Aproape 60% dintre europeni pot purta o conversație într-o limbă străină, doar 34% dintre români știu o limbă străină la nivel conversațional. Engleza, cea mai vorbită limbă străină în UE
Marea majoritate a europenilor (86 %) consideră că toată lumea ar trebui să vorbească cel puțin o limbă străină, iar aproape trei din cinci (59 %) pot purta o conversație într-o limbă, arată noul Eurobarometru privind „europenii și limbile lor” publicat marți de Comisia Europeană. În ceea ce-i privește pe români, doar 34% dintre respondenți pot purta o conversație într-o limbă străină, potrivit Eurobarometrului. Doar polonezii stau mai prost ca românii la acest capitol, cu 33%.
Sondajul evidențiază o recunoaștere din ce în ce mai mare a importanței diversității lingvistice în îmbunătățirea înțelegerii culturale, a oportunităților economice și a coeziunii sociale în Europa. În UE există 24 de limbi oficiale și aproximativ 60 de limbi regionale și minoritare.
Realizat la doisprezece ani de la ultimul sondaj pe această temă, Eurobarometrul arată că cetățenii au atitudini foarte pozitive față de multilingvism:
- 86 % dintre respondenți consideră că toată lumea ar trebui să vorbească cel puțin o altă limbă decât limba lor maternă, iar 69 % declară mai mult de o limbă;
- 76 % consideră că îmbunătățirea competențelor lingvistice ar trebui să fie o prioritate politică
- 84 % consideră că limbile regionale și minoritare ar trebui protejate.
În ceea ce privește cunoașterea limbilor străine, sondajul Eurobarometru arată progrese pozitive, deși modeste, față de ultimul sondaj din 2012.
- Trei din cinci europeni pot purta o conversație într-o altă limbă decât limba lor maternă, cu 3 puncte procentuale mai mult față de 2012.
- Proporția crește la patru din cinci în rândul tinerilor europeni (79 % în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani), cu o creștere de 5 puncte procentuale.
Pe de altă parte, se înregistrează mai puține progrese în ceea ce privește a doua limbă străină: 28 % dintre europeni (+ 1 pp) și 39 % dintre tineri (+ 2 pp) pot purta o conversație în mai multe limbi străine. Dintre europenii care vorbesc cel puțin o altă limbă decât limba lor maternă, 31 % folosesc zilnic prima lor limbă străină (+ 8 pp).
Engleza este vorbită de aproape jumătate dintre europeni (47 %) ca limbă străină. Aceasta este o creștere semnificativă de 5 puncte procentuale față de 2012. 7 din 10 de tineri europeni pot purta o conversație în limba engleză, cu 9 puncte procentuale mai mult decât sondajul din 2012. Este percepută ca fiind limba cea mai importantă pentru ca copiii să învețe pentru viitorul lor (de 85 % dintre participanții la sondaj), urmată de spaniolă, germană, franceză și chineză. După engleză, franceză (11 %), germană (10 %) și spaniolă (7 %) sunt limbile străine cel mai des vorbite în UE.
Aceste constatări sunt în concordanță cu rezultatele raportului Eurydice privind datele-cheie din 2023 privind predarea limbilor străine în școli în Europa, care a arătat că 98,3 % dintre elevii europeni din învățământul secundar inferior și, din ce în ce mai mult, de la o vârstă mai fragedă, învață limba engleză.
Potrivit respondenților, printre principalele beneficii ale învățării unei noi limbi se numără oportunitățile de angajare (51 %), capacitatea de a înțelege persoane din alte culturi (45 %), obținerea unui loc de muncă mai bun în țara în care locuiesc (42 %), utilizarea acesteia în vacanțe în străinătate (42 %) și utilizarea acestuia la locul de muncă (inclusiv deplasarea în străinătate în interes de afaceri; 40 %).
Rezultatele sunt în concordanță cu un studiu recent al OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică), susținut de Comisie, privind modul în care tinerii în vârstă de 15 ani învață limba engleză. Acest studiu arată că tinerii învață din ce în ce mai multe limbi străine în afara sălii de clasă, prin utilizarea internetului, a platformelor de comunicare socială sau prin vizionarea de conținut în limba originală. Majoritatea europenilor (53 %), în special tinerii (65 %), preferă în prezent subtitrarea conținutului menționat. Acest lucru s-a schimbat considerabil în comparație cu 2012 (+ 11 pp).
În medie, 11,5 % dintre elevii din UE vorbesc o altă limbă acasă decât la școală, ceea ce arată că sălile de clasă multilingve sunt o realitate în Europa.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu