G4Media.ro

Apele Române: Coeficientul de umplere actual al celor mai importante 40 de…

Sursa foto: Apele Române

Apele Române: Coeficientul de umplere actual al celor mai importante 40 de lacuri de acumulare este de 62%, cel mai scăzut din ultimii opt ani

Administraţia ”Apele Române” anunţă că, în prezent, coeficientul de umplere al celor mai importante 40 de lacuri de acumulare este de 62%, fiind cel mai scăzut din ultimii opt ani. Specialiştii afirmă că scăderea actuală a rezervei de apă este cauzată de lipsa precipitaţiilor din perioada mai-decembrie 2024 şi de reducerea cu 50% a aportului de apă din stratul de zăpadă în ultimii doi ani, transmite News.ro.

”Coeficientul de umplere actual al celor mai importante 40 de lacuri de acumulare este de 62%, în scădere faţă de sfârşitul lunii noiembrie 2024 (68%) şi considerabil mai mic faţă de aceeaşi perioadă din 2023 (80%). Coeficientul de umplere din prezent (de 62%) este cel mai scăzut din ultimii 8 ani. Comparativ, cel mai redus coeficient înregistrat în ultimii 15 ani a fost în 2011, când rezervele de apă au ajuns la doar 50%”, arată, miercuri, Administraţia Naţională ”Apele Române”.

Potrivit sursei citate, scăderea actuală a rezervei de apă este cauzată de lipsa precipitaţiilor din perioada mai-decembrie 2024 şi de reducerea cu 50% a aportului de apă din stratul de zăpadă în ultimii doi ani.

”În contextul acestor schimbări semnificative din punct de vedere climatic, Apele Române implementează măsuri strategice, inclusiv modernizarea a 13 baraje prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, cu o investiţie de 1,18 miliarde lei. O parte dintre aceste lucrări hidrotehnice au ca utilitate principală alimentarea cu apă a populaţiei. În ultimii ani, 12 baraje mari (A+B) au beneficiat de finanţare din diverse surse (de la buget, externe sau din surse proprii) fiind astfel reabilitate şi modernizate”, menţionează Apele Române.

Aceste investiţii vizează creşterea capacităţii de stocare a apei şi adaptarea la schimbările climatice.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Doar că la Lacul Morii de face prin PNRR, în principal o cosmetizare a malului dinspre Militari. Din nefericire.

  2. Dar cum instituția are la toate nivelurile tot felul de specialiști care nu au nicio legătură cu domeniul hidrotehnicii, care nu înțeleg unde este pericolul și riscul potențial cel mai mare pentru București, e bine și așa.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.