G4Media.ro

Apel pentru interzicerea fermelor de blănuri în România: Proiectul de lege întârzie…

Sursa foto: flickr.com

Apel pentru interzicerea fermelor de blănuri în România: Proiectul de lege întârzie în Camera Deputaților

Într-un comunicat de presă Humane Society Internatonal/Europe anunță:

Humane Society International/Europe (HSI/Europe) face un apel public către Camera Deputaților pentru urgentarea dezbaterii proiectului de lege care prevede interzicerea fermelor de blănuri, se arată într-un comunicat al organizației. Potrivit sursei citate,  În România, această inițiativă legislativă ar interzice creșterea șinșilelor și nurcilor în ferme comerciale, punând capăt suferinței acestor animale. Deși proiectul a fost adoptat de Senat în decembrie 2022, Camera Deputaților, camera decizională, încă nu a votat această propunere, fiind amânată de mai multe ori de Comisia pentru agricultură.

HSI/Europe atrage atenția asupra faptului că suferința animalelor din fermele de blănuri trebuie oprită, considerând această practică drept una barbară și anacronică. Andreea Roseti, director HSI/Europe România, subliniază importanța adoptării rapide a legii, evidențiind faptul că alte țări europene au interzis deja aceste ferme. „România trebuie să urmeze exemplul european și să pună capăt cruzimii”, a declarat Rosteti.

În ciuda sprijinului public, proiectul de lege a fost blocat în mod repetat în Camera Deputaților, se mai arată în comunicatul HSI/ Europe.

Context

În România, doar șapte ferme de șinșile și două de nurci sunt în continuare active, cu acționariat olandez, ceea ce reprezintă o scădere semnificativă față de 2013, când existau circa 150 de astfel de ferme. Cu toate acestea, mișcările de interzicere a fermelor de blănuri continuă să câștige sprijin atât din partea publicului, cât și din partea organizațiilor de protecție a animalelor.

La nivel european, 20 de țări au interzis deja fermele de animale pentru blănuri, iar unele state au impus reglementări stricte privind bunăstarea animalelor. Suferințele provocate animalelor sălbatice crescute în captivitate pentru blană au fost demonstrate în numeroase investigații, inclusiv una realizată de HSI/Europe în România în 2022, care a documentat condițiile îngrozitoare din fermele de șinșile.

Pe lângă implicațiile etice, există și preocupări de sănătate publică, deoarece în mai multe ferme din Europa și America de Nord au fost descoperite animale infectate cu COVID-19 și gripă aviară. Milioane de nurci au fost ucise pentru a preveni răspândirea bolilor, ceea ce accentuează riscurile pe care aceste ferme le reprezintă pentru societate. Totodată, numeroase case de modă de renume internațional au renunțat deja la utilizarea blănurilor, recunoscând impactul negativ asupra mediului și sănătății publice.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.