G4Media.ro

Apple, acuzată de o comisie de muncă din SUA că a impus…

Sursa foto: ID 56563998 © Lester69 | Dreamstime.com

Apple, acuzată de o comisie de muncă din SUA că a impus reguli ilegale la locul de muncă

O comisie a muncii din SUA a emis o plângere prin care acuză Apple (AAPL.O) de încălcarea drepturilor angajaților de a se organiza și de a pleda pentru condiții de muncă mai bune prin menținerea unei serii de reguli ilegale la locul de muncă, potrivit Reuters.

În plângerea anunțată luni seară, National Labor Relations Board susține că Apple a cerut angajaților din întreaga țară să semneze acorduri ilegale de confidențialitate, nedivulgare și neconcurență și a impus politici prea largi privind conduita necorespunzătoare și social media.

Plângerea acuză Apple că „a interferat cu, a restricționat și a constrâns angajații în exercitarea” drepturilor lor în temeiul legislației federale a muncii.

Într-o declarație furnizată de un purtător de cuvânt, Apple a afirmat că a respectat întotdeauna drepturile angajaților săi de a discuta salariile, orele și condițiile de muncă, lucru reflectat în politicile sale de angajare.

„Nu suntem deloc de acord cu aceste afirmații și vom continua să împărtășim faptele la audiere”, a declarat compania.

Dacă Apple nu soluționează cazul, acesta va fi audiat de un judecător administrativ începând cu luna ianuarie. Agenția încearcă să solicite Apple să anuleze regulile presupus ilegale și să notifice întreaga sa forță de muncă din SUA cu privire la drepturile sale legale.

Deciziile judecătorilor administrativi pot fi revizuite de consiliul muncii, format din cinci membri, ale cărui hotărâri pot fi atacate la curțile federale de apel.

Plângerea vine în urma acuzațiilor depuse împotriva Apple în 2021 de către Ashley Gjovik, un fost manager senior de inginerie în cadrul companiei. Gjovik a declarat că diverse reguli Apple, inclusiv cele referitoare la confidențialitate și la utilizarea rețelelor de socializare, descurajează angajații să discute între ei și cu mass-media probleme precum echitatea salarială și discriminarea sexuală.

De asemenea, în luna mai, Gjovik a intentat un proces la tribunalul federal din California, acuzând Apple de represalii ilegale împotriva ei pentru depunerea plângerilor NLRB și încercarea de a organiza alți lucrători, ceea ce compania a negat. Marți, un judecător a respins cea mai mare parte a acțiunii în justiție a lui Gjovik, dându-i în același timp șansa de a-și modifica unele pretenții.

Compania se confruntă cu cel puțin alte două procese în curs de desfășurare ale NLRB, în care se susține că a concediat un angajat de la sediul său central din Cupertino, California, pentru că a criticat managerii și că a intervenit ilegal într-o campanie sindicală la un magazin de vânzare cu amănuntul din Atlanta. Compania a negat orice faptă ilicită.

În luna mai, NLRB a decis că managerul unui magazin Apple din Manhattan a interogat în mod ilegal un angajat cu privire la sprijinul său pentru un sindicat. Două magazine Apple din SUA s-au sindicalizat începând din 2022, iar sindicatele lucrează la organizarea altor câteva locații.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.