APADOR-CH și ActiveWatch îi cer Gabrielei Firea să renunțe la interdicția pentru personalul medical din subordinea Primăriei Capitalei de a furniza informații presei, pentru că este nelegală: „O lege trebuie aplicată în întreaga ţară şi nu pot exista insule, eventual de mărimea unui municipiu”
Asociațiile APADOR-CH și ActiveWatch îi cer primarului Capitalei, Gabriela Firea, să elimine interdicția de a discuta cu presa pentru angajații din unitățile medicale din subordine prevăzută în recentul Regulament intern al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, întrucât aceasta este nelegală.
Cele două asociații îi cer Gabrielei Firea să ia măsuri pentru modificarea documentul intern al ASSMB în concordanță cu Legea 571/2004, eliminând interdicția angajaților de a discuta cu presa, se arată într-o comunicat al acestor organizații.
APADOR-CH și ActiveWatch atrag public atenţia asupra faptului că „recentul Regulament intern al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), în baza căruia funcţionează toate unităţile medicale din subordinea Primăriei Capitalei, cuprinde prevederi nelegale”.
Conform sursei citate, Regulamentul intră în contradicţie cu prevederile legii avertizorilor de integritate (art. 6 din Legea nr. 571/2004), care consacră dreptul salariaţilor de a semnala direct presei încălcări ale legii de care iau cunoştinţă în legătură cu activitatea pe care o desfăşoară. Legea nu prevede pentru semnalările către presă necesitatea unei aprobări a conducerii sau vreo altă condiţie (de exemplu, sesizarea conducerii înainte de sesizarea presei).
Regulamentul prevede, în art. 73, mai multe cazuri în care salariatul care ia legătura cu presa nu va suporta sancţiuni, dar printre aceste cazuri de exonerare de răspundere disciplinară pentru contactarea presei nu este prevăzut şi cazul avertizorilor de integritate, ceea ce face ca Legea avertizorilor de integritate să devină inaplicabilă pe teritoriul municipiului Bucureşti, se arată în comunicat.
Cele două asociații apreciază că o soluţie relativ simplă de reintrare în legalitate ar fi ca, la art. 73 din Regulament, printre cazurile în care salariatul nu este sancţionat disciplinar pentru contactarea presei să fie prevăzut şi cazul semnalărilor către presă făcute în conformitate cu Legea 571/2004 privind protecţia avertizorilor de integritate.
„Având în vedere că o lege trebuie aplicată în întreaga ţară şi că nu pot exista insule, eventual de mărimea unui municipiu, în care o lege nu se aplică, asociaţiile solicită primarului general al Capitalei, doamna Gabriela Firea, sub a cărui autoritate funcţionează ASSMB, să întreprindă demersurile necesare pentru intrarea, de îndată, în legalitate”, se mai arată în comunicat.
Personalul medical din subordinea Primăriei Capitalei nu mai poate furniza informații presei, dacă nu este abilitat în acest sens, în caz contrar riscând sancțiuni, potrivit noului Regulament intern al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB). Acesta include loialitatea față de ASSMB între criteriile de evaluare a angajaților. Preşedintele Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate, Vasile Cepoi, a declarat miercuri că nu i se poate interzice unei persoane să vorbească cu presa. Citește integral aici
Foto: Pexels.com
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii