Aproape jumătate dintre dosarele deschise împotriva celor care nu au respectat izolarea și carantina au fost clasate
Procurorii din întreaga țară au deschis 617 dosare de la începutul pandemiei împotriva persoanelor care nu au respectat izolarea și carantina, potrivit unui răspuns al Parchetului General pentru G4media.ro. Datele au fost centralizate până la data de 11 iunie 2020.
408 dosare au fost deschise pentru zădărnicirea combaterii bolilor și 204 pentru fals în declarații, restul pentru alte fapte, potrivit Parchetului general.
Doar în 51 de dosare s-a început urmărirea penală in personam față de 66 de inculpați.
Până acum, doar 16 dosare au fost soluționate prin trimitere în judecată, iar 5 prin acorduri de recunoaștere a vinovăției. 270 de cazuri au fost soluționate prin clasare, potrivit datelor transmise de Parchet.
Potrivit unor surse judiciare, fostul polițist Nelu Lupu, care ar fi mințit că s-a întors din Israel și ar fi infectat cu noul coronavirus personalul și pacienții de la spitalul MAI Gerota, nu a fost pus încă sub urmărire penală. Nici senatorul PNL Vergil Chițac, din pricina căruia Guvernul a intrat în izolare la începutul pandemiei, nu a fost pus sub acuzare. La fel în cazul de la spitalul din Suceava. Procurorii Parchetului Tribunalului Suceava nu au comunicat până acum că au început urmărirea penală in personam față de fostul director medical de la spitalul din Suceava, Mircea Macovei, cel care ar fi nesocotit măsurile de prevenție ceea ce ar fi dus la transformarea spitalului în focar Covid-19.
”Unele dintre aceste încălcări ale regulilor de izolare și carantină nu au fost urmate de infectarea sau îmbolnăvirea altor persoane și de aceea s-a dispus clasarea”, a explicat pentru G4media.ro avocatul Cristi Ene.
”Totuși, aceste dosare au avut un rol de prevenție”, a explicat și procurorul Bogdan Pîrlog.
Și cele 300.000 de amenzi contravenționale date în starea de urgență, în valoare totală de peste 600 milioane lei (120 milioane euro), pentru nerespectarea restricţiilor instituite prin ordonanţele militare au putut fi contestate în instanță după ce au fost declarate neconstituționale de CCR.
Ieri, Senatul a adoptat propunerea legislativă care prevede anularea amenzilor date în perioada stării de urgență și returnarea banilor celor care le-au plătit.
Foto: Parchetul General / Facebook
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii