G4Media.ro

Apel al intelectualilor: Cerem comisie parlamentară care să investigheze manipulările care au…

Apel al intelectualilor: Cerem comisie parlamentară care să investigheze manipulările care au transformat „referendumul” într-o mişcare de subminare a intereselor naţionale ale statului român

39 de intelectuali – profesori, actori, cercetători, scriitori – au lansat un apel public împotriva transformării campaniei pro-referendum într-o revărsare de ură. ”Ceea ce părea la început o mobilizare homofobă s-a transformat în cea mai amplă manifestare antieuropeană de la mijlocul anilor `90 până astăzi”, scriu semnatarii.

Ei cer și ”numirea unei comisii parlamentare care să investigheze manipulările care au transformat „referendumul” într-o mişcare de subminare a intereselor naţionale ale statului român”.

Apelul integral privind campania urii – antieuropeană şi contrară intereselor României

Acţiunile care ţintesc mobilizarea celor 6 milioane de oameni necesari pentru validarea referendumului numit „pentru familia tradiţională” au atins în ultima perioadă conţinuturi şi proporţii halucinante. Recursul la lege a ajuns inoperant, însuşi Guvernul României dând tonul printr-o ordonanţă de urgenţă care încalcă flagrant legislaţia și intră în contradicție cu decizii ale Curții Constituționale relevante pentru derularea referendumului. Instanţele de judecată sesizate se feresc chiar în aceste „ultime zile” să îşi asume rolul lor de garant al ordinii constituţionale. Opinia publică este asaltată de minciuni grosolane şi declaraţii alarmiste pe care le revarsă politicieni şi oameni ai Bisericii în conivenţă cu Coaliţia pentru Familie.

Mai rău decât toate este stimularea instinctelor gregare și a fricii, împingerea populaţiei spre eliberarea urii, construirea unei uriaşe mase de manevră menite să oprească drumul spre modernitate al României. Ceea ce părea la început o mobilizare homofobă s-a transformat în cea mai amplă manifestare antieuropeană de la mijlocul anilor `90 până astăzi. Dacă în prezent contextul internaţional nu ar fi radical diferit, instrumentalizarea urii ne-ar putea aduce aminte de campaniile fasciste ale anilor `30 ori ale celor comuniste din anii `40-`50, redescoperite pentru un timp în zorii postcomunismului. A devenit transparentă dispoziția politicienilor de a merge „până la capăt” în atentatul lor asupra democrației, în scopul de a institui un tip de oligarhie autoritară cu accente teocratice, similar celui din Rusia.

Noi, semnatarii acestei Declaraţii, cerem numirea unei comisii parlamentare care să investigheze manipulările care au transformat „referendumul” într-o mişcare de subminare a intereselor naţionale ale statului român. Invităm organizaţiile şi persoanele dedicate unui viitor european să se solidarizeze şi să se exprime împotriva acestei fraude de proporţii naţionale împotriva valorilor noastre fundamentale. Europa, democrația și drepturile omului sunt singura cale demnă de urmat pentru România.

Semnatari:

Gabriel Andreescu – profesor universitar, jurnalist

Brînduşa Palade – conferenţiar universitar, scriitor

Andrei Oișteanu – scriitor, cercetător

Dan Grigore – muzician, pianist

Brîndușa Armanca – jurnalist, profesor universitar

Vladimir Tismăneanu – profesor universitar

Caius Dobrescu – scriitor, profesor universitar

Mihaela Miroiu – profesor universitar, activistă pentru drepturile femeilor

Andrei Ursu – inginer, membru CA Fundația Gheorghe Ursu

Adrian Miroiu – profesor universitar

Andrei Cornea – profesor universitar, jurnalist

Mădălin Hodor – cercetător, jurnalist

Andrei Țăranu – profesor universitar

Liliana Popescu – profesor universitar, pro-rector al SNSPA

Mihai Păunescu – profesor universitar, director DSP, SNSPA

Vlad Zografi – scriitor

Liviu Antonesei – scriitor

Marius Manole – actor

Magda Cârneci – scriitor, critic de artă

Sorin Bocancea – profesor universitar

Radu Umbreș – lector universitar

Oana Demetriade – istoric, Direcția Cercetare, CNSAS

Mihai Demetriade – istoric, Direcția Cercetare, CNSAS

Adrian Niculescu – conferențiar universitar, vice-președinte IICCMER

Gabriel Petric – profesor, scriitor

Marius Iosif – profesor, eseist

Roxana Cuciumeanu – lector universitar

Marius Precupețu – conferențiar universitar

Florin Buhuceanu – președinte executiv al ACCEPT

Sorin Alexandrescu – profesor universitar

Andreea Pora – jurnalist

Daniel Cristea-Enache – scriitor, conferențiar universitar

Aurelian Muntean – lector universitar

Stere Gulea – regizor, scenarist

Cătălin Augustin Stoica – conferențiar universitar

Silvia Osman – conferențiar universitar, consultant PR

Bogdan Bucur – lector universitar

Emanuel-Nicolae Dobrei – lector universitar

Claudiu Crăciun – lector universitar

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

14 comentarii

  1. Daca nu termin mesajul, e pentru ca mi-a cazut bateria. Este o mare manipula

  2. “Noi nu mergem la razbel, ba ne si cacam pe el”
    Jaroslav Hashek (ca sa nu ziceti ca am pontanat citatul!)

  3. Deși susțin referendumul, sunt de acord că în campania pentru promovarea lui se folosește, impardonabil, frica și ura, care sunt anti-virtuți creștine. Bine ar fi fost ca în loc să fie folosită rațiunea lucidă, iar nu emoțiile.

  4. Comisie parlamentară condusă de cine ? Iordache, Șerban Nicolae, Nicolicea, Cătăniciu, Arpad și alți politruci care au modificat legile Justiției și au acaparat referendumul ? Mai bine nu ! Boicot totalla referendumul lui Dragnea. Mai ales că nu știi ce votezi, întrebarea e cu aiurea. Te pomenești că oamenii cred că votează pentru ”familie” și după validarea lui psd să spună c-a fost pentru amnistie, pentru ieșirea din UE sau cine mai știe ce.

  5. Referendumul trebuia fixat după Centenar, mai ales că, fără monitorizare SIMPV, funcţionează ca un fel de Exerciţiu de Fraudare a viitoarelor alegeri. Ne vom dumiri ce e un Centenar abia în 2020, văzând la fraţii maghiari pe al Trianonului. Nu familismul generează polemica, ci consecinţele de context: afară din Schengen şi izolare în UE, „asumarea” politică de către culte, prin jocul tv, a iertării păcatelor puterii, plus că din victoria zdrobitoare, de Centenar, a marii majorităţi asupra unei minorităţi, emanaţia poate fi un nou partid Roexit-Vadim, deja lucrându-se liste negre.

  6. Cine naiba sunt intelectualii ăștia ca eu sunt arhitect si bătrân pe deasupra si am auzit de vreo trei dintre ei, printre care și Pora, care e intelectual cum sunt eu balerină. Pasămite mesajul e pentru unii mai de la coada vacii.

  7. ,,intelectual yet idiot” sau nicolicea interogândul pe şerban nicolaie sau codrin ştefănescu pe iordache ş.a.m.d. cu comisiile.
    Ăştia din grupul infracțional PSD cred că se sparg de râs când aud de aşa inițiative.
    Din păcate avem şi această problemă ,,naivitatea intelectuală” oameni atât de citiți şi atât de proşti.

  8. De când e considerat președintele executiv al unei organizații LGBT drept intelectual? Sau dacă ești LGBT ești automat intelectual?