
„Aproape imposibil”: O țestoasă pe cale de dispariție devine mamă pentru prima dată la aproximativ 100 de ani
O țestoasă uriașă din vestul insulei Santa Cruz, din arhipelagul Galápagos, în vârstă de aproximativ 100 de ani, a devenit mamă pentru prima dată, reproducându-se cu un mascul de aceeași vârstă la Grădina Zoologică din Philadelphia.
Această țestoasă, aflată pe lista speciilor pe cale critică de dispariție, este acum considerată cea mai vârstnică femelă din specia sa care a devenit mamă pentru prima oară.
Grădina Zoologică din Philadelphia a anunțat recent eclozarea ouălor depuse de femela vârstnică din specia Chelonoidis niger porteri, cunoscută sub numele de Mommy. Vârsta exactă a acesteia nu este cunoscută, însă trăiește la grădina zoologică de peste 90 de ani, după ce a ajuns acolo în anul 1932.
Țestoasele gigantice din vestul insulei Santa Cruz fac parte dintr-o subspecie a țestoaselor din Galápagos — cele mai mari țestoase de pe planetă. Masculii pot atinge până la 1,8 metri lungime și aproximativ 260 kilograme în greutate, potrivit San Diego Zoo Wildlife Alliance.
Aceste țestoase sunt în pericol critic de dispariție în habitatul lor natural din Galápagos. În trecut, marinarii le vânau pentru carne, iar intervențiile umane au dus la distrugerea habitatului lor și introducerea unor specii invazive, precum caprele (care le concurează pentru hrană), dar și pisici și șobolani, care le devorează ouăle și puii.
În prezent, Mommy face parte dintr-un program de reproducere în captivitate destinat conservării speciei. A reușit să se reproducă pentru prima dată cu un mascul numit Abrazzo, tot de aproximativ 100 de ani, care a fost transferat în Philadelphia în 2020, după ce a trăit la Riverbanks Zoo din Carolina de Sud — singura grădină zoologică din SUA care a reușit să reproducă această specie în 2019.
Țestoasele și alte reptile rămân fertile pe tot parcursul vieții după atingerea maturității, ceea ce înseamnă că pot continua să se reproducă la vârste înaintate. Nu se știe cu exactitate cât pot trăi aceste țestoase, dar un exemplar a fost documentat că a ajuns la 171 de ani, potrivit San Diego Zoo.
În noiembrie 2024, după împerechere, Mommy a depus 16 ouă, care au fost plasate într-un incubator artificial. La fel ca la majoritatea țestoaselor, sexul puilor este determinat de temperatura de incubare: sub 28°C (82,4°F) rezultă masculi, iar peste 29,5°C (85,1°F) rezultă femele. Îngrijitorii au incubat jumătate din ouă la temperatură pentru masculi și jumătate pentru femele — însă până în prezent au eclozat doar femele.
Ashley Ortega, coordonatoarea Programului de Supraviețuire a Speciei Țestoaselor Galápagos de la Gladys Porter Zoo (Texas), a declarat că echipa este „încântată” să întâmpine noii pui și că faptul că Mommy a devenit mamă pentru prima oară la această vârstă reprezintă un eveniment remarcabil.
„Înainte de această eclozare, existau doar 44 de țestoase din vestul insulei Santa Cruz în toate grădinile zoologice din SUA. Acești noi pui aduc o linie genetică valoroasă și reprezintă un sprijin esențial pentru supraviețuirea speciei,” a spus Ortega.
„Suntem nerăbdători să învățăm cum putem reproduce acest succes în alte grădini zoologice acreditate, pentru că echipa din Philadelphia a realizat ceva ce părea aproape imposibil.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.