Apele din Oradea sunt des poluate cu reziduuri din canalizarea menajeră a orașului. Autoritățile locale recunosc că uneori rețeua de canalizare refulează în cea de ape pluviale
Apele din Oradea sunt des poluate cu reziduuri din canalizarea menajeră. Numai în acest an au avut loc trei astfel de incidente, iar concluzia a fost de fiecare dată că apa a fost contaminată cu deșeuri menajere, care au omorât peștii. Povestea se repetă, de cinci ani, scrie Bihoreanul.
Compania de Apă Oradea susține că această contaminare se produce accidental, dar reporterii de la Bihoreanul au aflat că avariile, frecvente pe râurile Peța și Crișul Repede, sunt posibile și pentru că operatorul nu are bani destui pentru a redimensiona rețelele de canalizare, prea mici după apariția unor cartiere noi.
Un comisar de mediu a declarat pentru publicație că multe accidente sunt „coordonate” chiar de Compania de Apă Oradea:
„Apa uzată ajunge în rețeaua pluvială prin debușee anume făcute de CAO, care permit evacuarea dejecțiilor când rețeaua nu face față. Sunt ca niște bypassuri, create pentru momentele în care rețeaua nu face față și care nu se vor regăsi oficial în niciun document al Companiei, pentru că sunt ilegale”, a spus acesta.
„Rețelele de canalizare au praguri de descărcare prin care pot refula în situația în care se înfundă, pentru că undeva trebuie să meargă conținutul”, a recunoscut și directorul tehnic al societății, Cirstian Popa.
Directorul Cristian Popa neagă, însă, că problema ar fi persistentă: „Nu este ceva frecvent, ci tot accidental se petrece. Acum s-a întâmplat pentru că muncitorii de la un bloc de pe Tudor Vladimirescu au tăiat cablurile de curent, stația de pompare a rețelei de canalizare n-a mai fost alimentată cu energie și s-a ridicat nivelul în subteran până a ajuns în rețeaua pluvială”, susține șeful CAO. Iar cum aceasta are „guri” de acces pentru canalizare, a preluat reziduurile.
Incidentele de poluare au început în 2019, în Oradea, iar concluzia specialiștilor care au analizat compoziția chimică a apei a fost că au loc deversări ale canalizării menajere care conține urină, fecale, detergenți și alte substanțe ce ar trebui să curgă doar în rețeaua de ape uzate.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.