Aproape 600 de lei de mare și peste 50.000 de păsări sălbatice au murit din cauza gripei aviare în ultimele săptămâni, în Peru
Peru a anunţat, marţi, că 585 de lei de mare şi 55.000 de păsări sălbatice au murit din cauza virusului H5N1 al gripei aviare în ultimele săptămâni, acesta fiind cel mai recent raport privind impactul bolii, relatează AFP, citată de Agerpres.ro.
În urma descoperirii a 55.000 de păsări moarte în opt zone de coastă protejate, pădurarii au descoperit că gripa aviară a ucis, de asemenea, 585 de lei de mare în şapte zone marine protejate, a declarat agenţia de protecţie a zonelor naturale Sernanp.
Printre păsările moarte se numărau pelicani, diverse tipuri de pescăruşi şi pinguini, a precizat Sernanp într-un comunicat.
Testele de laborator au confirmat, de asemenea, prezenţa virusului H5N1 la leii de mare morţi, ceea ce a determinat autorităţile să anunţe un „protocol de vigilenţă biologică”.
La rândul său, Serviciul Naţional de Păduri şi Faună Sălbatică din Peru (SERFOR) a îndemnat oamenii şi animalele lor de companie să evite contactul cu leii de mare şi păsările de mare de pe plajă.
În decembrie, autorităţile peruane au sacrificat 37.000 de păsări dintr-o fermă de pui din cauza gripei aviare, în urma unor focare anterioare care au afectat animalele sălbatice.
Uciderea păsărilor infectate face parte din protocolul obişnuit de control al focarelor de gripă aviară.
În noiembrie, ţara a declarat o alertă sanitară de 180 de zile după ce a descoperit trei cazuri de H5N1 extrem de contagios la pelicani.
Potrivit agenţiei de sănătate agricolă SENASA, boala este transmisă de păsările migratoare din America de Nord.
De la sfârşitul anului 2021, Europa a fost cuprinsă de cea mai gravă epidemie de gripă aviară din istoria sa, în timp ce America de Nord şi America de Sud se confruntă, de asemenea, cu focare grave.
Este rar ca gripa aviară să treacă la mamifere – şi încă şi mai rar ca oamenii să contracteze virusul potenţial mortal, dar virusul a fost descoperit recent la vulpi şi vidre în Marea Britanie, la o pisică în Franţa şi la urşi grizzly în Montana.
Toate mamiferele au fost suspectate că au mâncat păsări infectate.
sursa: News.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii