Apel la Atena împotriva arestării miliardarului israelian Beny Steinmetz, a cărui extrădare este cerută de România. Avocații săi fac apel și în Elveția împotriva unei condamnări pentru luare de mită
Miliardarul israelian Beny Steinmetz a fost trimis luni în fața consiliului de apel pentru o reevaluare a cazului său, relatează ekathimerini. El fusese reținut duminică pe Aeroportul Internațional din Atena în baza unui mandat emis de autoritățile române. Steinmetz este condamnat definitiv în România în dosarul Ferma Băneasa pentru implicare în grup infracțional organizat.
Steinmetz, care a făcut avere din diamante, a fost arestat la sosirea sa la Atena din Tel Aviv, în ciuda unei decizii din 2022 a justiției grecești de respingere a cererii de extrădare a României. Judecătorii au decis atunci că dreptul său la un proces echitabil în România ar fi încălcat și că se confruntă cu un risc real de tratament inuman și degradant în cazul extrădării.
În urmă cu un an, omul de afaceri a fost arestat și în Cipru, pe aeroportul din Larnaca, ca urmare a unui mandat european de arestare (MEA) emis de autoritățile române, dar a fost eliberat pe cauțiune.
Steinmetz a fost condamnat în contumacie de Înalta Curte de Casație și Justiție a României în 2020 pentru tranzacții frauduloase cu terenuri care au avut loc între 2006 și 2008.
În plus, el este implicat într-o bătălie juridică separată în Elveția, unde a fost găsit vinovat de corupție într-un caz privind permisele de explorare pentru zăcăminte de minereu de fier din Guineea.
Potrivit cotidianului Financial Times, avocații lui Steinmetz au inițiat o nouă încercare de a obține anularea condamnării sale pentru luare de mită, cu ajutorul unui set de documente piratate despre care spun că dovedește presupusul comportament ilegal al procurorului elvețian care a instrumentat cazul.
În ianuarie 2021, un tribunal din Geneva l-a găsit vinovat de mituirea unor oficiali din Guineea pentru a obține drepturile de exploatare a minereului de fier de la Simandou, condamnându-l la cinci ani de închisoare. O tentativă de apel anul trecut nu a reușit să anuleze condamnarea, dar sentința i-a fost comutată la trei ani.
Avocații lui Steinmetz contestă deja acest recurs la Curtea Supremă elvețiană, dar săptămâna trecută au depus o nouă moțiune pentru ca condamnarea sa de la Geneva să fie declarată nulă, solicitând o nouă judecată. Văzută de Financial Times, moțiunea conține o serie de documente despre care avocații susțin că au fost piratate de la ministerul israelian al justiției.
O serie de dosare ale ministerului justiției israelian au fost divulgate online de un grup de hackeri necunoscut în aprilie, într-o încercare aparentă de a discredita tratamentul aplicat de Israel palestinienilor. Dosarele ministerului justiției israelian conțineau, de asemenea, documente referitoare la Steinmetz, cetățean israelian.
Avocații lui Steinmetz susțin că documentele arată că procurorul din Geneva responsabil de cazul său, Claudio Mascotto, a călătorit în Israel și ar fi intrat în negocieri secrete cu martorul-cheie care a depus mărturie împotriva lui Steinmetz, fostul său partener de afaceri Ofer Kerzner.
Potrivit avocaților lui Steinmetz, Mascotto i-a promis lui Kerzner că nu va fi urmărit penal, cu condiția să depună mărturie împotriva fostului său asociat. În conformitate cu legislația elvețiană, orice formă de negociere a pledoariei este ilegală. Avocații lui Steinmetz solicită anularea tuturor concluziilor juridice pronunțate împotriva sa începând din 2017. Ei solicită rejudecarea procesului și cer ca mărturia lui Kerzner și a unui alt martor-cheie să fie scoasă din dosar.
„Vorbim despre un om care a fost găsit vinovat pe nedrept pe baza unor probe nesigure. Și dacă am ajuns până aici, este pentru că procuratura a încălcat normele fundamentale de procedură pentru a aduna dovezi pe care dorea să se bazeze în sprijinul unei acuzații”, a declarat avocatul lui Steinmetz, Daniel Kinzer citat de Financial Times.
Un purtător de cuvânt al procuraturii din Geneva a refuzat să comenteze, invocând obligația oficială a acesteia de a păstra tăcerea cu privire la procedurile judiciare în curs. Steinmetz a susținut mult timp – fără dovezi – că Mascotto îi purta pică personal și și-a depășit atribuțiile de procuror în acest caz.
După ce apelul său a eșuat anul trecut, el l-a acuzat, de asemenea, pe miliardarul George Soros că a finanțat o campanie împotriva sa și a influențat în mod nejustificat instanțele elvețiene. În 2014, guvernul din Guineea a retras companiei lui Steinmetz, BSG Resources, drepturile asupra Simandou – unul dintre cele mai bogate premii din minerit – după ce a concluzionat că acesta a mituit funcționari publici. Partenerul presupus al lui Steinmetz în proiect, grupul minier brazilian Vale, a lansat ulterior propria acțiune în justiție împotriva acestuia, acuzându-l că a atras în mod fraudulos compania în afacere.
Cu toate acestea, Vale a renunțat la o acțiune personală în valoare de 1,2 miliarde de dolari împotriva lui Steinmetz la Londra în 2022, pe baza faptului că trecuse prea mult timp de la evenimentele contestate pentru ca o acțiune legală să fie valabilă în temeiul legislației britanice.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank