G4Media.ro

Aproape 1 milion de persoane din Europa sunt fără adăpost în fiecare…

Sursa foto: Ovidiu Harfas

Aproape 1 milion de persoane din Europa sunt fără adăpost în fiecare noapte

Un nou studiu estimează că aproape 1 milion de persoane nu au adăpost în fiecare noapte în Europa.

Feantsa, Federația organizațiilor naționale care lucrează cu persoanele fără adăpost, a declarat că această cifră, care reflectă doar „formele cele mai vizibile” ale lipsei de adăpost, „evidențiază eșecul țărilor europene de a face din locuință un drept fundamental”, potrivit The Guardian.

Federația a estimat că cel puțin 895.000 de persoane nu au adăpost în fiecare noapte – „o populație comparabilă cu cea a unui oraș precum Marsilia sau Torino”.

Datele colectate din țările UE și din Regatul Unit variază de la recensăminte la cifrele autorităților locale și reprezintă o „estimare minimă”, deoarece nu au fost disponibile cifre pentru toate cele șase categorii pe care autorii raportului le-au folosit pentru a defini persoanele fără adăpost.

Aceste categorii includ persoanele care dorm în stradă, persoanele care se află în locuințe de urgență și „persoanele fără adăpost care locuiesc temporar în locuințe convenționale cu familia și prietenii”.

Această ultimă categorie va avea ecou pentru mulți din țări precum Irlanda, unde locuințele au atins niveluri de criză, lăsând familiile de muncitori evacuate și nevoite să locuiască cu familia sau prietenii.

Freek Spinnewijn, directorul Feantsa, a declarat: „Majoritatea guvernelor din Europa continuă să dezamăgească persoanele fără adăpost, să frustreze publicul larg și să irosească resurse pentru a gestiona ineficient această problemă.”

Toate statele membre ale UE s-au angajat anul trecut să depună eforturi pentru a obține rezultate în lupta împotriva persoanelor fără adăpost până în 2030. Cu toate acestea, studiul a afirmat că problema se înrăutățește, doar Finlanda și Danemarca înregistrând progrese demonstrabile.

În Danemarca, numărul persoanelor fără adăpost a scăzut cu 10% între 2019 și 2022, ceea ce, potrivit autorilor studiului, arată că este „una dintre țările care fac progrese evidente” și ar putea fi un model pentru celelalte.

Centrul danez pentru științe sociale realizează o dată la doi ani un sondaj național privind persoanele fără adăpost, colectând date despre fiecare persoană cu care autoritățile locale intră în contact.

„O schimbare de paradigmă, de la gestionarea persoanelor fără adăpost în sistemul de adăposturi la rezolvarea problemei persoanelor fără adăpost prin furnizarea de locuințe, reprezintă un progres important – chiar dacă acest lucru nu duce la zero persoane fără adăpost pe termen scurt”, au declarat autorii studiului, intitulat 8th Overview of Housing Exclusion in Europe.

Aceștia au afirmat că reducerea înregistrată în Danemarca este „foarte probabil” să fie rezultatul politicii naționale de combatere a lipsei de adăpost ca parte a strategiei „locuința mai întâi”, care îmbunătățește capacitatea centrelor de cazare și derulează politici de prevenire care îi vizează pe cei cu vârsta sub 24 de ani în marile orașe.

În Germania, datele oficiale ale recensământului indică un număr de 262.645 de persoane fără adăpost, Spania a înregistrat puțin peste 28.500 de persoane în același an, în timp ce în Irlanda, unde lipsa de locuințe pe toată linia socială amenință perspectivele de realegere ale guvernului, numărul oficial de persoane aflate în locuințe de urgență a fost estimat la 11.632 la sfârșitul anului 2022.

Numărul celor care caută servicii de cazare în Irlanda a crescut cu 40% în doi ani, se arată în studiu.

„Irlandei i-am spune: „Remediați-vă piața disfuncțională a locuințelor”, iar Germaniei: „Asigurați-vă că strategia națională pentru persoanele fără adăpost, care va fi lansată în curând, include obiectivul de a pune capăt lipsei de adăpost și este însoțită de resurse bugetare suficiente””,s-a adăugat în studiu.

Feantsa a analizat, de asemenea, calitatea precară a locuințelor și a constatat că un număr semnificativ de persoane din Marea Britanie, Franța, Bulgaria și Ungaria trăiesc în locuințe considerate necorespunzătoare și improprii pentru locuit. În întreaga UE, Feantsa a solicitat o mai mare conștientizare a numărului de persoane care locuiesc în proprietăți „degradate”, cu umezeală și mucegai, supraaglomerare, instalații sanitare necorespunzătoare și riscuri de incendiu, care reprezintă „realitatea de zi cu zi pentru milioane de oameni”.

Locuințele necorespunzătoare nu erau însă doar apanajul Europei de Est. Autorii au constatat că, în 2020, aproape o cincime din populația Franței locuia în locuințe considerate improprii pentru locuit, în timp ce aproape un sfert dintre cei care locuiau în locuințe închiriate în Regatul Unit erau clasificați în aceeași categorie.

Locuințele necorespunzătoare nu au fost întotdeauna din vina autorităților municipale sau a proprietarilor fără scrupule. „Condițiile de locuit necorespunzătoare afectează, de asemenea, nenumărați proprietari-ocupanți care nu dispun de resursele necesare pentru a-și întreține sau renova locuințele”, se arată în raport.

Potrivit biroului oficial de date al UE, Eurostat, aproape 20 de milioane de persoane din întregul bloc comunitar sufereau de o anumită formă de „deprivare a locuinței” în 2020.

„Aceasta se referă la procentul de persoane care trăiesc în locuințe supraaglomerate care prezintă cel puțin unul dintre următoarele criterii: gospodării cu acoperiș care prezintă scurgeri de apă, fără baie/duș și fără toaletă interioară sau locuințe considerate prea întunecate”, se arată în raport.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează