G4Media.ro

Apicultorii din Hunedoara se plâng de cea mai slabă producţie de miere…

sursa foto: Pexels

Apicultorii din Hunedoara se plâng de cea mai slabă producţie de miere din ultimii 30 de ani și cer ajutorul statului: Avem probleme de câţiva ani, mai ales la florile de salcâm. Este foarte clar că s-a schimbat clima

Producţia de miere realizată în acest an de apicultorii din judeţul Hunedoara a fost cea mai slabă din ultimele trei decenii, vremea capricioasă şi schimbările climatice fiind principalii factori care au condus spre acest rezultat, apreciază reprezentanţii Asociaţiei Crescătorilor de Albine (ACA) Hunedoara.

Potrivit acestora, culesul la florile de salcâm a fost aproape inexistent, iar atunci când a venit vremea pentru florile de tei sau pentru floarea soarelui familiile de albine au fost foarte slabe, iar fără o supraveghere atentă unele au murit, în plină vară, din lipsa hranei.

„Lucrez în domeniul apiculturii de aproape 30 – 40 de ani şi pot spune că un an atât de prost din punct de vedere al recoltelor nu am mai întâlnit. În plină vară, foarte mulţi apicultori au găsit familiile de albine moarte de foame, dacă nu au trecut pe la stupi o perioadă de timp. Tot anul a fost slab. Putem spune că recolta la salcâm a fost calamitată total şi până la culesul la florile de tei şi floarea soarelui a trebui să hrănim familiile de albine, în plină vară. Familiile de albine au slăbit foarte mult, iar la tei şi floarea soarelui nu a mai avut cine să culeagă nectarul”, a declarat, pentru AGERPRES, vicepreşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine (ACA) Hunedoara, Tiberiu Iosif Korb.

În opinia acestuia, principalul motiv pentru care s-a ajuns în situaţia de criză îl reprezintă schimbările climatice, acestea manifestându-se deja de câţiva ani.

„Este un semnal de alarmă pentru că avem probleme de câţiva ani, mai ales la florile de salcâm. Este foarte clar că s-a schimbat clima. Pentru secreţia de nectar o floare are nevoie, în principal, de o temperatură adecvată, umiditate, presiune atmosferică. Dacă nu sunt îndeplinite aceste condiţii, florile nu secretă nectar. În plină vară, am constatat că dacă am mers la umbră, am simţit un curent de aer rece. Tare mă tem că anii care vin vor semăna cu acesta”, a arătat Korb.

El a menţionat că este nevoie ca statul să-i sprijine pe apicultori, în aşa fel încât aceştia să-şi poată acoperi pagubele şi să-şi refacă familiile de albine.

Anul acesta a fost acordat un ajutor de minimis în valoare de 25 de lei pentru o familie de albine, însă el nu compensează pierderile decât într-o mică parte, susţine reprezentantul apicultorilor din judeţul Hunedoara.

„Cheltuiala apicultorilor este mult mai mare. De exemplu, să te deplasezi, în pastoral, cu familiile de albine din judeţul Hunedoara până în Mehedinţi, Dolj, Gorj, costă foarte mult şi e ca la ‘Loz în plic’: omul cheltuieşte, dar nu ştie dacă scoate ceva bani. În anul acesta nu au scos nimic”, apreciază Iosif Korb.

El a arătat că un exemplu de sprijin ar putea fi luat din urmă cu mai mulţi ani, când stuparii plăteau transportul albinelor, biostimulatorii sau zahărul pentru hrana stupilor la o jumătate de preţ.

În judeţul Hunedoara sunt circa 1.000 de apicultori.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Ori se muta oamenii astia in Doljgorj, ori se reprofileaza. Daca apicultorii merg pe optiunea „sa ne dea ajutoare pana se intoarce clima”, prefer ca Lucovid sa mearga pe optiunea „o sa ne incordam sa schimbam clima in urmatoarele saptamani, asteptati un pic”.

  2. 1. Clima e in continuă schimbare, mierea se face mai multa în altă parte, vă adaptați și faceți altceva cu viața voastră. Nu vreți, suferiți, dar nu văd de ce să de-a statul bani.
    2. Mierea e bună la gust și e bună pentru albine, dar e 98% combinație de zaharuri, unele greu de procesat de către om, adică un dezastru pentru sănătate.

    • Pana unde merge dezinformarea, cum sa fie un produs natural ca mierea de albine, un dezatru pt. sanatate ? Cat de prost sa fii ?

    • Ce e aia „produs natural”? Zaharul de sfecla, sucul de fructoza din porumb, amidonul din cartof prajiti sau paine sunt „nenaturale”?

      Adica sunt produse ale altor dimensiuni, spirituale? i-a facut cineva vraji in farfurie, si a iesit glicemia nenaturala?

      Sau poate crezi ca sunt extrase din mina sau cu o sonda? Crezi ca exista minereuri de paine?

      Sau poate ai ceva cu procesul de extractie. Cum vine asta? „Painea si zaharul sunt produse de masini si aparate, pe cand borcanelul cu miere este ouat prin curul unei albine.” Asa crezi, ca apicultorul vine dimineata la stupi, si gaseste o movilita de borcane care apar natural, din mediul inconjurator?

    • Adevărul este undeva la mijloc. În miere se găsește preponderent fructoză, urmată de glucoză și zaharoză (sucroză). Este posibil, intr-adevăr, să faci diabet dacă consumi combinații de genul >50 grame miere zilnic + 50 grame de zahar din produse rafinate + >50 grame fructoza din fructe.
      Dacă depășești zilnic 150 grame de monozaharide (glucoză, fructoză și galactoză) + dizaharide (zaharoză, lactoză și maltoză), efectele negative asupra sănătătii vor deveni vizibile, după o perioadă de timp.
      Mierea este însă benefică dacă este consumată cu măsură, nu mai vorbesc de celelate produse apicole…

    • Habarnistule!

  3. hmm

    oraseni care nu au habar de natura inconjuratoare

    nu au albinele ce culege?

    1apicultorii se lasa de meserie

    2 se reduce drastic nr famillilor de albine

    3 nu se mai face polenizare.

    4 uitati de fructe, legume

    5 uitati de insecte, pasari , animale , viata pe pamant

  4. Problema este generala, dar pe alte meleguri conteaza fiecare idee care este constructiva, de exemplu crowdfounding:
    https://www.crowdfunder.co.uk/bringing-back-the-bees-one-jar-at-a-time
    Oamenii planteaza flori, copaci, isi invata copiii sau se preda la scoala. In Romania totce tine de schimbari climatice si consecintele lor este privit cu dispret, catalogat de stanga sau ca mofturi. Asta cand Romania cu conditiile si traditiile ei in apicultura – sa o luam numai pe adta – ar putea sa creeze joburi, sa salte economia si exportul. Sa aiba proiecte EU. De ce cumpar rosii gumoase de la spanioli, cirese proaste de la turci si prune mizerabile, modificate genetic de la italieni? Romania nu se vede pe marea piata a Europei. Asta cand in copilarie mancam cele mai minunate fructe.

  5. Nu tot ce este natural este benefic pentru sanatate, depinde si de cantitate. In plus, din cauza poluarii, notiunea de „natural” devine relativa.

  6. sa le dam ajutoare, ca apoi sa ne vinda miere trucata.

    • De ce se dă ajutoare sociale pentru leneși, pentru cei care se plâng de diferite boli ?
      Dar să revin la albine, anul acesta a fost foarte, foarte rău, nu că cel de anul trecut a fost cu mult mai bun. Am crezut că voi obține miere de rapiță, dar a plouat, aplouat la salcâm, la tei, iar când sperăm la polifloră au venit căldurile, seceta încât nu s- a decretat nectar și cel mai rău albinele nu mai aveau polen, deci nu mai creșteau puiet. Fără polen albinele au intrat slabe în iarnă iar cu siropul și alte hrăniri numai nu le lași să MOARĂ. Stuparii cu suflet ( care nu urmăresc doar interese !!!!) nu hrănesc albinele în timpul culesurilor. Cred că este mare păcat să moară albinele, deci ajutorul este necesar pentru că omenirea să trăiască.

  7. Sunt dovedite nocive zaharurile procesate, dar mierea neprocesata este similara cu fructele dulci neprocesate, care sunt indispensabile unei vieti sanatoase. Pastrati- va intelepciunea si judecati cu propria minte.
    Referitor la ajutorul pentru apicultori, ar trebui tratati ca si alti lucratori din agricultura, exemplu oieri, vacari, porcari, etc. de ce unii sunt ajutati prin suventii si apicultorii nu.