G4Media.ro

Apar și în România cazuri de „ciupercă neagră” la pacienţi care au…

Sursa foto: Pexels

Apar și în România cazuri de „ciupercă neagră” la pacienţi care au trecut prin COVID / Afecţiunea poate fi fatală în cazul celor cu diabet şi imunitate scăzută

Medicii atrag atenţia că şase cazuri de mucormicoză (ciupercă neagră) au fost diagnosticate, în doar o lună, la Institutul de Fonoaudiologie şi Chirurgie Funcţională ORL „Prof. Dr. D. Hociotă” din Bucureşti, la pacienţi care au trecut prin COVID-19. Patru au avut o evoluţie favorabilă, un pacient a decedat, iar un altul se află la Terapie Intensivă, relatează News.ro.

„În spital, am avut, în 15 ani, doar patru cazuri de mucormicoză şi suntem un centru cu adresabilitate mare. Acum, am avut şase cazuri într-o singură lună. Deci, clar, numărul acestora a crescut simţitor şi ne aşteptăm în continuare să mai identificăm astfel de cazuri de mucormicoză. Mare parte dintre aceştia erau pacienţi diabetici, dar am avut şi pacienţi non-diabetici, care avuseseră tratamente cu doze mari de glucocorticoizi”, afirmă conf. univ dr. Răzvan Hainăroşie, director medical al Institutului de Fonoaudiologie şi Chirurgie Funcţională ORL „Prof. Dr. D. Hociotă” din Bucureşti, conform unei postări pe pagina de Facebook a Platformei naţionale de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19.

Conform sursei citate, şase cazuri de mucormicoză (ciupercă neagră) au fost diagnosticate, în doar o lună, la Institutul de Fonoaudiologie şi Chirurgie Funcţională ORL „Prof. Dr. D. Hociotă” din Bucureşti. Cazurile au fost identificate la pacienţi care au trecut prin boala COVID-19. Medicii atrag atenţia că, în timpul pandemiei de COVID-19, numărul pacienţilor diagnosticaţi cu mucormicoză a crescut simţitor.

Dintre cei şase pacienţi diagnosticaţi cu mucormicoză, patru au avut o evoluţie favorabilă, unul a decedat, iar un altul se află la Terapie Intensivă, după ce a fost operat. De regulă, infecţia cu mucormicoză a fost identificată la o lună, o lună şi jumătate după ce pacienţii s-au vindecat de COVID-19. Medicii spun că vârsta pacienţilor diagnosticaţi este în scădere, se arată în postare.

„Ciuperca neagră” afectează sinusurile, creierul şi plămânii şi poate fi fatală pentru pacienţii diabetici sau cu imunitatea scăzută.

Potrivit statisticilor, mucormicoza rinosinuzală are un indice de mortalitate cuprins între 36 şi 40 la sută, în timp ce, în cazul mucormicozei pulmonare, indicele de mortalitate variază între 75 şi 100%. De aceea, medicii afirmă că identificarea precoce a mucormicozei este extrem de importantă, iar iniţierea tratamentului este esenţială.

Cele mai frecvente simptome observate la pacienţii cu mucormicoză asociată cu COVID-19 au fost durerea facială, ptoza palpebrală, scăderea acuităţii vizuale şi chiar pierderea vederii, afectare sinusală cu risc de extindere cerebrală şi pulmonară. Evoluţia poate fi fatală în cazul pacientului cu diabet şi imunitate scăzută.

Sursa citată precizează că boala nu este contagioasă, ceea ce înseamnă că nu poate fi răspândită în urma contactului cu oameni sau cu animale infectate.

În primăvară, medicii indieni au observat o creştere a cazurilor de pacienţi vindecaţi de COVID-19, în mare parte diabetici, care au dezvoltat o infecţie rară cu „ciuperca neagră” pe fondul unui sistem imunitar slăbit.

Sursa foto: Pexels

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Aoleu ! Pai e groaznic. Sper sa nu fie de la supradoza de steroizi 😉 dati pentru alte boli. Nu ca ar fi ceva socant dupa supradozele recente de anticoagulante. Covrig .. dap.

    • Nu-ți face griji, e ok, din articol inteleg ca toti erau șoșoci, deci ciuperca neagră e prea bine pentru ei!

  2. Cati dintre ei erau si “imunizati” ?! 6 ?

    • 0 (zero) imunizați, toți 6 trecuți prin boala – asa scrie.

      E de la boala naturală, nu de la vaccin. Mai da și boala efecte secundare, nu numai vaccinul.

      E simplu, fără supărare: Pui in balanța aceste efecte secundare ( inclusiv deces) și alegi între virus și vaccin sau a treia cale: stai ascuns sa nu ai de a face cu nici unul, nici altul.

      Ca vaccinarea ca sa ii protejezi și pe ceilalți nu prea mai are acum sens.

  3. N.e.înțepați sigur ar fi avut grijă să ne zică.

  4. Astea sunt infectii nosocomiale luate din spitale!

  5. pacientii erau sau nu vaccinati ?

  6. Articolul nu ne spune nimic despre situația din alte țări. Ar fi interesant de știut cum stau lucrurile prin alte țări, unde nu sunt Șoșoace.