Apel al guvernului grec la Biserica Ortodoxă după boicotarea restricțiilor: Să fie responsabilă, să participe la marele efort de limitare a consecinţelor epidemiei
Premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a făcut apel marţi la Biserica Ortodoxă, care vrea să sărbătorească Boboteaza în ciuda măsurilor de izolare, „să fie responsabilă” şi „să participe la marele efort de limitare a consecinţelor epidemiei” de coronavirus, relatează AFP, citată de Agerpres.
Apelul survine la o zi după publicarea unui comunicat de către Sfântul Sinod, cea mai înaltă autoritate ecleziastică, prin care se anunţa că Biserica „nu va consimţi la măsurile impuse de guvern” şi că bisericile vor fi deschide în întreaga ţară pentru a celebra miercuri, 6 ianuarie, Boboteaza.
În cadrul unei scurte întrevederi care a avut loc marţi între Arhiepiscopul Ieronim, liderul Bisericii Ortodoxe din Grecia, nesaparată de stat, şi Kyriakos Mitsotakis, premierul a subliniat „necesitatea respectării stricte a măsurilor sanitare de către toţi” şi a îndemnat „Biserica să fie un exemplu”, conform unui comunicat al serviciului de presă al şefului guvernului.
În decembrie, guvernul a relaxat pentru sărbătorile de sfârşit de an măsurile stricte de izolare impuse la 7 noiembrie, permiţând slujbele cu un număr limitat de credincioşi în lăcaşuri de cult unde purtarea măştii este obligatorie.
Însă în faţa temerilor privind un al treilea val, guvernul a decis sâmbătă să revină la măsuri stricte de izolare, punând capăt slujbelor în biserici şi închizând magazinele neesenţiale.
În Grecia, al doilea val al epidemiei a fost mult mai virulent decât cel din primăvară: de la apariţia virusului în februarie au fost înregistrate peste 5.000 de decese, dintre care peste 4.000 în ultimele două luni.
Biserica Ortodoxă din Grecia, extrem de influentă în ţară, a fost criticată în mai multe rânduri pentru nerespectarea măsurilor sanitare în vederea combaterii COVID-19. Până acum, guvernul s-a limitat doar la a face apel la „responsabilitatea individuală” a credincioşilor pentru a se proteja de virus.
Mai mulţi membri ai clerului au fost văzuţi fără mască, nerespectând distanţarea socială necesară sau chiar în timp ce împărtăşeau credincioşi.
Cel puţin cinci prelaţi s-au contaminat cu COVID-19, dintre care cel puţin doi au murit. Arhiepiscopul Ieronim, în vârstă de 82 de ani, a fost spitalizat mai multe zile în decembrie.
Unii preoţi nu exclud ca Biserica să apeleze la justiţie pentru a anula deciziile guvernamentale în privinţa restricţiilor, aşa cum au făcut diferite biserici în Franţa sau în SUA.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.