G4Media.ro

Apple planifică reîntoarcerea la birou, dar angajații vor să lucreze de acasă.…

Sursa foto: Facebook

Apple planifică reîntoarcerea la birou, dar angajații vor să lucreze de acasă. Scrisoare către Tim Cook pentru mai multă flexibilitate. Subiectul interesează întreaga lume corporatistă

Și dacă nu ne-ar mai plăcea să ne întoarcem la birou, cu ritmurile vieții pre-pandemice? Nu ar fi nicio surpriză, pentru că lucrurile stau chiar aşa. Li se întâmplă angajaților companiei Apple. Dar se pare că este un sentiment care-i îi unește puțin pe toți, în contexte în care telemunca – deși cu margini de lustruit și îmbunătățit – s-a dovedit că funcționează. Angajaţii din Cupertino au ajuns chiar să-i scrie o scrisoare lui Tim Cook, cerând o abordare mai flexibilă a muncii.

Povestea este relatată de site-ul The Verge, care a intrat în posesia scrisorii trimise de angajați către Cook și conducerea executivă a Apple. Compania organizează revenirea la birou pentru angajații săi, după mai bine de un an de muncă la distanţă din cauza pandemiei.

Campania de vaccinare din Statele Unite dă rezultate extraordinare, iar revenirea la normalitate pare, într-adevăr, un obiectiv concret. Iar Apple, la fel ca și alte companii, planifică reîntoarcecea la munca în birou. Într-o notă trimisă de Tim Cook angajaților, cu doar câteva ore înainte de izbucnirea acestui caz , CEO-ul companiei a prezentat planul: începând din toamnă, muncă în birou luni, marți și joi, și două zile pe săptămână, lucru de la distanţă.

„În ciuda a tot ceea ce am reușit să facem în timp ce eram la distanță, adevărul este că în acest ultim an am pierdut ceva esențial: pe noi înșine. – a scris Tim Cook – Cu siguranţă că videoconferințele au scurtat distanța dintre noi, însă există lucruri pe care pur și simplu nu le putem replica».

O alegere oarecum în contrast cu cea a altor giganți din Silicon Valley (precum Facebook și Twitter) care au anunțat deja posibilitatea ca angajații lor să poată continua munca la distanţă la infinit, chiar și după sfârșitul pandemiei.

Angajații Apple, conștienți – evident – de faptul că telemunca este un panaceu pentru faimosul „echilibru între viața personală și viața profesională”, vor acum să poată alege.

„Am dori să profităm de această ocazie pentru a comunica o preocupare crescândă în rândul colegilor noștri”, se arată în scrisoarea angajaților. „Politica Apple privind munca flexibilă și pozițiile din jurul acesteia i-au obligat deja pe unii dintre colegii noștri să renunțe. Fără inclusivitatea pe care o aduce flexibilitatea, mulți dintre noi simt că trebuie să aleagă un mix între familiile noastre, bunăstarea noastră și permisiunea de a ne face munca cât mai bine sau de a face parte din echipa Apple”.

Pentru unii angajați ai companiei din Cupertino, actuala politică a companiei denotă un decalaj clar între modul în care managerii și angajații percep munca la distanță. „În ultimul an ne-am simțit deseori nu numai neascultaţi, ci uneori chiar ignoraţi” – continuă scrisoarea, postată pe canalul Slack al susținătorilor muncii la distanță, care are aproximativ 2.800 de membri. Mesaje de genul „știm că mulți dintre voi sunt nerăbdători să se reconecteze personal cu colegii de la birou, fără a admite că între noi există sentimente contradictorii” par disprețuitoare și lipsite de capacitate de înţelegere. Se pare că există o deconectare între modul în care echipa executivă percepe munca la distanţă și experiențele trăite de mulți dintre angajații Apple.

Potrivit angajaților Apple, acceptarea muncii la distanță este esențială pentru diversitatea și eforturile de incluziune ale companiei. „Pentru ca incluziunea și diversitatea să funcționeze, trebuie să recunoaștem cât de diferiți suntem cu toții și că din aceste diferențe apar nevoi diferite și diverse moduri de creștere”.

Deocamdată, Apple nu a răspuns la această scrisoare. Dar problema de-abia a fost ridicată. Vom vedea cum se va termina. Deoarece nu-i interesează doar pe angajații companiei din Cupertino.

Sursa: Il Sole 24 OreTraducerea Cătălina Păunel (Rador)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Nu am informații concrete dar totuși am o mică bănuială că or să se găsească mulți doritori ai posturilor din birourile pe care angajații actuali ai Apple nu doresc să le mai ocupe…
    Dragi corporatiști, nu va tine nimeni cu forța la locul ăla de muncă ..

    • Nu ai inteles nimic, dupa cum iti e si numele … Eu de ex pt ca nu mai trebuie sa merg la birou nu mai trebuie sa irosesc 2 ore in fiecare zi pe drum dus intors plus toata rutina de dimineata si seara … Aia inseamna ca am castigat aprox. 30 de zile pe an in care pot sa fac altceva decat sa ma fatai de ici colo…

    • pai nici tu nu prea ai inteles. pe angajator nu il intereseaza ce vrei tu si cat timp economisesti tu astfel. el are alte planuri.
      nu zic ca nu ai dreptate si ca nu e preferabil sa nu pierzi timpul pe drumuri, dar interesul angajatorului e profitul pentru actionari, nu sa faca orice cat sa le fie mai bine angajatilor. mai avem pana in punctul ala.
      la modul realist, daca covid-ul devine irelevant e cam greu sa argumentezi ca tu nu mai vrei sa stai la birou si sa ai si castig de cauza. iar 2 cu 3 zile nu e rau totusi, altii sunt la birou de luni de zile de parca nu era covid.

    • Scumpune Vali…
      este vorba de (Apple Net Worth is $2 Trillion in 2021) …
      tu crezi ca a ajuns acolo pasandu-i de cat timp petreci tu sau nu in trafic ? ..
      nu iti convine sa irosesti 30 de zile pe an in trafic pentru 143 362 $?!?! .. nici o problema, schimba jobul.

      (The average estimated annual salary, including base and bonus, at Apple is $143,362, or $68 per hour, while the estimated median salary is $159,682, or $76 per hour. Salaries contributed from Apple employees include job titles like Lead Engineer, Data Scientist, Senior Developer, and Developer.) …

  2. vezi sa nu mori de grija alora
    nu le ocupa nimeni job-urile ( pe locurile de la birou pot sa stea si maimute ) asa cum nici la noi nici unul cu familie si care da ceva mai mult de 2 lei pe timpul lui nu va mai calca in veci in cotetele de birouri corporatiste.
    apropo stii cat e prima pentru cel care gaseste un client pentru a ocupa 2000mp in cladire birouri actualmente neocupata (motivul fiind evident cei care si-au bagat picioarele in venitul la servici)? 50.000 RON … succese sa ii gasiti pe fraieri.

    • faraoane… v-a afectat prea mult statul in bar(pretinsul birou) in ultima vreme si ati ajuns sa va credeti de neinlocuit…
      let me tell you something .. „NICAIERI IN LUME” posturile platite bine ( AKA apple $68 per hour) nu raman libere doar pentru ca e mult sub demnitatea ta sa calci prin cladirile ale ade birouri;).. nu iti convine?!?! nu-i problema.. iti faci firma ta si lucrezi dupa programul tau.. cat timp esti sub un contract cu o alta firma, lucrezi dupa conditiile din contract pe care ti-ai pus destu.

  3. Angajatii au dreptate! Venitul la birou trebuie oferit ca o optiune si nu ca o impunere. Cand vezi ca merge si altfel dupa mai mult de 1 an de pandemie nu iti mai vine sa te mai intorci la vechile practici…simti ca exista o evolutie si vrei sa continui. Ai mai mult timp cu familia, nu trebuie sa iti pierzi timpul pe drum, pot sa mergi in vacanta si sa combini cu lucrul, esti mai mobil pentru a trai in alta parte, nu te mai bat la cap sefii cu tot felul de rahaturi….sunt multe avantaje.

    Marele dezavantaj….Apple a construit o cladire imensa cu un buget imens, iar acum e aproape goala. De vandut e cam greu, de inchiriat si mai greu…deci nu pot decat sa le ceara angajatilor sa se intoarca desi e o tampenie.

    Acelasi lucru se intampla la multe alte companii si organizatii internationale…exista contracte de inchiriere pentru sedii in care nu mai e nimeni. Cheltuielile au fost reduse la minim, dar e greu sa termini contractul. Acum vor musai revenirea oamenilor. Daca dupa o perioada in care au fost tinuti in ‘arest la domiciliu’ si au si muncit ca sclavii e cam greu sa le mai impui ceva. Oferiti fratilor optiuni sa vedeti ce bine va face la nivel de motivare!

    • nu le impune nimeni nimic, ala e contractul. ce zici tu ca avantaje e corect dar sunt si niste dezavantaje la telemunca, pentru angajator adica. si nicidecum ala ca sta cladirea goala, aia e o prostie. nu te cheama nimeni ca era cladirea goala, vorbim de SUA nu de afganistan sa tina asemenea logica.
      vezi ca si companiile au descoperit in pandemie ca se pot descurca cu mult mai putini angajati, asa ca forma asta de negociere de pe pozitii dure s-ar putea lasa cu multi fara locuri de munca. si e cam bataie pe ele, te anunt.

      mai ales ca sa fim seriosi, nu toti angajatii sunt chiar indispensabili. nici nu ar avea cum.
      eu insa as zice ca 2 cu 3 e chiar foarte bine, macar sa ramana asa.

    • Nu e chiar asa cu lucratul de oriunde. Cel putin in RO trebuie sa declari in contracte locurile de unde lucrezi, si pot sa iti faca inspectie acasa, anuntata cu 2 ore inainte, ca sa vada ca ai conditii de lucru. Plus, nu este legal, nici in RO, nici in Germania de ecemplu, sa lucrezi remote din alta tara.

  4. Nimeni nu zice că treaba asta diferă foarte mult de la poziție la poziție și de la echipă la echipă. Ce spun angajații e mult mai coerent: lăsați fiecare echipă să determine cum lucrează mai bine. Sunt joburi unde trebuie să fii 5 zile pe săptămână la lucru și joburi unde mergi doar la evenimente de firmă, că e mult mai productiv așa.
    In schimb, ce vor managerii Apple: să vadă angajatii la față, ca să-și justifice ei rolul. Se numește micromanagement, dar pentru asta plătesc. Evident, vor găsi tot timpul și oamenii care să se conformeze, dar vor fi la fel de inovativi ?

    • Eu sunt pentru lucrul de acasă dar din observațiile mele firma a pierdut la proiectivitate , nu a câștigat. Nu cred că sunt multi care să muncească pe bune alea 8 ore.