Aproape 70% din fauna sălbatică a dispărut din 1970, potrivit WWF
Planeta a pierdut, în medie, aproape 70% din populațiile de animale sălbatice în ultimii 50 de ani, potrivit evaluării Fondului Mondial pentru Natură (WWF), publicată joi, un studiu care indică o legătură tot mai strânsă între pierderea biodiversității și încălzirea globală, potrivit boursorama.com.
Între 1970 și 2018, o medie de 69% din populațiile de animale sălbatice din lume – pești, păsări, mamifere, amfibieni și reptile – au dispărut, potrivit Living Planet Index, un indicator de referință publicat la fiecare doi ani de WWF.
De notat că, în 2020, un studiu publicat în revista de top Nature a pus la îndoială valoarea acestui indice. Examinând 14.000 de populații de vertebrate urmărite începând cu 1970, autorii au ajuns la concluzia că 1% dintre acestea se aflau într-un declin extrem și că, dacă erau eliminate din ecuație, populațiile rămase în ansamblu nu prezentau nicio tendință de creștere sau de scădere.
Un mesaj de „dezastru omniprezent” poate duce la „disperare, negare și inacțiune”, au susținut autorii, sugerând că ar trebui folosite evaluări mai localizate „pentru a ajuta la prioritizarea eforturilor de conservare”.
Potrivit raportului WWF, distrugerea habitatelor naturale, în special pentru dezvoltarea agriculturii, rămâne principala cauză, urmată de supraexploatare și braconaj.
Schimbările climatice sunt al treilea factor, dar rolul lor „crește foarte, foarte repede”, avertizează Marco Lambertini, directorul general al WWF. Urmează poluarea aerului, a apei și a solului, precum și răspândirea speciilor invazive de către oameni.
Acest raport este o „alertă roșie pentru planetă și, prin urmare, pentru umanitate”, a declarat Lambertini la o conferință de presă internațională online, „într-un moment în care începem să înțelegem cu adevărat că ecosistemele durabile, biodiversitatea bogată și o climă stabilă sunt necesare pentru a ne asigura un viitor prosper, mai echitabil și mai sigur pentru noi și, mai ales, pentru copiii noștri și pentru copiii lor”.
Înaintea summitului internațional COP15 privind biodiversitatea, care va avea loc în decembrie la Montreal, „WWF face apel la guverne să profite de această ultimă oportunitate prin adoptarea unui acord global ambițios pentru salvarea vieții sălbatice”, similar cu Acordul de la Paris din 2015 privind schimbările climatice.
Pentru a „inversa tendința de pierdere a biodiversității” și „a atenua schimbările climatice”, raportul solicită intensificarea eforturilor de conservare și restaurare, o producție și un consum alimentar mai durabile și o decarbonizare rapidă a tuturor sectoarelor economice.
Gorila de câmpie
Cifrele sunt „cu adevărat înspăimântătoare” pentru America Latină, a declarat Mark Wright, directorul științific al WWF, cu o pierdere medie de 94% în această regiune „renumită pentru biodiversitatea sa” și „crucială pentru reglarea climei”.
În Europa, populația de animale sălbatice a scăzut în medie cu 18%. „Dar acest lucru maschează pierderi istorice foarte extreme de biodiversitate” înainte de perioada analizată, a declarat Andrew Terry, director de conservare la Societatea Zoologică din Londra, partenerul WWF în elaborarea indicelui.
În Africa, indicele estimează o pierdere medie de 66%. „Un exemplu grăitor este Parcul Național Kahuzi Biega din RDC, unde numărul gorilelor de câmpie din est a scăzut cu 80%”, în principal din cauza vânătorii, a declarat Alice Ruhweza, directorul WWF pentru Africa.
Broaștele țestoase cu spatele acoperit de piele, râșii, rechinii, coralii și broaștele de copac se numără, de asemenea, printre cele mai amenințate „embleme ale biodiversității” evidențiate în raport.
Indicele Planetei Vii ia acum în considerare 5.230 de specii de vertebrate, împărțite în aproximativ 32.000 de populații de animale din întreaga lume.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii