G4Media.ro

Apel al unui grup de peste 40 de artiști să nu plece…

Sursa foto: Nadina Stoica

Apel al unui grup de peste 40 de artiști să nu plece din clădirea „Malmaison” de pe Calea Plevnei, fostă tribunal militar și închisoare în timpul regimului Antonescu / Expiră contractul de închiriere

Un grup de 46 de artiști de artă contemporană, ce s-au auto-organizat în urmă cu 3 ani și și-au deschis ateliere într-un spațiu comun, în Clădirea Malmaison de pe Calea Plevnei 137C din București, semnează o scrisoare deschisă în care semnalează pericolul de a pierde spațiile închiriate. Atelierele Malmaison ocupă aproximativ 3.000 mp din clădirea administrată de Iprochim S.A, societate la care proprietar majoritar este Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului și care, potrivit petiției, impune alte condiții de renegociere.

Inițial o cazarmă militară, clădirea Malmaison are o vechime de 177 de ani, timp în care aici au funcționat o Școală Militară de Ofițeri, un tribunal militar, închisoare în timpul regimului lui Antonescu și centru de anchetă și detenție al Securității în perioada de început a regimului comunist. Din 2020, spațiile au început să fie închiriate rând pe rând de către artiști vizuali, în cea mai mare parte. Aceștia, cu sprijinul comunității artistice și al sponsorilor, spun că au renovat etajele 1 și apoi 2, ajungând la 36 de ateliere și 9 spații de proiecte coordonate de grupuri artistice.

Clădirea „Atelierele Malmaison”, Calea Plevnei 137C
Sursa foto: Dan Vezentan, artist vizual

Atelierele Malmaison nu funcționează doar cu circuit închis. Ele se deschid publicului larg pentru vizite de două ori pe an, în rest fiind dedicate lucrului. Celelalte spații de expunere pot fi vizitate și pe parcursul anului, iar aici se organizează cu public expoziții, artist-talks, conferințe, Open Studios, tururi ghidate dar și programe de educație non-formală prin artă pentru elevi de gimnaziu și liceu.

Open Doors „Atelierele Malmaison. Sursa foto: Dan Vezentan, artist vizual

Pe 15 ianuarie 2024, Ziua Culturii, artiștii au semnat o scrisoare deschisă și petiție „Nu și AICI” prin care cer să nu fie expuși unei logici exclusiv comerciale și să li se asigure longevitatea unui spațiu de desfășurare, „de preferat în spațiul din Calea Plevnei 137 C”. Ei cer recunoașterea activității Atelierelor Malmaison de către Ministerul Culturii și Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului prin măsuri de asigurare a continuității activității lor pe termen lung.

„La expirarea contractului de închiriere, ne aflăm în proces de renegociere cu proprietarul spațiului, al cărui acționar majoritar este Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.

Ne dorim să ne desfășurăm în continuare activitatea în locația în care comunitatea noastră de 46 de artiste și artiști și 11 spații de proiecte și galerii a investit resurse considerabile de timp și financiare, însă condițiile renegocierii conturează un climat în care eforturile noastre sunt angajate într-o competiție comercială pentru a păstra spațiul, în loc să fie direcționate către misiunea activității noastre culturale – aceea de a produce un context favorabil pentru creație, de a agrega comunități în jurul artei, de educare a publicului larg”, se arată în scrisoarea publică.

Semnatarii se adresează cu cererea Ministerului Culturii, condus de Raluca Turcan (PNL), Ministerului Economiei, unde ministru este Radu Oprea (PSD), precum și primarilor Nicușor Dan (Capitală) și Ciprian Ciucu (Sectorul 6).

Unul dintre artiștii semnatari, Daniela Palimariu, artistă vizuală, co-fondatoare Sandwich Gallery, a explicat pentru G4Media.ro că în decembrie 2023 a expirat contractul de închiriere, în condițiile în care artiștii au depus procese verbale de negociere încă din timpul anului trecut, însă proprietarul clădirii nu le-a luat în calcul și, abia în ianuarie 2024, le-a oferit o variantă de contract cu o durată scurtă de închiriere de 3 luni și majorarea plății chiriei.

„Durata ne doare cel mai tare. În ianuarie ne-au dat alte condiții. Noi am vrea contracte pe trei ani sau cel puțin un an, cât era oferit (de Iprochim S.A, unde acționar majoritar este Ministerul Economiei, n.red.) în decembrie. Pe noi ne doare și cum s-a pus problema, nu am avut o discuție în timp util, pentru că noi suntem lăsați acum în afara contractului. Ne-au dat un termen scurt de 3 zile lucrătoare în care să le dăm răspunsul.

Nu vreau să părem ridicoli că nu știm care e piața, că știm de creșterea inflației, dar e vorba de modul în care s-a pus problema, lipsa de stabilitate din contractele acestea și felul în care ne tratează, noi totuși am fost 3 ani aici, avem 2 etaje, dintre care la primul etaj expiră chiria, la al doilea mai sunt 3 ani, dar practic este aceeași comunitate”, a precizat artista Daniela Palimariu.

În scrisoarea deschisă, artiștii precizează că „susținerea înseamnă o soluție stabilă, pe termen lung – fie de a rămâne în spațiul actual în condiții sigure, fie de identificare a unei clădiri adecvate de către Ministerul Culturii sau Primărie (dintre cele existente în portofoliul primăriilor de sector sau aflate în subordinea Ministerului Culturii) și darea în folosință a acesteia sau închirierea la un preț modic plafonat pe durata contractului”. „Activitatea noastră din ultimii trei ani este o garanție cât se poate de concretă a capacității colectivului de auto-organizare și de activare amplă”, afirmă ei.

Atelierele Malmaison s-au creat după modele consacrate din lume: Spinnerei Leipzig, 798 Art Zone Beijing, Hangar Barcelona sau Technopolis Atena. În România, alți artiști regrupați într-o comunitate au fost la Fabrica de Pensule Cluj. Iar cel mai recent exemplu, în București, este comunitatea Atelierele Scânteia.

Inclusiv cunoscutul artist Dan Perjovschi a postat un mesaj de susținere.

Autorii petiției care a strâns peste 2.000 de semnături până pe 17 ianuarie sunt următorii membri ai comunității Atelierelor Malmaison:

Virginia Toma, artistă vizuală și co-fondatoare Cabinet 44
Ioana Gheorghiu, artistă vizuală, co-fondatoare Cabinet 44
Ramon Sadîc, artist vizual și co-fondator Cabinet 44
Adelina Ivan, artistă vizuală, co-fondatoare Cabinet 44
Daniela Palimariu, artistă vizuală, co-fondatoare Sandwich Gallery, co-director artistic RAD Fair
Dan Vezentan – artist vizual
Béla Zoltán, artist vizual
Liliana Basarab, artistă vizuală, Asociația Antifragil – Premiile Sofia Nădejde
Dan Basu, artist vizual, director executiv Romanian Mental Health Film Festival
Anca Dima, artistă vizuală parte din colectivul L1
Miruna Radovici, artistă vizuală, parte din colectivul L1
Alexandru Niculescu, artist vizual, co-fondator Sandwich Gallery
Maria Bîrsan, manager cultural, Sandwich Gallery & Sandwich Library
Mihaela Moldovan, artistă vizuală
Mircea Popescu, artist vizual
Otilia Boeru, artistă vizuală, cadru didactic UNArte București
Radu Boeru, artist vizual
Eduard Constantin, artist vizual, co-fondator Stația Experimentală de Cercetare pentru Artă și Viață
Alex Baciu, artist vizual, Art Director Artown Festival
Marian Ivan – Galeria Ivan
Dan Popescu – galerist, H’art gallery
Otto Constantin – artist vizual
Lucian Hrisav – artist vizual
Loreta Isac Cojocaru – artistă vizuală, illustrator și animator
Constantin Cojocaru – artist vizual 3d-ist
Adriana Preda – artistă vizuală
Cătălin Velea – artist vizual
Mihaela Cîrjan – manager cultural, Asociația Matka și colectivul L1
Olivia Mihaltianu – artist vizual
Silvia Trăistaru – artistă vizuală, fondatoare STart CONSERVATION
Asociația Artistelor și Artiștilor Malmaison
Livia Fălcaru – ilustratoare, designer si artistă vizuală
Cristian Răduță, artist vizual, co-fondator Sandwich Gallery
Robert Băjenaru – galerist, spațiul Cazul 101
Stoyan Dechev – artist vizual
Lucian Bran – artist vizual
Andrei Tudose – curator, cofondator VAGon – Spațiu In(ter)disciplinat
Sabina Suru – artist, cofondator VAGon – Spațiu In(ter)disciplinat
Anca Poterasu – Galeria Anca Poterașu / Asociația Română de Arta Contemporană
Tudor Grecu – fondator Celulele INVITRO
Alex Radu – fondator si curator /SAC@Malmaison, Asociația Spațiul de artă contemporană
Larisa Crunțeanu – artistă vizuală
Giles Eldridge – artist vizual
Elena Diaconu – artistă vizuală
Lea Rasovszky – artistă vizuală, co-fondatoare a asociației Matka, parte din colectivul L1

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...