Apple, vizată de o plângere de 3 miliarde de lire sterline în Regatul Unit pentru practici anticoncurențiale
Un nou proces a fost intentat împotriva GAFAM. Asociația britanică de consumatori Which? a anunțat joi o acțiune în justiție de 3 miliarde de lire sterline (3,6 miliarde de euro) împotriva Apple, acuzând gigantul că a „blocat efectiv milioane de consumatori” în serviciul său de stocare a datelor iCloud „la prețuri exorbitante”, transmite Le Figaro.
Potrivit asociației, aproximativ 40 de milioane de clienți ai gigantului tehnologic californian din Regatul Unit care au beneficiat de serviciile iCloud în ultimii nouă ani ar putea avea dreptul la despăgubiri, rezultând daune estimate la miliarde de euro. Procesul, depus la Tribunalul de Apel al Concurenței, susține că societatea a acordat serviciului său de stocare un tratament preferențial pe dispozitivele sale, ceea ce echivalează cu „prinderea în capcană” a clienților săi, potrivit unui comunicat al Which?
În special, firma Apple nu permite clienților săi să stocheze sau să salveze toate datele telefonului lor la un furnizor terț și aceștia trebuie să „plătească pentru serviciu” odată ce „limita gratuită de 5 GB este depășită”, notează asociația, care denunță, de asemenea, prețurile „excesive” practicate. Asociația solicită despăgubiri pentru toți clienții afectați de la 1 octombrie 2015, estimând că aceștia ar putea primi în medie 70 de lire sterline fiecare.
„Utilizatorii noștri nu sunt obligați să utilizeze iCloud și mulți se bazează pe o gamă largă de alternative terțe pentru stocarea datelor”, a declarat Apple pentru AFP, precizând că “depune toate eforturile pentru a face transferul de date cât mai simplu posibil”. „Respingem orice sugestie că practicile noastre iCloud sunt anticoncurențiale și ne vom apăra cu fermitate împotriva oricărei proceduri legale care ar susține contrariul”, a adăugat compania.
Apple a fost amendată în mai multe țări în ultimii ani pentru abuz de poziție dominantă, în special în Franța, Spania, Italia și Rusia. În septembrie, Curtea Europeană de Justiție a dat, de asemenea, dreptate Comisiei Europene împotriva Apple într-un proces de lungă durată. Aceasta a hotărât că societatea ar trebui să ramburseze Irlandei 13 miliarde EUR reprezentând arierate fiscale pentru că a beneficiat de avantaje fiscale nejustificate, considerate ajutoare de stat ilegale. În general, giganții tehnologiei sunt criticați de autoritățile de reglementare și de instanțele din întreaga lume, în special în Europa și în Statele Unite, în materie de concurență neloială și protecția datelor.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.