
Aproape jumătate din banii cheltuiți în campania pentru prezidențiale au fost pentru servicii online / AUR, singurul competitor care nu a declarat costuri online / Nicușor Dan a cheltuit 96% din bani pentru online (analiză Expert forum)
Aproape jumătate (46%) din cele 89,4 milioane de lei cheltuiți până în 25 aprilie de competitorii electorali la alegerile prezidențiale au fost cheltuite pentru servicii online, arată o analiză Expert Forum (EFOR), care notează că partidul extremist AUR este singurul competitor care nu a declarat costuri online.
În total, competitorii electorali au cheltuit până în 25 aprilie 89,4 de milioane față de 67,7 milioane de lei, cât declaraseră la raportarea anterioară.
Cele mai mari cheltuieli au fost realizate de către:
-
- Crin Antonescu / Alianța România Înainte – 50 milioane de lei – 56% din totalul cheltuielilor.
- Victor Ponta – 23,7 milioane de lei – 26%
- Nicușor Dan – 6,2 milioane de lei – 7%
- George Simion (AUR) – 5,5 milioane de lei – 6%
- Lavinia Șandru (PUSL) – 1,3 milioane de lei – 1,5%
Din total, 46% s-au cheltuit pentru servicii online (41,5 mil. lei), 35% pentru reclamă în radio/tv/presă (31,8 milioane de lei), 10% pentru tipărituri (8,8 mil. lei – din care 542 mii lei pentru afișe) și pentru alte cheltuieli – 8% (7,1 mil lei). În acest ultim capitol intră o diversitate de cheltuieli, inclusiv consultanță, vestimentația voluntarilor, servicii mandatar financiar, închirieri de spații sau transport. AUR este singurul competitor care nu a declarat costuri online, subliniază EFOR.
În ceea ce privește te finanțarea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 2025 – 25 aprilie 2025, veniturile totale declarate au ajuns la 108 milioane de lei (față de 69,7 milioane de lei pe 15 aprilie), iar cheltuielile au ajuns la 89,4 milioane de lei. Veniturile se apropie de cele declarate la alegerile din noiembrie, adică 122 de milioane de lei.
Contribuții ale candidaților
- Contribuțiile candidaților au ajuns la 38 milioane de lei, față de 24,9 milioane de lei pentru primele 2 săptămâni. Cel mai mult au declarat candidații independenți Victor Ponta – 27 milioane de lei și Nicușor Dan – 7,5 milioane de lei. Lavinia Șandru a declarat 2,7 milioane de lei, iar Daniel Funeriu 800 de mii de lei – similar cu raportarea anterioară. Cristian Terheș a declarat 180 mii de lei, Silviu Predoiu 80,000 de lei, iar Ion John Banu Muscel 215 mii de lei. Ceilalți candidați – Crin Antonescu, George Simion, Elena Lasconi și Sebastian Popescu – nu au declarat contribuții din fonduri primite de candidați. Procentual, Victor Ponta a declarat cel mai mult, adică 70% din banii înregistrați din contribuția candidaților. Nicușor Dan a înregistrat 20% din totalul fondurilor declarate din contribuții.
- Majoritatea fondurilor (98%) provin din împrumuturi, adică 38 de milioane de lei. În rest, 575 de mii de lei provin din venituri proprii și 24,000 din donații.
Transferuri ale partidelor
- Valoarea totală a transferurilor de fonduri colectate de partide a ajuns la 70 milioane de lei, crescând de la 44,7 milioane de lei, cât a fost la ultima raportare.
- Cei mai mulți bani au fost transferați pentru candidatul Crin Antonescu (Alianța România Înainte), adică 62 de milioane (față de 38,5 de milioane de lei la ultima raportare), astfel: PSD – 57,6 milioane de lei, UDMR – 2,4 milioane de lei, PNL – 2 milioane de lei; transferurile au fost realizate doar din fonduri private, fără subvenții. UDMR și PNL nu au mai transferat bani de la ultima raportare. PSD rămâne de departe principalul contributor la campania lui Crin Antonescu.
- AUR a transferat pentru candidatul George Simion din împrumuturi în total 7 milioane de lei. Nu putem identifica dacă acestea provin de la persoane private sau juridice, întrucât partidul a notat împrumut în bani de la persoane fizice și/sau persoane juridice
-
- USR a declarat în total 1,1 milioane de lei – față de 280 de mii cât se raportase anterior; celelalte partide nu au declarat subvenții.
Pentru Crin Antonescu / Alianța România Înainte:
- PSD a cheltuit 48 de milioane de lei: 52% din bani s-au cheltuit pe promovare TV (25 mil. lei), 37% pentru online (18 mil. lei), 3% pentru tipărituri (1,4 de mii) și 3 mil. lei pentru restul, din care 873 de mii de lei pentru cercetări sociologice. PSD nu a mai investit în vestimentație pentru voluntari, în condițiile în care la alegerile trecute plătise sume considerabile. PSD a raportat cele mai multe facturi încheiate cu data de 14 aprilie, în valoare de 23 de milioane de lei, din care 20 de milioane pentru contracte pentru presă.
- UDMR a cheltuit 1,3 milioane de lei: 47% din bani, adică 643 mii de lei pentru online (mai mulți furnizori), 22% pentru tipărituri (309 mii lei) și 327 mii de lei (24%) pentru radio/presă/tv.
- PNL a cheltuit doar 348 de mii de lei, pentru diverse și 89 mii de lei pentru online. Partidul nu a mai cheltuit nimic de la ultima raportare.
Victor Ponta a cheltuit 23,7 mil. lei, comparativ cu 11 milioane de lei la raportarea anterioară, din care 64% pentru online (15,3 milioane) și 20% pentru radio/tv/presă (4,8 mil lei). Pentru vestimentație a plătit 1,3 mil. lei (6%), iar pentru tipărituri 1,3 mii lei (6%). Candidatul a plătit și 433 mii de lei pentru cercetări sociologice. Facturile cu cea mai mare valoare, 7 milioane de lei, au fost încheiate pe 22 aprilie. Toate facturile sunt încheiate pentru servicii de promovare materiale online.
Nicușor Dan a cheltuit 96% din bani, adică 6 milioane de lei pentru online. Facturile semnificative – 6 milioane de lei – pentru campania lui Nicușor Dan s-au înregistrat în părți egale, câte două milioane, în trei zile – 4, 14 și 22 aprilie.
AUR a plătit 95% din bani (5,2 milioane de lei) pentru tipărituri. Restul de fonduri au fost plătite aceleași firme, DGI MULTIMEDIA DESIGN SRL, sub categoria definită în acest raport ca diverse. AUR nu a declarat contracte în mod specific pentru campanie online. Cu toate acestea, este neverosimil ca partidul să nu fi cheltuit bani pentru online, arată EFOR, care notează că AUR are materiale de publicitate politică online, inclusiv pe profilul online Facebook și TikTok George Simion (vezi rapoartele de mai sus). Doar pagina oficială a lui George Simion a cheltuit între 16 aprilie și 22 aprilie 11,373 de lei. Între 4 și 21 aprilie pagina ar fi cheltuit 55,570 lei, conform WhoTargetsMe. Contul oficial G. Simion de pe Tik Tok include postări care sunt marcate ca publicitate politică, deci care ar fi trebuit realizate cu un contract. Se ridică în acest context întrebarea dacă anumite cheltuieli nu au fost raportate sau contractele au fost raportate eronat.
EFOR a primit pe portalul votcorect.ro mai multe sesizări legate de încălcarea legislației privind protecția datelor personale, întrucât alegători ar fi primit prin poștă scrisori nominale de la AUR deși nu și-au dat acordul pentru acest proces. AEP a confirmat, de asemenea, că a primit sesizări care vor fi raportate Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.
Contractorii competitorilor electorali
Subvenții
- În luna martie partidele au primit 17,7 milioane de lei și au cheltuit 23,4 de milioane de lei, din care PSD – 7,5 milioane, AUR 5,4 milioane de lei, PNL 4,9 milioane de lei, USR 3,8 milioane de lei și SOS România 1,2 milioane de lei. Partidele au cheltuit mai puțin decât în ianuarie (49 de milioane de lei), dar mai mult ca în februarie (19 mil).
- Jumătate din bani sunt asociați cu linia presă și propagandă – 11,4 de milioane de lei, iar 9% (2,2 milioane de lei) reprezintă cheltuieli de personal. Cheltuielile pentru presă și propagandă includ contracte pentru mass media și pentru producția de materiale publicitare pentru promovarea partidului. În afara campaniei, partidele nu au voie să cumpere publicitate electorală la TV sau radio, însă în realitate plătesc site-uri aferente acestora sau plătesc prin firme de consultanță. Reamintim că doar în ianuarie partidele au cheltuit 49 de milioane de lei, din care 39 de milioane, adică aproape 80% pentru presă și propagandă.
Sesizări și investigații
- În ultima săptămână, AEP a inițiat un control la AUR cu privire la activitatea partidului legate de publicarea unor informații de către presă care indică faptul că AUR ar fi încheiat un contract de 1,5 milioane USD cu o firmă înregistrată în SUA pentru servicii de lobby[1].
- Au apărut informații care indică faptul că AEP ar fi sesizat Parchetul General cu privire la fonduri nedeclarate de aproximativ 3 milioane de lei de către candidatul Nicușor Dan, utilizarea ilegală a unui banner și utilizarea unei mașini aparținând primăriei București. Conform unui comunicat emis de echipa de campanie a candidatului, acesta nu ar fi primit un document oficial și ”există suspiciunea că acest document nesemnat să fi fost scurs în presă cu scopul defăimării candidatului Nicușor Dan”, acuzând AEP de ”atitudine părtinitoare”
- AEP a sesizat Parchetul și cu privire la cheltuieli de 28.000 de lei care au fost ”dați pe mese de protocol și curse de ride-sharing, ceea ce „nu se încadrează în prevederile legii privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale”
- Legat de sesizarea depusă de AEP pe 15 aprilie cu privire la mai multe pagini Facebook care au plătit pentru campanii neasumate, instituția a transmis EFOR că va efectua controlul după încheierea campaniei electorale, dar și că au fost solicitate informații despre entitățile care au efectuat plățile la platformele mari
- EFOR a transmis către AEP raportul de monitorizare publicat pe 17 aprilie, indicând faptul că AUR nu a declarat cheltuieli pentru online, deși există indicii că există materiale de publicitate politică postate de partid. Deși AEP a transmis un răspuns nu reiese că a luat vreo acțiune în acest sens
Raportul complet poate fi consultat aici.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.