G4Media.ro

Aproape 200 de persoane mușcate de căpușe au ajuns la Spitalul de…

Aproape 200 de persoane mușcate de căpușe au ajuns la Spitalul de Urgență Suceava, în ultimele două luni / Jumătate sunt copii

La Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava au ajuns, în luna mai, 101 persoane cu vârste între 1 an și 82 de ani, care au fost mușcate de căpușe, relatează Monitorul de Suceava. Este vorba despre 39 de copii și 62 de adulți. Din fericire, nici unul dintre pacienți nu a avut nevoie de spitalizare.

În luna iunie, situația este și mai îngrijorătoare. Numai în primele 12 zile ale lunii s-au prezentat la spital cu mușcături de căpușe aproape tot atâția oameni cât în toată luna mai. Astfel, în perioada 1-12 iunie la UPU Suceava au fost 92 de pacienți cu vârste de la 1 la 83 de ani, respectiv 50 de copii și 42 de adulți mușcați de căpușe. La fel ca și luna trecută, nici unul dintre pacienți nu a avut nevoie de internare.

Recomandarea medicilor este ca în cazul muşcăturilor de căpuşe să se evite extragerea insectelor; persoana respectivă ar trebui să se prezinte la o unitate medicală – la medicul de familie, la un centru medical de permanență sau la UPU.

De asemenea, este recomandat să se evite zonele cu iarbă înaltă, arbuști, păduri, în care expunerea la căpușe este foarte mare. În situația în care există acest risc, este de preferat să se poarte haine de culoare deschisă, pentru ca insectele să fie cât mai vizibile.

Purtarea de pantaloni lungi cu elastic jos sau introduși în șosete de culoare deschisă și textură mai deasă, de bluze cu mânecă lungă, pantofi sport deschişi la culoare, fără orificii sau decupaje reduce riscul infestării, la fel ca și aplicarea de substanțe de tipul spray, loțiuni, unguente care previn mușcătura de căpușe. Acestea se pot aplica pe piele sau pe haine (conform indicațiilor de utilizare) și pot fi achiziționate din farmacii.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. In Germania ne “capsează” căpușele la fel de des precum înțepăturile de țânțar. N-am auzit nici pe dracu sa meargă la doctor 🤣
    Sezonul acesta deja am scos vreo 7 sau 8 de pe copil si 2-3 de pe noi.
    E regula sa ne verificam zilnic, dupa fiecare ieșire in natura (locuim intr-o zona împădurită, unde căpușele sunt la ele acasă)

  2. Mi s-ar părea mai util să fie informați oamenii cum să extragă corect căpușele, fără să fie traumatizate mecanic sau chimic (alcool etc) – asta fiind condiția pentru a minimiza șansele de infestare cu bacteria care provoacă boala Lyme. Există un instrument foarte simplu cu care căpușele pot fi extrase rapid și sigur – ca o mini-potcoavă de plastic, care funcționează similar cu scoaterea cuielor cu o teslă. Spre deosebire de orice tip de pensete, care riscă să strivească căpușele. După exragere trebuie frecționat bine cu alcool sanitar – dar numai după extragere! Se știe că dacă sunt traumatizate înainte de extragere, căpușele regurgitează conținutul din stomac în corpul victimei și, deci, infestarea este sigură dacă se întâmplă ca căpușa să fie infestată. Acest instrument se găsește la Tom&Co, cel puțin în Belgia, și ar trebui să fie nelipsit din orice gospodărie.
    Mersul la doctor prelungește durata parazitării, ceea ce mărește șansele infestării – ideal ele trebuie scoase în max 24-36 de ore de la înțepare, doar că fiind extrem de mici înțepăturile nu sunt identificate mereu rapid, ci după ce produc o iritare la nivelul pielii.
    În orice caz, inspecția foarte detaliată a corpului este obligatorie după toate ieșirile în natură.

    • In Germania, instrumentul respectiv se găsește in orice farmacie (inclusiv in f multe magazine).

  3. Nu le importă și afaceriștii noștri, să le vandă dublu, triplu etc. să mai scoată și ei un ban, săracii…