G4Media.ro

Aproape 70% din grâul exportat de Uniunea Europeană în 2020-2021 a venit…

sursa foto: Pexels

Aproape 70% din grâul exportat de Uniunea Europeană în 2020-2021 a venit din România, arată datele Comisiei Europene

Exporturile de porumb ale Uniunii Europene în sezonul 2020/2021, care a început la 1 iulie 2020, au ajuns la 1,274 milioane de tone până la data de 31 ianuarie 2021, arată datele publicate luni de Comisia Europeană.

Este vorba de mai puţin de jumătate faţă de cantitatea de 2,958 milioane tone de porumb exportate în aceeaşi perioadă a sezonului precedent. În rândul statelor membre, cel mai mare exportator de porumb este, de departe, România, cu 854.143 de tone, adică aproximativ 67% din exporturile totale ale UE.

De asemenea, în perioada 1 iulie 2020-31 ianuarie 2021, exporturile de grâu moale ale UE s-au cifrat la 14,99 milioane de tone, în scădere faţă de 18,02 milioane de tone în perioada similară a sezonului trecut.

Cei mai mari exportatori de grâu moale, de la începutul sezonului actual şi până în prezent, au fost: Franţa (4,013 milioane tone), Lituania (2,3 milioane tone), Letonia (1,95 milioane tone), Germania (1,859 milioane tone), Polonia (1,72 milioane tone) şi România (1,526 milioane tone).

Datele Comisiei Europene mai arată că exporturile de orz ale UE, în perioada 1 iulie 2020-31 ianuarie 2021, au fost de 3,92 milioane tone, în scădere faţă de 4,55 milioane de tone în perioada similară a sezonului anterior.

Potrivit datelor operative furnizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, transmise la solicitarea AGERPRES, producţia totală de cereale boabe a României a scăzut în acest an la aproape jumătate faţă de 2019, din cauza secetei pedologice extreme care a afectat unele zone agricole din ţară, totalizând totalizând puţin peste 17 milioane de tone.

Producţia de grâu a României a înregistrat un minus de aproape 41% faţă de 2019, ajungând la 6,091 milioane de tone, de pe o suprafaţă de 2,088 milioane hectare şi o medie de 2.917 kg/ha, faţă de 4.749 kg/ha anul trecut.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Pexels

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. De griu care e de fapt porumb. Nu?

  2. Uite ăsta este agricultura românească , unde se pompeaza miliarde de euro prin subvenții, ajutoare de tot felul , o expoartatoare de materie primă și importam mâncare și preparate din carne sau pâine congelata de cea mai joasă calitate. Exportăm și mâna de lucru ieftină să aducă plus valoare economiei altor state. Subvențiile, aceste adevarate ajutoare sociale, trebuie acordate doar acelor care produc depozitează procesează și valorifică materia primă nu să fie vândută materia primă direct de e câmp cu tirul sau oile să le încarci pe vapor și să le trimiți vii . Trebuie valorificată materia primă să exportăm produse românești finite să aducă bani la buget să fie locuri de muncă aici bine plătite altfel nu vad rolul subvențiilor în agricultură. O mai bună corelare a autorităților statului ITM, Apia, ANAF, poliție autorități locale și controale permanente pe teren ar schimba fata agriculturii. Agricultura noastră este măcinată de mafioții care vânează subvențiile și beneficiile din acest sistem nu au angajați fac evaziune fiscală și muncă la negru.

  3. aoleo fratilor veniti la tara sa vedeti cum se plang fermierii ca nu ploua si statul trebuie sa le dea despagubiri de seceta, trece apa pe langa ei in loc sa o capteze sa isi irige culturile ei stau cu mana intinsa la stat sa le dea, fratilor da ana cand staul sa le dea? banii primiti sa ii investeasca in sisteme de irigatii nu sa isi ia ei jepane si vile. statul ii ajuta prea mult pe evazionistii astia le da motorina subventionata , le da ramburs de tva , nu platesc taxe imopzite la teren utilaje , nu plaresc rca itp rovignete la utilaje chiar daca ele circula pe drumuri europene subventii pe pasune , pe imasuri unde cresc maracini subventii de peste 400 de euro pe terenuri care de fapt nu sunt cultivate ce mai vor ? intrati pe situri de specialitate agricola sa vedeti cati bani iau agricutorii si ei se plang tot timpul .

  4. Să te plângi de lipsa apei într-o țară traversată de foarte multe râuri , fluviu, lacuri de acumulare ,iazuri, bălți, heleșteie, tot felul de râurele de unde se pot asigura apa ptr zeci de mii sau sute de mii de ha de teren. Plus ca pânză de apă freatică este la mica adâncime iar in unele locuri sun izvoare unde pur si simplu apa o ia la vale. Unde este sistemul de irigații dinainte de 89 ? Unde sun locurile de muncă de la SMA,IAS, ferme de partid de unde au ieșit la pensie miloane de oameni. O țară cu un potențial agricol imens fantastic noi nu ar trebui să importam hrană si legume ba din contra trebuie sa fim exportatori de toate .

    • Intotdeauna am stat la mana situatiei climaterice, se rugau ba preotii, ba jucau paparudele si mai in vechime se incruntau solomonarii, daca ploua bine, daca nu, era seceta si loveau lacustele. Dupa 195o au inceput in forta asanarile de lacuri naturale la Dunare si nu numai, ca acum defrisarile, pentru ”redarea terenurilor agricole”, cu pretul instalarii vipiei.
      S-a devalizat toata reteua de irigatii cu viteza gandului, paguba in ciuperci, asa suntem noi, un popor galanton si nu glumesc.
      Clima devine neomenoasa, ma mir de unde atata agricultura, Oltenia de sud e gata desertificata, ce sa faci cu porturile fluviale care deserveau zona?Campia banateana se transforma in stepa pentru cai si noi suntem aerieni, ne-am invatat cu binele de la natura.
      Poate italienii sa actioneze, ca ma si plictiseste!

  5. Titlul zice de grâu, restul articolului despre porumb…

  6. @Circarul si Gigel

    Sunt surprins de cata intelepciune cuprind comentariile dvs.

    Va aduc aminte ca de cativa ani traim intr-o tara cu sistem economic liber, de piata. Functioneaza legea cererii si ofertei.
    Asadar ce va opreste domnilor, ca va vad deosebit de cunoscatori si doritori de bine pentru tara, sa puneti mana si sa opriti lacurile de acumulare, iazurile, baltile etc sa mai traverseze Romania si sa le trimiteti la irigat campurile.
    La tara este deficit de oameni care sa faca ceea ce propuneti dvs.
    Poftiti puneti mana si corectati ceea ce criticati .
    Daca reusiti la nivel natuonal puteti deveni milionari si puteti renunta la: subventii. Dar deocamdata faceti treaba cel putin intr-un sat. Si cu subventii.

    • Din agricultură lipsește forță de muncă tot din cauza fermierilor ei vor zilieri să vină la ei când au nevoie și în rest ??? Angajatul cu caracter permanent a dispărut iar pe zilieri îi vor pe post de sclavi la negru prost plătiți . Este normal să plece oamenii peste hotare să lucreze în agricultura altor state unde sunt angajați și plătiți cu minim 12 euro pe ora în timp ce la noi cu ziua 50 lei pe zi sa te muncească din zori până în noapte . Subvențiile trebuie acordate după niște criterii stricte sau transformate în vauchere bonuri, sau imputuri agricole și atunci stii sigur că acești bani ajung in agricultură nu în buzunarul hotilir

  7. Din agricultură lipsește forță de muncă tot din cauza fermierilor ei vor zilieri să vină la ei când au nevoie și în rest ??? Angajatul cu caracter permanent a dispărut iar pe zilieri îi vor pe post de sclavi la negru prost plătiți . Este normal să plece oamenii peste hotare să lucreze în agricultura altor state unde sunt angajați și plătiți cu minim 12 euro pe ora în timp ce la noi cu ziua 50 lei pe zi sa te muncească din zori până în noapte . Subvențiile trebuie acordate după niște criterii stricte sau transformate în vauchere bonuri, sau imputuri agricole și atunci stii sigur că acești bani ajung in agricultură nu în buzunarul hoților.