G4Media.ro

Apelurile șefului Pentagonului către China rămân fără răspuns pe fondul crizei din…

Sursa foto: Flickr / U.S. Secretary of Defense

Apelurile șefului Pentagonului către China rămân fără răspuns pe fondul crizei din Taiwan. Casa Albă: „Închiderea canalelor de comunicații militare, într-un moment de criză, este un act iresponsabil”

Oficiali militari chinezi de rang înalt nu au răspuns la mai multe apeluri ale omologilor lor americani în această săptămână, în timp ce o criză a izbucnit în Pacific din cauza vizitei președintelui Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, în Taiwan, potrivit a trei surse citate de Politico.com.

Faptul că Beijingul a refuzat să-i contacteze pe secretarul apărării Lloyd Austin și pe președintele Statului Major interarme, generalul Mark Milley, vine în timp ce China continuă să lanseze rachete și să poziționeze nave de război și avioane în cadrul unor exerciții militare fără precedent în jurul Taiwanului. Oficialii și experții spun că tăcerea Chinei este o mișcare nechibzuită și lipsită de viziune, care crește riscul de escaladare a unei situații deja tensionate.

„Dacă [armata chineză] operează mai agresiv și în apropiere de forțele americane cu o frecvență mai mare, am avea nevoie de aceste mecanisme și mai mult pentru a promova un mediu de operare sigur”, a declarat Randy Schriver, care a fost cel mai înalt oficial al Pentagonului pentru politica asiatică în administrația Trump.

Liderii militari americani se străduiesc să mențină linii de comunicare deschise chiar și cu potențiali adversari precum China pentru a preveni accidentele și alte erori de calcul care s-ar putea transforma într-un conflict în toată regula.

Dar ultima convorbire pe care Milley a avut-o cu omologul său chinez, șeful Statului Major Întrunit, generalul Li Zuocheng, a avut loc pe 7 iulie, a precizat Pentagonul. Cei doi au vorbit prin videoconferință securizată despre necesitatea de a menține liniile de comunicare deschise, precum și despre reducerea riscurilor, potrivit unui comunicat de presă al biroului lui Milley. Austin, între timp, s-a întâlnit personal cu ministrul chinez al apărării, generalul Wei Fenghe, în iunie, în marja dialogului Shangri-La din Singapore.

„Secretarul a subliniat în mod repetat importanța unor linii de comunicare complet deschise cu liderii apărării din China pentru a ne asigura că putem evita orice calcule greșite, iar acest lucru rămâne adevărat”, a declarat Todd Breasseale, secretarul de presă interimar al Pentagonului, pentru Politico, într-un e-mail.

China a anunțat vineri că a oprit anumite dialoguri oficiale cu comandanții militari americani de nivel înalt, inclusiv comandanții regionali, precum și discuțiile privind siguranța maritimă. Anunțul nu se aplică în mod specific omologilor lui Austin și Milley, iar oficialii au declarat că sunt în continuare deschiși la comunicare între acești lideri.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a declarat că, deși anunțul „nu elimină complet oportunitățile de discuții între membrii de rang înalt ai armatei noastre”, acesta crește riscul unui accident.

„Aceste linii de comunicare sunt de fapt importante pentru a vă ajuta să reduceți riscul de calcul și de percepție greșită”, a declarat Kirby vineri. „Ai atât de mult echipament militar care operează în zone restrânse, este bine, mai ales acum, să ai aceste linii de comunicare deschise”.

China desfășoară exerciții militare în jurul Taiwanului care au încălcat mai multe precedente și au schimbat fundamental status quo-ul în regiune. În această săptămână, Beijingul a lansat rachete pe teritoriul Taiwanului, inclusiv cel puțin una care pare să fi zburat deasupra insulei, și a trimis nave și avioane peste linia mediană care separă apele teritoriale ale Taiwanului de China continentală.

Statele Unite, care nu recunosc oficial independența Taiwanului, dar vând arme insulei, doresc să evite o situație precum cea de la 1 aprilie 2001, când un avion EP-3 al marinei americane de informații pentru semnale și un avion de vânătoare chinezesc J-8 s-au ciocnit în aer, provocând o dispută internațională.

Riscul unui astfel de incident este din ce în ce mai mare. China și-a intensificat recent activitatea agresivă în Pacific, în special în mările Chinei de Est și de Sud, alarmând oficialii americani. Avioanele și navele chinezești au bâzâit și au hărțuit piloții americani și aliați, efectuând chiar o interceptare „nesigură” cu un avion C-130 pentru operațiuni speciale al SUA în luna iunie.

Cu toate acestea, anularea dialogului militar este semnificativă, dar nu fără precedent, au declarat experții.

„Din punct de vedere istoric, acest lucru face cu siguranță parte din manualul de joc”, a spus Schriver. „În mod istoric, [comunicațiile] militare sunt pe butuci atunci când avem probleme cu China”.

Dar Kirby a condamnat mișcarea ca fiind „iresponsabilă” într-un moment de escaladare a tensiunilor.

„Considerăm că închiderea canalelor de comunicații militare, la orice nivel și în orice domeniu și într-un moment de criză, este un act iresponsabil”, a declarat Kirby.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Frumos si destept. O poza mai nimerita greu s-ar fi gasit!

  2. Tembelii galbeni pe care i-ati crescut la san ! Decizia a fost luata, raspunsul va fi de facto !

  3. Trebuia sa va tineti baba acasa .
    Ce ati vrea sa va felicite chinezii pentru aventura absolut inutila ,nejustificata , chiar prosteasca in Taiwan ?
    Nu numai ca nu ati obtinut nimic, ba dimpotriva…..

  4. Mai rău o sa fie când china nu o sa primească nici un răspuns din partea Casei Albe…. atunci o sa fie tragedie pentru comuniști….

    • @ Alon,
      Tragedia va fi pentru SUA atunci când China le va cere datoria de 1.000 miliarde USD. Mai citiți și voi, că e publică informația, dar nu în limba voastră.

  5. Interesant că tot timpul actele iresponsabile sunt ale ” inamicilor ” americani și niciodată a lor. Nici măcar odată ei nu greșesc. Ce seamănă comportamentul lor cu cel a celor pe care îi urăsc

  6. ! Gabriel

    Politica este un amestec de rational si irational!

    Se cuvine sa remarcam ca razboiul din est aduce beneficii Chinei, Indiei, Iranului, Turciei, Arabiei Saudite, adica islamul si confucianismul – maoist, iar pierzatorii sunt Ucraina, Rusia si UE, adica lumea crestina

    Ce este rational aici?

    Iar dupa cum vad americanii se roaga de chinezi sa nu fie suparati din cauza doamnei sefe a camerei reprezentantilor!

    Ce este rational aici?

  7. @ Alon,
    Tragedia va fi pentru SUA atunci când China le va cere datoria de 1.000 miliarde USD. Mai citiți și voi, că e publică informația, dar nu în limba voastră.