Apel al europarlamentarilor către statele membre pentru a ratifica de urgență decizia privind resursele proprii / Comisia Europeană nu se poate împrumuta de pe piețele internaționale pentru a asigura finanțarea pentru planurile de redresare
Parlamentul European a dezbătut trei legi pentru punerea în aplicare a sistemului de resurse proprii ale UE, introducând noi surse de venituri, ocazie pentru grupurile politice de a insista pentru ratificarea cât mai rapidă a deciziei privind resursele proprii de către parlamentele naționale, orice întârziere urmând să afecteze posibilitățile Comisiei Europene de a se împrumuta pe piețele internaționale pentru a obține resursele financiare necesare aplicării Mecanismului de reziliență și redresare.
Noile surse de venit sunt o taxă pe ambalajele din plastic nereciclabile și o taxă pe valoarea adăugată (TVA).
Până în prezent, doar 10 state membre au ratficat decizia privind resursele proprii, dar este nevoie ca toate cele 27 să își dea votul pentru a se aplica.
Grupul socialiștilor (S&D) a solicitat parlamentelor naționale să ratifice „fără întârziere” acordul privind resursele proprii, fără de care Comisia Europeană nu poate merge mai departe cu planul de împrumut de pe piețe pentru a ajuta statele membre în procesul de redresare după pandemia COVID-19.
„Acum, parlamentele naționale trebuie să accelereze procedurile de ratificare a deciziei privind resursele proprii (…) Trebuie să subliniem încă o dată că modificarea plafoanelor resurselor proprii va oferi Comisiei Europene capacitatea financiară de a crea datorii comune ale UE și de a finanța cei 750 de miliarde de euro pentru instrumentul de redresare al UE. Prin urmare, nu există timp de întârzieri”, a declarat europarlamentarul Elisabetta Gualmini, negociatorul grupului S&D pentru dosar.
Europarlamentarul Siegfried Muresan (PNL, grupul PPE), care a fost co-raportor pentru Mecanismul de redresare și reziliență, a declarat că Parlamentul European și-a făcut datoria, dar a rămas „un pas important” de făcut pentru „a ne asigura că investițiile și reformele prevăzute în mecanism vor începe, iar banii vor ajunge acolo unde este nevoie de ei fără întârziere”.
„Țările membre trebuie să adopte decizia privind resursele proprii. Fără această decizie, Comisia Europeană nu se poate împrumuta încă de pe piețele internaționale ca să poată asigura finanțarea mecanismului. Tocmai de aceea, am făcut astăzi un apel în plenul Parlamentului European către colegii europarlamentari din toate grupurile politice proeuropene să se asigure că partidele naționale din care fac parte susțin ratificarea fără întârziere a deciziei privind resursele proprii”, a precizat Mureșan.
Calendarul este strâns: până la 30 aprilie, toate statele membre ar trebui să transmită Comisiei Europene planurile naționale de redresare și reziliență.
„Este foarte important ca până atunci să fie ratificată și decizia privind resursele proprii de toate statele membre. Avem doar 3 ani la dispoziție pentru a demara toate investițiile și reformele din Mecanismul European de Redresare și Reziliență. De aceea, trebuie să nu întârziem această ultimă decizie necesară pentru implementarea mecanismului”, a explicat Siegfried Mureșan.
România este pe lista statelor care nu au ratificat decizia privind resursele proprii.
Pe 10 martie, Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au anulat plenul comun al Parlamentului, care urma să se desfăşoare de la ora 14,00, pentru ratificarea Deciziei (UE, EURATOM) 2020/2053 a Consiliului din 14 decembrie 2020 privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene.
Decizia de ratificare se ia cu două treimi din voturi, ceea ce înseamnă că PNL, USR PLUS și UDMR aveau nevoie și de voturile PSD. Social-democrații au anunțat însă că nu vor vota ratificarea contribuției României la bugetul UE dacă guvernul nu vine în PArlament cu Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Premierul Florin Cîţu a acuzat imediat un șantaj din partea PSD pe tema ratificării contribuției României la bugetul UE și i-a avertizat pe social-democrați că vor trebui să dea explicații celorlalte state membre de ce țara noastră nu aprobă contribuția, astfel încât PNRR să poată fi pus în aplicare
La momentul repsectiv, Siegfried Mureșan declara că PSD a deschis „un butoi cu pulbere”, facând politică internă cu întreg mecanismul anti-criză al UE, pentru că decizia privind resursele trebuie ratificată, unanim, de cele 27 de state membre, altfel Mecanismul European de Redresare nu va exista pentru nicio țară.
sursa foto: Pexels
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii