G4Media.ro

Apel al ONG-urilor de mediu către primarul Nicușor Dan și prim-ministrul Marcel…

FOTO: Platan tăiat în zona retrocedată a Parcului IOR / Sursa: Mișcarea civică aici a fost o pădure / aici ar putea fi o pădure

Apel al ONG-urilor de mediu către primarul Nicușor Dan și prim-ministrul Marcel Ciolacu să oprească „ecocidul” din zona retrocedată a Parcului IOR/ „Stăm de cinci zile în fața drujbelor. Ne riscăm viața și integritatea fizică” / 11 platani au mai rămas în picioare

Cetățenii din cartierul Titan, cărora li s-au alăturat două mari comunități de ONG-uri de mediu din România, cer public primarului Capitalei Nicușor Dan și prim-ministrului Marcel Ciolacu să intervină și să blocheze tăierea ultimilor copaci rămași vii în zona retrocedată a Parcului IOR. Mai precis, ei le solicită acestora să-și exercite puterea prin instituțiile pe care le reprezintă.

Din aliniamentul de 22 de platani sănătoși, plantați de mai mult de 50 de ani, simbol al parcului, „au mai rămas 11 în picioare”, scriu organizațiile și cetățenii, care adaugă că, zilnic, în ultimele două săptămâni s-au tăiat, fără aviz, peste 400 de arbori.

Cetățenii spun că stau de cinci zile în fața drujbelor, își riscă viața și integritatea fizică în încercarea de a opri măcelul, în condițiile în care toate instituțiile statului s-au dovedit neputincioase în a lua măsuri. „Cetățenii cartierului Titan, susținuți de comunitatea Platformei de mediu București și de Platforma Civică împreună pentru Centura Verde vă cer intervenția!”, se arată în scrisoarea deschisă „privind luarea urgentă de măsuri pentru oprirea tăierilor ilegale din IOR”, adresată prim-ministrului Marcel Ciolacu și primarului general Nicușor Dan.

„Toate instituțiile statului s-au dovedit neputincioase în a lua măsuri de oprire a tăierilor ilicite”, scriu semnatarii scrisorii care enumeră autoritățile publice aflate în subordinea Primăriei Municipiului București și a Guvernului: Poliția Locală a Municipiului București, Poliția locală a Sectorului 3 și Poliția Română, Secția 12, responsabile. „Ele (tăierile-n.red) se petrec zilnic acolo unde știm cu toții că au existat douasprezece hectare de parc”, spun autorii apelului.

„Situația terenului retrocedat din IOR a ajuns dezastruoasă. Un ecocid în mijlocul Bucureștiului. (…) Cu toate că cetățenii s-au opus în nenumărate rânduri, li s-a explicat de tot atâtea ori de către Poliție că legea nu permite oprirea tăierilor, ci doar aplicarea unei amenzi derizorii de 25 de lei pe copac tăiat ilegal. Mai mult decât atât, Garda de Mediu nu intervine, argumentând că terenul ar fi proprietate privată, încadrată cadastral la categoria “curți și construcții”, deși legea 24/2007, alături de OUG114, art 71, apară spațiile verzi indiferent de regimul juridic al acestora”, mai afirmă ei.

„Ținem să vă reamintim ca arborii dintr-un oraș nu aparțin doar proprietății private, arborii oxigenează întregul oraș. Vă cerem să luați măsuri de urgență și să găsiți o soluție pentru salvarea ultimilor arbori rămași vii. Din aliniamentul de 22 de platani sănătoși plantați de mai mult de 50 de ani, simbol al parcului, au mai rămas 11 în picioare. Ultimii șapte au fost tăiați noaptea aceasta, în timp ce locuitorii dormeau.

Ne riscăm viața și integritatea fizică în încercarea de a opri măcelul, în încercarea de a mai salva ce se mai poate salva. Suntem amenințați și îmbrânciți de multe ori și avem așteptarea ca și dumneavoastră să vă exercitați puterea, prin instituțiile pe care le reprezentați, și să opriți măcelul odată pentru totdeauna. Vă cerem să luați de urgență măsuri și să găsiți o soluție pentru salvarea ultimilor arbori vii!”, se încheie scrisoarea semnată de mișcarea civică Aici a fost o pădure / aici ar putea fi o pădure, Platforma civica Impreună pentru Centura Verde, Fundația Comunitară București și Comunitatea Platformei de mediu București.

Cetățenii au transmis zilnic presei imagini VIDEO cu tăierile ilegale de copaci din zona retrocedată a Parcului IOR și au informat că stau cu rândul să păzească copacii. G4Media a publicat o filmare live cu unul dintre cei care îl sfidează pe un consilier general de la REPER spunându-i că îl ține ocupat și că el taie copaci, pentru că nu îl oprește nimeni.

Situația Parcului IOR în zona retrocedată s-a agravat în ultimele săptămâni, în condițiile în care persoanele care au închiriat spații de la fosta proprietară, decedată între timp, au început să defrișeze fără să-și mai ascundă identitatea. La București este în așteptare o hotărâre de Consiliu General de mărire a amenzilor pentru tăieri ilegale de la 100 de lei la 5.000 de lei. Totodată, în Parlament a fost introdus un amendament la Codul Silvic care trece în zona infracțiunilor tăierile de copaci din orașe, însă proiectul de lege este blocat de o comisie condusă de un parlamentar PSD.

Imagini publicate pe Instagram despre cum încercă cetățenii să convingă o persoană cu drujba să nu taie un copac:

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Sectorul 3 a votat cu Negoita adica PSD. Sa se taie tot! Acea propietara decedata este doar un paravan

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.