G4Media.ro

Apicultorii cer ajutor de minimis de 15-20 euro/familia de albine / ”A…

Sursa foto: Unsplash/ Benyamin Bohlouli

Apicultorii cer ajutor de minimis de 15-20 euro/familia de albine / ”A scăzut consumul fantastic peste tot în Europa” / ”Sunt mulţi profesionişti care nu mai reuşesc să supravieţuiască”

Apicultorii solicită acordarea unui ajutor de minimis de 15-20 de euro pe familia de albine pentru a mai recupera din pierderi.  Anul trecut, chiar dacă Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) avea prins în buget un sprijin pentru sectorul apicol, acesta nu a fost acordat, relatează Agrointel.

”Anul acesta, deşi este unul slab, cu o producţie între 12.000 -14.000 de tone de miere, nu merge nici exportul şi nici nu se vinde mierea la intern. A scăzut consumul fantastic peste tot în Europa. Colac peste pupăză, vorba românului, aducem miere din import şi aţi văzut că a recunoscut şi Uniunea Europeană că aproape 48-50% este falsă. Noi aducem miere din Ucraina şi a noastră, care e de valoare, nu o dăm nici la copii, pentru că nu vrem să dăm mierea în şcoli. E ciudat că nu mai putem să exportăm, iar aceasta este o situaţie nemaiîntâlnită în 50 de ani în apicultura românească”, a declarat pentru Agerpres Ioan Fetea, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA).

Apicultorii așteaptă să se întâlnească cu ministrul Agriculturii, Florin Barbu, pentru a găsi împreună soluții la problemele actuale din sectorul creșterii albinelor.

”Am avut mortalităţi iarna trecută, am avut secetă în acest an, iar acum familiile de albine sunt slabe. S-a terminat demult activitatea apicolă şi de acum până la iernare trebuie să dăm mâncare din pungă, ori toate acestea presupun cheltuieli ce depăşesc 150-200 lei/familia pe albine, adică în jur de 50 de euro/familie, ceea ce este foarte mult. Sunt mulţi profesionişti care nu mai reuşesc să supravieţuiască. Toate aceste probleme determină o scădere a interesului apicultorilor pentru această meserie, inclusiv a celor tineri, şi, în măsura în care Guvernul, prin Ministerul Agriculturii, nu va găsi o soluţie de sprijin pentru sector, situaţia va deveni din ce în ce mai dramatică. Noi am cerut întotdeauna un minimis între 15 şi 20 de euro pe familia de albine, dar dacă se dau 5 lei, 10 lei, e vorba de două-trei kilograme de hrană pentru iernare, este important că mai puteam recupera ceva din gaura făcută în acest an şi anul trecut”, a subliniat şeful ACA.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Soluția nu este subvenția. Poate există motive pentru care nu se mai consumă. Poate fructoza in forma pură creste trigliceridele si favorizează un ficat gras si in cele din urmă cirotic. Poate sunt prea mulți apicultori. Poate vine prea multă miere din China, poate pretul este scăzut de mierea falsă si mulți cred că iau miere de la supermarket si iau miere falsă. Subvențiile in agricultura sunt absurde.

  2. ‘Sa gasim solutii la problemele actuale’ inseamna pe romaneste sa ia bani din buzunarul altora (platitor de impozite) si sa il primeasca iei, cu ajutorul statului. Dupa ce se fac o gramada de proiecte de infiintare de stupine cu bani moca (UE sau fonduri nationale) astia vor si ca mierea sa fie scumpa. Cubventiile scad preturile. Normal ar trebui sa nu mai existe subventii si fiecare sa se descurce cum poate!