noua, in spiritul valorilor euro-atlantice, trebuie reglata starea de fapt prin orice mijloace. APADOR-CH se comporta de parca traiam in Elvetia si dintr-odata a aparut guvernul lui Orban cel rau.

  5. Disperarea ! S-au p***t pe el de Referendum ! Incepe razboiul.

  6. Si uite asa, alistari si cumpanasi isi umplu buzunarele lor largi…

  7. Nu cumva pe la ONG-ul asta era si excrocul penal Scaleschi?

  8. E usor sa dai din gura depe margine , mai ales cand Tara-i ca dupa razboi. Aveti glas , dar cand hotia-i cat casa , nu aveti gura.

  9. Iata ca a aparut si APADOR. Ce e cu ecranul negru cu litere albe? A murit cineva? A murit democratia? Chiar cred astia ca cu vorbe frumoase se mai poate face ceva dupa porcariile PSD? Gandhi s-a luptat cu vorbe frumoase, acum nu cred ca se mai poate.