G4Media.ro

Apel al micilor crescători de animale: Vrem abatoare sau centre de colectare…

Sursa foto: Pixabay

Apel al micilor crescători de animale: Vrem abatoare sau centre de colectare / ”Vin samsarii și își bat joc de munca noastră. Astăzi, a venit unul și mi-a oferit 2.500 de lei pe o vacă de doi viței”

Fermierii cer abatoare sau centre de colectare, puncte fixe de unde să le fie ridicate animalele, în județele în care activează, în contextul în care crescătorii de animale se confruntă cu grave probleme în ceea ce privește valorificarea efectivelor, relatează Agrointel.

Fie că este vorba despre bovine sau ovine, fermierii spun că abatoarele sunt foarte puține, de regulă departe de casă și se văd nevoiți să vândă animalele samsarilor, care le achiziționează la jumătate de preț.

”Vin samsarii și își bat joc de munca noastră. Astăzi, a venit unul și mi-a oferit 2.500 de lei pe o vacă de doi viței. Mă deranjează că samsarii ne oferă prețuri de nimic, o vacă precum a mea costă de la 4.000 de lei în sus. Nu avem abatoare, în afară de unul la Baia Mare, mai este unul la Cetina, dar acolo trebuie duse cu mașina, transportul este scump și pe lângă asta, cine se mai ocupă de fermă dacă noi umblăm după abatoare prin țară?”, susține tânăra fermieră Livia Lenuța Petrețchi, din comuna Bistra, județul Maramureș, la granița cu Ucraina.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Abatoare exista in fiecare in judet. In Maramures vad ca dupa o cautare de cateva secunde mi-au aparut 6 abatoare, nu unul. Dar deh, unii vor abator la usa fermei.

  2. Chiar nu ii pot înțelege, de ce nu pun cu toții umărul la treabă sa se asocieze și împreună cu statul sa deschidă abatoare și magazine de desfacere. Ei așteaptă ca statul sa le facă dar o sa aștepte mult și bine . Dacă nu au inițiativă sa fie lăsați sa dea faliment.

  3. Cele mai eficiente solutii sunt cele curente in vestul civilizat, care incepe cu Ungaria: asociatii de crescatori, de tip cooperatist, cu linii proprii de productie si solutii flexibile de vanzare sau ferme individuale/familiale specializate cu min. 15-20 capete, dotate tehnologic si cu contracte anuale cu achizitori profesionisti de lapte/carne.

    Situatia actuala din republica noastra, de tip post-medieval, cu mici gospodarii rasfirate pe dealuri, avand 1-2 vaci /porci sau 4-5 oi NU mai functioneaza. Suntem (surpriza!!!) in 2022, nu in 1850.

    PS. Da, stiu: comunistule, bolsevicule, colectivistule, vrei CAPuri etc. Va inteleg, atat puteti!

    • Un comentariu foarte pertinent. Statul prin aceste subvenții care sunt adevărate ajutoare sociale, încurajează nemunca și falsul în declarații. Agricultura a devenit o afacere iar când intri și produci ceva trebuie sa te gândești prima data la ce o sa faci cu producția. Acum totul este pe asociere comasarea terenurilor lanțul scurt, procesare și valorificare a materiei prime în produse finite. Agricultura performanta se face în ferme mari care au mai multe ramuri ale agriculturii .

  4. Ha ha haaaa ha haaaa 🤣

  5. Interesant pe o parte se plang de „samsari” ca ofera pretul mic, pe de alta parte ca transportul e scump, si nu au timp (si timpul e scump). dar daca se fac centre de colectare trasporul va fi mai ieftin? angajatii centrului lucreaza gratis? centru de colectare va avea cheltuieli 0?
    Samsarii sunt niste banali negustiri, nu iti pun sula in coaste sa le vinzi. au si ei cheltuieli, trebuie si ei sa castige. nu exista nicio modalitate minune sa iei vaca sau oaia din varful muntelui si sa ajunga in galantar la magazin si tu sa incasezi pretul platit de clientul final.
    daca nu aveti in vedere toate aceste lucruri, uitati de povestile cu asociatii, cooperative si alte bazaconii

  6. Ați votat PSDNL 55%, dar „vreți”. Halal popor.