G4Media.ro

Aproape nouă tone de articole pirotehnice au fost confiscate şi au fost…

sursa foto: Poliția Română

Aproape nouă tone de articole pirotehnice au fost confiscate şi au fost date amenzi de peste 30.000 de lei, până acum, în cadrul acţiunii ”Foc de artificii”/ Recomandările poliţiştilor

Aproape nouă tone de articole pirotehnice au fost confiscate şi au fost date nouă amenzi, în valoare de peste 30.000 de lei, în cadrul acţiunii ”Foc de artificii”, care a început săptămâna aceasta. Poliţiştii fac recomandări pentru persoanele care folosesc articole pirotehnice pe perioada sărbătorilor de iarnă, transmite News.ro.

Acţiunea naţională ”Foc de artificii” a început în 21 noiembrie şi se va încheia în 4 ianuarie, a anunţat, sâmbătă, comisarul-şef de poliţie Dinu Nicolae-Adrian, directorul Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Poliţiei Române.

Obiectivele campaniei sunt prevenirea producerii unor evenimente negative, cu consecinţe asupra ordinii şi siguranţei publice sau de altă natură (răniri de persoane, incendii sau distrugeri de bunuri); prevenirea, identificarea şi sancţionarea faptelor de natură penală şi contravenţională la regimul articolelor pirotehnice; optimizarea cooperării interinstituţionale (poliţie, inspectorate teritoriale de muncă, poliţie de frontieră, vamă, autorităţi locale) şi a schimbului de informaţii între agenţiile de aplicare a legii cu atribuţii în domeniu pentru prevenirea şi combaterea infracţionalităţii; cunoaşterea şi respectarea legislaţiei în domeniu de către cetăţeni pentru a achiziţiona, deţine şi utiliza exclusiv articole pirotehnice din categoriile celor permise; conştientizarea pe de o parte a cetăţenilor, precum şi pe de altă parte a reprezentanţilor societăţilor comerciale autorizate privind riscurile utilizării necorespunzătoare respectiv a comercializării ilegale de articole pirotehnice şi potenţialele riscuri la care se expun.

Până în prezent, au fost făcute 92 de acţiuni şi controale, fiind înregistrate 37 de dosare penale, în care sunt cercetate 55 de persoane.

În urma acestor activităţi, au fost constatate 53 de infracţiuni şi aplicate 9 amenzi, în valoare totală de 30.215 de lei.

Totodată, au fost confiscate aproape 9 tone de articole pirotehnice în valoare de 122.800 de lei.

De asemenea, în perioada 24 octombrie – 10 noiembrie, Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase a făcut controale în cadrul campaniei ”Importatorii de artificii 2022”, care a avut ca scop prevenirea, identificarea şi combaterea evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de către persoanele juridice. Astfel, s-au făcut 386 de controale la persoanele juridice autorizate să desfăşoare operaţiuni de import, transfer, comercializare articole pirotehnice, precum şi la cele care efectuează jocuri de artificii.

Dintre cele 705 persoane juridice autorizate pentru efectuarea de operaţiuni cu articole pirotehnice aflate în evidenţă, în perioada 18 octombrie 2021-24 octombrie 2022, 370 au efectuat operaţiuni de import/transfer cu articole pirotehnice.

Au fost exploatate 65 de informaţii (17 din mediul online) şi au fost înregistrate 39 de dosare penale privind nerespectarea regimului articolelor pirotehnice, fiind cercetate penal 39 de persoane. Poliţiştii au aplicat 5 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 6.000 de lei şi au confiscat aproximativ 1.400 de kg. de articole pirotehnice.

Totodată, au fost făcute 144 de acţiuni de prevenire privind regimul materiilor explozive şi pirotehnice.

Pentru evitarea implicării în evenimente negative, poliţiştii recomandă populaţiei să cumpere articole pirotehnice doar de la persoane fizice/juridice autorizate, iar la achiziţionare să verifice eticheta, să fie inscripţionată în limba română. Atunci când o persoană constată că sunt vândute ilegal articole pirotehnice trebuie să anunţe Poliţia.

De asemenea, poliţiştii reamintesc că folosirea articolelor pirotehnice se interzice în următoarele situaţii: între orele 24:00 şi 6:00, cu excepţia perioadelor autorizate, precum şi a evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale; la o distanţă mai mică de 50 de metri de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 de metri faţă de cele cu peste 4 niveluri; la o distanţă mai mică de 500 de metri de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze; la o distanţă mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie; în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre; pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţii deschise cu aglomerări de persoane; la o distanţă mai mică de 500 de metri de păduri.

Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept, comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni.

Amenzile pot fi aplicate şi persoanelor juridice, în acest caz limitele minime şi maxime ale amenzilor fiind majorate cu 100%.

sursa: News.ro

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...