G4Media.ro

Apel urgent transmis de peste 40 de medici, cărora li se alătură…

Sursa Foto: Teletrader.com

Apel urgent transmis de peste 40 de medici, cărora li se alătură cercetătorii Ad Astra: Testarea rapidă a populației să se facă și prin teste IgG/IgM și antigen. România mai are 2 săptămâni până când folosirea largă a oricărui test nu va mai putea încetini transmisia SARS-COV2

“Tehnologia PCR de testare este cea mai bună la ora actuală, dar noi nu credem că România și celelalte state din Europa au acum sau vor avea în viitoarele săptămâni capacitatea necesară pentru a testa zeci de mii de oameni în fiecare oraș. Capacitatea e limitată atât de numărul de teste disponibile, cât și de numărul de personal calificat, sau numărul de instrumente PCR în funcțiune”, scriu 46 de medici într-o scrisoare deschisa co-semnată și de cercetătorii reuniți în Asociația Ad Astra. Medicii și cercetătorii solicită, prin acest apel, folosirea testelor IgG/IgM și antigen pentru testarea rapidă a populației.

“Aceste teste sunt deja folosite în SUA și în alte țări. Din estimările noastre, România mai are 1-2 săptămâni până când folosirea largă a oricărui test nu va mai putea încetini într-un mod semnificativ transmisia în populație. Acest apel e urgent – să ne luptam cu tot ce avem la dispoziție acum, și să nu așteptăm până când epidemia va ajunge la zeci de mii de cazuri”, spun medicii semnatari ai scrisorii deschise.

“Este urgent să începem testarea agresivă a populației pentru identificarea și izolarea rapidă a cât mai mulți dintre oamenii infectați cu virus“, atrag atenția aceștia.

Amintim că ministrul Sănătății a declarat într-un interviu acordat Știrilor Pro TV că toți bucureștenii vor fi testați pentru COVID-19. Ulterior, secretarul de stat Nelu Tătaru a afirmat că vor fi testați pentru coronavirus şi locuitorii din celelalte oraşe, Bucureştiul fiind un proiect pilot, pentru a putea evalua starea de infectare a unui oraş.

Sursa Foto: Teletrader.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. e o mare greseala ca nu se ruleza testarea pe scara larga, chiar cu un test imperfect (cele bazate pe anticorpi), acest test are valoare statistica, la nivelul intregiii tari conteaza enorm. ne va costa scump acesta eroare strategica, se va cuantifica in vieti omenesti pierdute. Alta mare gresala: deja costa enorm, a fost neactualizarea protocolului de testare: trebuiau testati toti oamenii internati in spitale (la internare sau existenti), nu dor cei proveniti din zone de risc sau contacnti. Netestarea a condus la propagarea epidemiei prin canalul spitalicesc, ne va costa scump. Nu am nimic cu Orban – nu stiu ce meserie are, daca are vreuna – , dar cei de la Ministerul Sanatatii sunt niste diletanti cu diplome;

  2. eu cred ca medicii nu se uita la stiri deloc. ministrul a zis clar ieri la Protv, apoi si Firea, ca orice persoana virusata va fi dusa la spital, cort sau hotel chiar daca nu are simptome. nu va fi permisa izolarea acasa sub nicio forma, nici cu bratara de arest la domiciliu, nici cu telefon urmarit etc.

    daca s-ar testa cu teste rapide s-ar descoperi atat de multi virusati fara nicio problema de sanatate, care nici nu stiau ca au, incat va trebui sa golesti orasul ca sa ii evacuezi pe toti.
    in al doilea rand, procentul de eroare este mare la testele rapide, doar in bucuresti poti sa ai zeci de mii evacuati din greseala, dusi la gramada cu cei bolnavi si asa ii imbolnavesti si pe ei.

  3. „Medicii și cercetătorii solicită, prin acest apel, folosirea testelor IgG/IgM și antigen pentru testarea rapidă a populației.” – De ce solicita si nu iau ei decizia? In fond ei sunt specialistii. Nu e momentul acum dar tot ei erau specialistii si in anii trecuti cand ar fi trebuit sa faca greva ca nu au cele necesare in caz de o criza.
    Un paragraf dintr-un articol The New York Times „What 9/11 Taught Us About Leadership in a Crisis”:
    „Third, give up more authority than feels natural. Fighting through complexity requires quick and informed action at the edge. This is dependent upon fast, transparent and inclusive communication. Organizations will need teammates making independent decisions close to the point of action, not waiting for direction. It’s tempting in times of crisis to grab the reins and yank back, but this will be more disruptive than it is helpful. Be connected, listen and adapt based on what your front line is telling you.”

  4. Pentru ca exista mult haos cu privire la testarea in masa:

    1. exista o intelegere clara (v. legile lui Amdahl si Gustafson) asupra limitelor capacitatii de a procesa in paralel un numar de teste de exudat faringian, dat fiind un anumit nr de procesoare (i.e., unitati de procesare a testelor recoltate). Pe cale de consecinta, nu e nevoie sa se cumpere milioane de teste care vor produce milioane de date de intrare (aici nu luam in calcul efortul de colectare a datelor, care e si el foarte mare), accelerarea procesului de testare depinde exclusiv de procentul de calcul intrinsec secvential (durata calcularii rezultatelor unui test) si procentul de calcul care poate fi paralelizat.

    2. metoda medicala nu e singura aplicabila. Exista aplicatii de tip MyTrakcs (Google maps) care inregistreaza rutele cotidiene ale utilizatorului. Prin suprapunera hartilor cu inregistrarile mai multor persoane (inclusiv infectate) se poate obtine o imagine statistica a focarelor de infectie.

    Caveat: MyTracks a fost retrasa de Google din motive de privacy dar este in continuare disponibila pe net. Oricum in contextul pandemiei au aparut deja aplicatii privacy-aware:

    https://www.technologyreview.com/s/615372/coronavirus-infection-tests-app-pandemic-location-privacy/?utm_medium=tr_social&utm_campaign=site_visitor.unpaid.engagement&utm_source=Facebook&fbclid=IwAR2WHirNnsRvYWK_-2lZIajozEpdTNrNJYiOVdlCF-MF_T3s6rKfNKJtgc0#Echobox=1585062713

    http://safepaths.mit.edu/

    Avantajul metodei: efort institutional minim, oamenii contribuie singuri la detectarea focarelor de infectie

  5. Si nu uitati de: C3, C4 si VSH, analize esentiale pentru bolile autoimune (cele mai putin costisitoare financiar), unii dintre medici trateaza acest virus cu medicamente utilizate pentru LES(lupus), altii cu anti HIV, anti malarie etc.