Aproape 100.000 de persoane au manifestat la Valencia, pentru a denunţa gestionarea inundaţiilor
„Nu au murit, au fost ucişi”, au strigat aproximativ 100 000 de persoane care au ieşit din nou pe străzile din Valenciam sâmbătă, pentru a denunţa modul în care autorităţile au gestionat inundaţiile catastrofale de la sfârşitul lunii octombrie, informează AFP, citată de News.ro.
Cu o pancartă uriaşă pe care scria „Mazón, demisia”, cu referire la preşedintele conservator al regiunii Valencia, Carlos Mazón, „aproape 100 000 de persoane” au mărşăluit prin centrul oraşului, potrivit Delegaţiei guvernului spaniol (prefectura) din Valencia.
„Neglijenţa voastră este nenorocirea noastră” şi «Numai poporul salvează poporul» au fost titlurile de pe pancartele acestei manifestaţii organizate de organizaţiile locale şi sindicale din regiunea de departe cea mai afectată de inundaţiile din 29 octombrie, care au provocat moartea a 230 de persoane.
La 9 noiembrie, aproximativ 130 000 de persoane au manifestat deja la Valencia, al treilea oraş ca mărime din Spania, pentru a cere demisia lui Mazón şi pentru a denunţa gestionarea situaţiei de urgenţă de către guvernul central al socialistului Pedro Sánchez.
„Ce a mers prost? Incompetenţă. De aceea suntem aici, pentru că există o mulţime de incompetenţi care încă sunt plătiţi”, a declarat Raquel Ferrandis, o profesoară în vârstă de 55 de ani din oraşul Paiporta, epicentrul dezastrului.
Ploile torenţiale s-au soldat cu 222 de morţi numai în regiunea Valencia şi patru dispăruţi, la care se adaugă pagube materiale estimate la câteva milioane de euro.
În Spania, o ţară puternic descentralizată, gestionarea dezastrelor este responsabilitatea regiunilor, dar guvernul central poate furniza resurse şi chiar să preia gestionarea urgenţelor în cazuri extreme.
Victimele catastrofei acuză guvernul regional că nu a avertizat locuitorii cu suficient timp înainte cu privire la pericolul reprezentat de ploile torenţiale care au început în dimineaţa zilei de marţi fatidice. Şi pentru întârzierea desfăşurării serviciilor de urgenţă în mai mult de 70 de municipalităţi.
„Dacă oamenii ar fi fost avertizaţi la timp, cu resursele de care dispun, acest lucru nu s-ar fi întâmplat. Restul sunt doar scuze”, a declarat Juan Carlos Ribes, un funcţionar de 58 de ani care locuieşte la aproximativ 50 de kilometri sud de Valencia.
Sâmbătă, la ora 20.11, manifestanţii au sunat din nou la telefoanele mobile, strigând „asasini, asasini! Acesta a fost momentul în care autorităţile valenciene au avertizat populaţia cu privire la pericol, la mai mult de 12 ore după alerta roşie emisă de Agenţia Naţională de Meteorologie şi într-un moment în care inundaţiile afectau deja numeroase zone.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank