G4Media.ro

Apple se confruntă cu un proces colectiv în Marea Britanie de până…

Sursa foto: ID 21329962 © Norman Chan | Dreamstime.com

Apple se confruntă cu un proces colectiv în Marea Britanie de până la 1,8 miliarde dolari / Gigantul tehnologic, acuzat că a suprataxat circa 20 de milioane de utilizatori la achizițiile din App Store

Apple a abuzat de poziția sa dominantă percepând dezvoltatorilor de aplicații un comision incorect de 30% prin intermediul magazinului său App Store, ceea ce i-a costat pe consumatorii britanici până la 1,5 miliarde de lire sterline (1,8 miliarde de dolari), au declarat luni reclamanți la un tribunal din Londra, relatează Reuters.

Compania americană de tehnologie se confruntă cu un proces în masă intentat în numele a aproximativ 20 de milioane de utilizatori de iPhone și iPad din Regatul Unit, care ar fi fost suprataxați pentru achizițiile de aplicații.

Cu toate acestea, Apple susține că acest caz este lipsit de temei și trece cu vederea beneficiile pentru consumatori ale abordării integrate a sistemului său de operare iOS, care acordă prioritate securității și confidențialității.

Procesul intentat la Tribunalul de Apel al Concurenței din Londra este primul proces în masă împotriva unui gigant tehnologic care ajunge în instanță în cadrul regimului britanic în plină dezvoltare de tip acțiune colectivă, multe alte cazuri așteptând în culise.

Un proces similar în valoare de 1,1 miliarde de dolari împotriva Google privind comisionul pe care îl percepe dezvoltatorilor de aplicații pentru accesul la magazinul său Play Store, începe mai târziu în 2025.

Apple se confruntă cu un caz separat intentat în numele dezvoltatorilor de aplicații cu privire la comisioanele sale App Store, în timp ce Google, Meta și Amazon se luptă, de asemenea, cu procese în masă de mare valoare în Marea Britanie.

„MONOPOL 100%”

Rachael Kent, universitarul britanic care a intentat procesul care a început luni, susține că Apple a realizat „profituri exorbitante” prin excluderea oricărei concurențe pentru distribuția de aplicații și achiziții în aplicație.

Această poziție dominantă, susțin avocații ei, permite Apple să impună condiții restrictive dezvoltatorilor de aplicații și să perceapă comisioane excesive, care, în opinia lor, sunt suportate în cele din urmă de consumatori.

„Apple nu este doar dominantă… deține o poziție de monopol de 100%”, a declarat avocatul lui Kent, Mark Hoskins, în documentele depuse în instanță.

Însă Apple – care s-a confruntat cu presiuni tot mai mari din partea autorităților de reglementare din SUA și Europa cu privire la comisioanele pe care le percepe dezvoltatorilor terți – susține că 85% dintre dezvoltatori nu plătesc niciun comision.

Avocatul companiei, Marie Demetriou, a declarat în documentele depuse în instanță că comisionul reflectă „beneficiile enorme conferite prin inovația Apple de ecosistemul iOS în ansamblu”.

Cazul Kent pur și simplu ignoră drepturile de proprietate intelectuală ale Apple, a adăugat Demetriou, descriind afirmația că Apple trebuie să lase dezvoltatorii să utilizeze tehnologia sa așa cum doresc drept „expropriere a drepturilor de proprietate mascată în concurență”.

Procesul, care va dura șapte săptămâni, este așteptat să audieze, la sfârșitul acestei săptămâni, mărturiile directorului financiar al Apple, Kevan Parekh.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.